sobier 28.02.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Witam wszystkich! Przymierzam się do zakupu projektu firmy Archon - Dom pod Limbą.http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f019c4c43464&intra=992dbb2e650009593cd77412a6a97c32&crc=8c1ff38e09883d162fdfdbe053a59ddf&lang=pl Co sądzicie o nim i czy może znacie kogoś kto też buduje ten dom. Proszę o informacje. PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 28.02.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Hej ! Piękny dom !!! Bardzo lubię projekty Archona - ja planuję budowę Domu pod wisnią. Co do uwag: 1. Szkoda że nie ma pomieszczenia gospodarczego. Kocioł w łazience nie wyglada ładnie. A gdzie pralka, suszenie prania? 2. Zastanowiłabym się nad odzieleniem schodów od salonu. Może półokragła ściana? 3. Komin kominka nie jest umiejscowiony w środkowej części domu - ciężko będzie rozprowadzić np. ciepłe powietrze do całego domu. 4. Skomplikowany - drogi dach - to wole oczko... Ale poza tym to super !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_M 28.03.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2005 Też zamierzamy budować "Dom pod limbą". Czy ktoś już postawił ten dom lub może jest w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 08.08.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam,Ja zbudowałem "Dom pod limbą", zbudowałem tj. jest jeszcze kilka rzeczy do roboty lecz na szczęście niewiele. Zrobiłem kilka zmian, błędów bo ja inaczej. Pozatym gdybył budował jeszcze raz to po kilku modyfikacjach bym wybrał ten sam projekt. Proszę o konkretne pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. pozdrawiam,Julas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 08.08.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Witam, Ja zbudowałem "Dom pod limbą", zbudowałem tj. jest jeszcze kilka rzeczy do roboty lecz na szczęście niewiele. Zrobiłem kilka zmian, błędów bo ja inaczej. Pozatym gdybył budował jeszcze raz to po kilku modyfikacjach bym wybrał ten sam projekt. Proszę o konkretne pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. pozdrawiam, Julas 1.Czy koszty przedstawione przez Archon sprawdziły Ci sie czy były mocno zaniżone? 2.Ile kasy pochłonął Ci dach i okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 08.08.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 ladny dom, troszke moze zbyt kanciasty ale ciekawy i metraz odpowiedni. Sam zastanawialem sie na tym projektem ale brakowalo mi tego "czegos" w nim. Ciekawe czy koszta przedstawione przez biuro sa chociaz zblizone do realnych kosztow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 09.08.2005 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Dach po zmianach (zamiast wolego oka zwykłe trójkątne) więźba, dachówka Euronit - profil S, robota, orynnowanie, Velux'y całość około 60 kzł - nie uwzględniam wykończenia od dołu wełna, płyty karton-gips. Jeżeli chodzi o kosztoryś projektantów to ciężko mi się odnieść gdyż:-robiłem systemem gospodarczym,-mam wiele zmian część z nich odniżała a część znacznie podnosiła koszty wykonania, np zamiast betonowych schodów mam schody drewniane, przedłużyłem garaż i mam kotłownie 10,8 m2. Teraz gdybym budował od nowa to w pierszej kiolejności dołożył bym jeden pustak na ściance kolankowej bo salon nad garażem jest trochę za niski. pozdrawiam,Julas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 09.08.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Okna firmy M&S w dobrej promocji (chyba 37 %) kosztowały 12100 zł.Z zewnętrznej strony brązowe. Wyjściowe na taras rozsuwane (to im dołożyło chyba z 3000 zł). Julas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 09.08.