kowitz 11.06.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Witam.Czy ktoś spotkał się z przypadkiem ocieplenia dodatkową warstwą styropianu lub wełny, ściany, która od środka jest już ocieplona styropianem? Układ warstw jest mniej więcej taki:pustak SUPOREX 24 cm / styropian 5 cm / połówka SUPOREX 12 cm Jest to mieszkanie moich rodziców. Budynek ma jakieś 10-15 lat ale kiedy zapytałem fachowca czy zrobi ocieplenie, to powiedział mi że jak to ocieplę jeszcze raz druga warstwą od zewnątrz to zrobie z tego "TERMOS".Nie bardzo wiem jak odnieść się do opinii o tzw. TERMOSIE bo sam ocieplałem niedawno swoje mieszkanie ale tam był tylko pustak ceramiczny i ocieplenie od zewnątrz. Wiem że bardzo ważna jest sprawa z wykraplaniem sie wody, która byc może zostanie zamknięta przez drugą warstwę styropianu. Ktos poradził mi żebym ocieplił od wewnątrz wełną i zrobił paroizolacje??? Ale jak tu ocieplać mieszkanie od wewnątrz kiedy, jest wykończone? Nie mówiąc już o przeróbkach grzejników itp??? Jeżeli ktos wie jak to rozwiązać to bardzo prosze o porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 11.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2009 Ja w poprzednim roku ociepliłem (przy okazji robienia tynku) od północy 8cm, a od południa 5cm styropianu. Efekt: w poprzednim (nieocieplonym) sezonie zużyłem 1600m3 gazu, a w obecnym (ocieplonym) 1550m3. Oszczędność kolosalna, ale tak mnie więcej wychodziło z OZC, okna mam stare, drewniane, k=2,2 chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowitz 12.06.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Chodzi o to że jak się obłoży ścianę w ten sposób: pustak SUPOREX 24 cm / styropian 5 cm / połówka SUPOREX 12 cm / styropian 8 cm to z tego środkowego pustaka zrobi się zamknięta przestrzeń gdzie będzie się wykraplać woda i będzie wszystko gnić. I ten fachowiec powiedział ze to jest właśnie ten "TERMOS". Mnie się to troche wydaje dziwne gdyż z tego co wyczytałem to styropian ma znikomą przepuszalność pary wodnej więc nawet jeżeli przejdzie wilgoś przez tą pierwszą warstwę to i musi przejśc przez pustaka i oraz warstwę następną styropianu. Nie wiem czy dobrze myśle... pdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 13.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Chodzi o to że jak się obłoży ścianę w ten sposób: pustak SUPOREX 24 cm / styropian 5 cm / połówka SUPOREX 12 cm / styropian 8 cm to z tego środkowego pustaka zrobi się zamknięta przestrzeń gdzie będzie się wykraplać woda i będzie wszystko gnić. I ten fachowiec powiedział ze to jest właśnie ten "TERMOS". Mnie się to troche wydaje dziwne gdyż z tego co wyczytałem to styropian ma znikomą przepuszalność pary wodnej więc nawet jeżeli przejdzie wilgoś przez tą pierwszą warstwę to i musi przejśc przez pustaka i oraz warstwę następną styropianu. Nie wiem czy dobrze myśle... pdr. Z wewnątrz pomieszczenia powierze z parą wodną prze na ścianę ze względu na wyższe ciśnienie. Im dalej od wnętrza tym to ciśnienie maleje, a opór rośnie. Jeśli zależy ci na tym ociepleniu to uzyj wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Sens dokładania kolejnej warstwy będzie tylko wtedy gdy nie występuje pustka powietrzna pomiędzy styropianem a zewnętrzną warstwą siporeksu. Każda grubość większa od 5 cm daje gwarancję poprawnego usytuowania "punktu rosy". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milka And 02.11.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2024 Witam Wszystkich A jak ocieplić stary dom , który jest zbudowany tak /od środka /: cegła kratówka, przestrzeń z płytą pilśniową miękką, znowu cegła kratówka, tynk zewnętrzny. Dom jest suchy. Ściany suche. Ma nowe okna i drzwi. Woda na szybach się nie skrapla. Termowizja pokazała mostki termiczne nad oknami, generalnie pod stropem. /Do ma stropodach. Dach jest wymieniony, ocieplony wełną mineralną 20cm. Jak to ocieplić , żeby nie było efektu termosu? Nie wlazła wilgoć w ściany? Będę wdzięczna za jakieś uwagi, własne doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts