Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak otworzyć drzwi antywłamaniowe?

Recommended Posts

był przeciąg, drzwi się z hukiem zamknęły i nie daje się ich otworzyć

rygle daje się przekręcić do pozycji "drzwi otwarte", a z "językiem"zamka nie da się tego zrobić, klamka obwisła

próbujemy już 6-stą godzinę, otwarte na 1 cm...już chcieliśmy je wyważyć ale to nie takie proste

drzwi mamy PTZ Batory DB3

montowane 20.10.2005

poradźcie coś

poważnie u was policja i straż pożarna robią za bezpłatnych ślusarzy (w skrócie myślowym oczywiscie :wink: )? a myślałem ze to są służby wyższej konieczności a tu masz... mi na myśl by nie przeszło dzwonić na 997 czy 999 bo mi ise drzwi przytrzasnęły... niedługo to ludzie po pizze na 112 będą dzwonić...

Beaty, drzwi pewnie nie są jedynymi do domu (bo raczej tego tematu by nie było :wink: ), czy dobrze zrozumiałem opis: chodzi o to, że klamka zwisa luźno i nie otwiera "swojego" języczka? jeśłi tak to dobre wiertło 6mm, wiertarka, otwór w ościeżnicy miejscu gdzie jest języczek, śrubokrętem wypychasz języczek i otwierasz drzwi.

poważnie u was policja i straż pożarna robią za bezpłatnych ślusarzy (w skrócie myślowym oczywiscie :wink: )? a myślałem ze to są służby wyższej konieczności a tu masz... mi na myśl by nie przeszło dzwonić na 997 czy 999 bo mi ise drzwi przytrzasnęły... niedługo to ludzie po pizze na 112 będą dzwonić...

A koty na drzewach, płonące kosze na śmieci, ludzie którzy rzekomo zasłabli, pijacy barykadujący się w domu? To sytuacja opisana w wątku jest w porównanie z tymi pierdołami wyższa konieczność.

Aha, dla strażaków to są dodatkowe ćwiczenia które i tak muszą wykonać, po to mają specjalistyczny sprzęt do tego, ale drzwi już tak łatwo nie użyje się jak po ślusarzu.

No i straż to 998.

Edde - poradź jeszcze

jak spasować (po nawierceniu ościeżnicy) ten wyskoczony język w zamku aby wlazł na swoje miejsce?

dzięki

(te drzwi to jedyne drzwi do domu

rozebraliśmy kawałek dachu, żeby dostać się do środka domu

teraz wychodzimy oknem tarasowym)

języczek po prostu przez otwór wpychasz do zamka, śrubokręte, wygiętym kawałkiem druta itp, to tak jak w każdych drzwiach języczek jest na sprezynie, chowany klamką, klamka wam padła to trzeba go z drugiej strony schować, weź otwórz jakieś drzwi w domu i palcem naciśnij na języczek, to samo masz zrobić tyle że zamiast palca użyć jakiegoś narzędzia, zakładam też ze po zdjęciu klamek i szyldów nie ma dojścia do zamka?

tak poglądowo: wiercisz tam gdzie czerwona kropka, wciskasz języczek zaznaczony strzałką (nie sugeruj się tym że strzałka i kropka nie są naprzeciwko, to zdjęcie jest z ukosa zrobione):

http://images41.fotosik.pl/138/27a4e7e952525bfe.jpg

...

tak poglądowo: wiercisz tam gdzie czerwona kropka, wciskasz języczek zaznaczony strzałką (nie sugeruj się tym że strzałka i kropka nie są naprzeciwko, to zdjęcie jest z ukosa zrobione):

http://images41.fotosik.pl/138/27a4e7e952525bfe.jpg

Nosz kurde, ale po co to wiercenie konkretnie w tej czerwonej kropce? Nie powinna być dużo niżej?

bo to zdjęcie zrobione z perspektywy, otwartych drzwi, aparatem trzymanym ukośnie, czyli otwór w ościeżnicy obok czerwonej kropki to dokładnie to miejsce w które wchodzi języczek od klamki, mimo iz na pierwszy rzut oka wygląda inaczej, na szybkiego nie znalazłem w necie innej fotki na której można by to pokazać

i jeżeli to uszkodzenie jest takie jak mi się wydaje to po tej operacji wcale drzwi nie trzeba będzie wymieniać, tylko zmienić zamek i zamaskować "czerwoną dziurkę"

Dziękuję Panowie, a Tobie Edde- szczególnie:D

dziurkę mamy, narzędzia różne też, a języka wsadzić nie można

drut, który był sprężyną wyciągnęliśmy i wydawało się, że to już

walczyliśmy dwie godziny...my, sąsiedzi, znajomi-niesąsiedzi

wczoraj było Boże Ciało i ludzie odpoczywali (wyciągnęłam wniosek)

a dzisiaj Pan Serwisant MOŻE przyjedzie o 12.00

usłyszałam, że TE zamki tak mają, jakiś twardy element tam zamontowano...który pęka i może zablokować językowi wejście na właściwe położenie

my zaś walczymy dalej- w ruch poszedł przecinak-chcemy przeciąć język

:D

otworzyliśmy je sami o 15.07

język wbiliśmy przez ościeżnicę do muru

strat sporo:

musimy kupić nowy zamek, ew. tylko język; pogięta jest maskownica zamka

okleiny brak na krawędziach drzwi

musimy naprawić tynk akrylowy, bo odpadł

zniszczyliśmy kilka wkładek wyrzynarki do cięcia stali, przecinaka (stary był :roll: ), śrubokręta

acha i PAN SERWISANT przyjedzie może w poniedziałek, bo dzisiaj się nie wyrobił :roll:

jak znajdę to coś od aparatu do wrzucę zdjęcia

dziękuję Wszystkim za kibicowanie i dobre rady

:D