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Dzięki za odpowiedz,dom bardzo mi sie podoba też wcześniej o nim myślałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 03.10.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam, Odświeżam tgemat, bo również bardzo poważnie rozważam budowę domu pod Limbą. Mam pytanie - ponieważ w projekcie brakuje typowego pomieszczenia gospodarczego, chciałbym wydłużyć garaż o około 2m i w ten sposób uzyskać 12m2 powierzchni pod kotłownię i inne rzeczy "domowe". Czy wpłynie to negatywnie na bryłę domu? Inne zmiany które rozważam to:- rezygnacja z WC przy kuchni - zamiast tego trochę powiekszyłbym wiatrołap i kuchnię,- te schody - zabierają trochę za dużo miejsca, ale może dodają domowi klimatu? sam nie wiem...- poszerzenie garażu o 10-20cm- na piętrze: zamiana miejscem łazienki i pokoju nr 8 i powiekszenie tego przeniesionego pokoju kosztem pokoju nr 4 i toalety nr 2,- na piętrze: w miejsce garderoby (7) łazienka tylko dla pokoju 6, garderoba dla tego pokoju po prawej stronie kosztem kawałka pokoju 5,- na pietrze: połączenie pozostałości pokoju nr 5 z pokojem nr 4,- zamiast pokoju nr 9 wolna przestrzeń do zabawy dla dzieci. Jaki prognozujecie koszt budowy domu do stanu surowego zamkniętego (dachówka ceramiczna, okna drewniane, ściany z silki 24+15cm wełny + miejscami klienkier na elewacji)? Czy kwota 250 tys. zł systemem gospodarczym jest realna? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 04.10.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Odświeżam tgemat, bo również bardzo poważnie rozważam budowę domu pod Limbą. domek "pierwsza klasa". Mam pytanie - ponieważ w projekcie brakuje typowego pomieszczenia gospodarczego, chciałbym wydłużyć garaż o około 2m i w ten sposób uzyskać 12m2 powierzchni pod kotłownię i inne rzeczy "domowe". Czy wpłynie to negatywnie na bryłę domu? W sumie brak pom. gosp. jest mankamentem, który nasuwa się automatycznie po zerknięciu na rzuty. Jednak warto sobie zadać pytanie: co chcesz trzymać w tym pomieszczeniu? Zmierzam do tego, ze garaż jest wystarczająco duży, aby np. postawić tam np. 2 rowery i kosiarkę (zakladając, ze bedziesz tam wjeżdzac autami o dl. max 4.5 m). Inne zmiany które rozważam to: - rezygnacja z WC przy kuchni - zamiast tego trochę powiekszyłbym wiatrołap i kuchnię, Jak dla mnie wiatrolap i kuchnia sa ok. W tym miejsu zrobiłbym spiżarkę/schowek. - te schody - zabierają trochę za dużo miejsca, ale może dodają domowi klimatu? sam nie wiem... jak najbardziej (dodają klimatu). Zastanawiam się tylko czy ten salon jest ustawny? (gdzie np. postawisz telewizor ) - poszerzenie garażu o 10-20cm juz lepiej o 23 cm (jesli zalezy Ci na zachowaniu odleglosci od sąsiada 3m, zachowując okno w łazience) Uważam jednak, że 6m to wystarczająca szerokość. - na piętrze: zamiana miejscem łazienki i pokoju nr 8 i powiekszenie tego przeniesionego pokoju kosztem pokoju nr 4 i toalety nr 2, - na piętrze: w miejsce garderoby (7) łazienka tylko dla pokoju 6, garderoba dla tego pokoju po prawej stronie kosztem kawałka pokoju 5, - na pietrze: połączenie pozostałości pokoju nr 5 z pokojem nr 4, - zamiast pokoju nr 9 wolna przestrzeń do zabawy dla dzieci. Zmiany nie wydają sie problematyczne. Jaki prognozujecie koszt budowy domu do stanu surowego zamkniętego (dachówka ceramiczna, okna drewniane, ściany z silki 24+15cm wełny + miejscami klienkier na elewacji)? Czy kwota 250 tys. zł systemem gospodarczym jest realna? Jeśli systemem gospodarczym i umiesz się targować, to uważam że kwota z Archonu (186k) okaże się zawyżona (na pewno, jeśli zrezygnujesz z silki i wełny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.10.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 domek "pierwsza klasa". Rzeczywiście ma w sobie "to coś" . W sumie brak pom. gosp. jest mankamentem, który nasuwa się automatycznie po zerknięciu na rzuty. Jednak warto sobie zadać pytanie: co chcesz trzymać w tym pomieszczeniu? Zmierzam do tego, ze garaż jest wystarczająco duży, aby np. postawić tam np. 2 rowery i kosiarkę (zakladając, ze bedziesz tam wjeżdzac autami o dl. max 4.5 m). Auta na dzień dzisiejszy mają własnie około 4,5m. Czyli rzeczywiście zostanie trochę miejsca. Jednak dodatkowe 1-2m garażu pozwolą mi zmieścić tam jeszcze kotłownię (gaz). jak najbardziej (dodają klimatu). Zastanawiam się tylko czy ten salon jest ustawny? (gdzie np. postawisz telewizor ) Jedyne miejsce to chyba ściana pomiędzy kominkiem a schodami. juz lepiej o 23 cm (jesli zalezy Ci na zachowaniu odleglosci od sąsiada 3m, zachowując okno w łazience) Uważam jednak, że 6m to wystarczająca szerokość. Działka ma 25m szerokości w najwęższym miejscu, więc jakieś tam pole do manewru jest . Zmiany nie wydają sie problematyczne. W zasadzie to tylko przesywanie ścianek działowych, no i dodatkowo w przypadku łazienek na górze doporwadzenie wody/etc. Jeśli systemem gospodarczym i umiesz się targować, to uważam że kwota z Archonu (186k) okaże się zawyżona (na pewno, jeśli zrezygnujesz z silki i wełny). No to super informacja . Z silki i wełny raczej nie zrezygnuję ale tak czy tak poziom 200tys za stan surowy zamknięty byłby dla mnie ok. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 06.10.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam ponownie.Czy któryś z szanownych forumowiczów (posiadaczy domu pod limbą) może stwierdzić na ile kłopotliwy jest brak w nim "dedykowanej" kotłowni? Zastanawiam sie nad tym projektem i jest to dla mnie w sumie jedyny minus. Przyglądałem się projektowi i raczej nie skłaniam sie w kierunku wydłużania garażu - w mojej ocenie to zepsuje proporcje bryły domu. A moze się mylę? Może ktoś rozwiązal ten problem w taki sposób i jest zadowolony? Bedę zobowiązany za podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 06.10.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Witam ponownie. Czy któryś z szanownych forumowiczów (posiadaczy domu pod limbą) może stwierdzić na ile kłopotliwy jest brak w nim "dedykowanej" kotłowni? Zastanawiam sie nad tym projektem i jest to dla mnie w sumie jedyny minus. Przyglądałem się projektowi i raczej nie skłaniam sie w kierunku wydłużania garażu - w mojej ocenie to zepsuje proporcje bryły domu. A moze się mylę? Może ktoś rozwiązal ten problem w taki sposób i jest zadowolony? Bedę zobowiązany za podpowiedzi. Pozdrawiam. Ja w zasadzie na 95% zdecydowałem się już ma ten projekt. Czytałem forum Archonu odnośnie Limby i tam też większość ludzi wydłużała garaż. Są tam zdjęcia z realizacji Limby i chyba garaż też jest minimalnie dłuższy. Zobacz, że w domu pod Sekwoją garaż jest właśnie o około 150-200cm dłuższy i bryła wygląda ok. Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wydłużonej Limby, ale chyba tylko nas interesuje ten projekt . Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 06.10.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Z chęcią zobaczyłbym zdjęcie wydłużonej Limby, ale chyba tylko nas interesuje ten projekt eee, na pewno jest kilku takich 'readonly' - czytają forum a nie piszą Apelujemy o ujawnienie się Przyłączam sie do prośby kolegi TS147 o pochwalenie się zdjeciami domu. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MLi 09.10.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Podnoszę temat - poszukuję osób które zbudowały lub budują ten domek. Podzielcie się proszę spostrzeżeniami. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 28.12.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam, Dawno nikt nie odzywał się odnośnie tego projektu . Czy ktoś jest już w trakcie jego realizacji? Czy ktoś robił już adaptację projektu? Chodzi mi głównie o wydłuzenie garażu o około 2m. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tencik 05.02.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam, mnie również bardzo zainteresował ten projekt. Mam pytania, czy poniższe zmiany mogą być problematyczne i pociągać za sobą spore zmiany w projkecie, czy też byłaby to tylko kosmetyka? : 1.Poruszana w tym temacie już sprawa przedłużenia garażu o 2-3m? Wydaje mi się, że nie powinno to być problemem - podobny projekt Dom pod Sekwoją jak ktoś zauważył ma podobną budowę i garaż wystający 530cm przed bryłę domu - w Limbie jest to 300cm. 2.W pomieszczeniu nr 8 na gorze chcialabym zrobic lazienke dla pokoju nr 6 - przejscie przez garderobe nr 7. Będzie ok? 3.Na dole w salonie zamiast prostej ściany przy wyjściu na ogród, chciałabym zrobić wykusz (okna po bokach, a centralnie wyjście na taras). Czy byłoby to problemem? Dzięki za opinie, Pzdr,Tencik Poniżej dla ułatwienia rzuty Domu pod Limbą/Domu pod Sekwoją. http://img151.imageshack.us/img151/9167/p2ca8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bordzio 08.10.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam, Jestem zainteresowany własnie tym projektem, ale jakoś cicho tutaj o nim. Czyżby byl tak mało popularny? Troche byśmy w nim pozmieniali, ale generalnie ten projekt spełnia wszystkie nasze wymagania. 1. Wydłuzenie garażu żeby zrobić pomieszczenie gospodarcze (piec, pralnia, suszarnia, od strony garażu moze jakis składzik na graty 2. Zmiana WC koło kuchni na spiżarnie 3. Wyrównanie poziomów podłogi salonu i reszty parteru. Jakoś nie chce mi się co chwilę chodzić po schodach, a i dla dzieciaków bezpieczniej 4. Zmiana pokoju 8 na łazienkę do pokoju rodziców 9 5. Zmiana "bawolego oka" na trójkątne okienko - powinno troche uprościć dach Napiszcie proszę co Wy zmienialiście w swoich Limbach. Czy ktoś buduje lub posiada taką w okolicy województwa lubuskiego (dolnoślaskie, wielkopolskie)? Z chęcia zobaczylibyśmy ten dom na żywo Pozdrawiam, Bordzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ira_f 11.06.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witam, zamierzamy kupić projekt „domu pod limbą” Może ktoś ma doświadczenie w budowie tego domu i mógłby się nim podzielić? Mamy trochę wątpliwości związanych z jego realizacją:1. Czy nie jest on za duży dla 4osobowej rodziny (2+2)? Wcześniej szukaliśmy domu o powierzchni ok. 150 m2, ale „dom pod limbą” najbardziej nam odpowiada pod względem układu pomieszczeń, wielkości salonu, otwartych schodów. Pytanie z tym związane: czy koszty wybudowania domu 185 m2 jest dużo większy od domu 150m2?2. Brakuje w domu pod Limbą to kotłowni i pomieszczenia gospodarczego, stąd planujemy wydłużyć garaż o 2m. Czy ktoś wprowadzał podobną zmianę?3. Jakie są koszty realizacji tego projektu z 2009r?Jeżeli ktoś buduje ten dom w woj. lubelskim, świętokrzyskim, podkarpackim czy byłaby możliwość zobaczyć go w realu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts