Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęcie konstrukcji lukarn

terabajt

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witam, ja mam taką samą prośbę. Niedługo przychodzi ciesla robic więźbe a ja nauczony wcześniejszymi przypadkami "fachowości co niektórych rzemieślników" wolałbym wiedzieć mniej więcej jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Mój mail: [email protected].

Z góry dzięki. Pozdrawiam

Dyskusja jest bezprzedmiotowa! Konstrukcja dachu musi być wykonana zgodnie z projektem! Za jej poprawność odpowiada cieśla a odbiera kierownik budowy potwierdzając to stosownym wpisem w dzienniku budowy. Pozdrawiam.

.. wypadało by się zgodzić ale....

- konstrukcja musi być wykonana DOBRZE (jakość projektów często pozostawia wiele do życzenia)

- odbiera to kierownik (oczywiście) - a kto wykona to sprawa inwestora (np: inwestor "tymi rękami") tak więc jedyna odpowiedzialność "cieśli" jest problematyczna ...

P.S>> Pojawiłby się zdjęcia - dyskusja "zboczyłaby" na włsciwe tory..

Pozdrawiam

hej

Czy ktoś z Was forumowiczów posiada zdjęcia konstrukcji drewnianej swojej lukarny z dachem dwuspadowym? Jeśli tak to proszę przesłać na e-maila: [email protected]

Posłałem parę zdjęć lukarn, co prawda jest ich 20 na dachu ale jedną pewnie wybierzesz.

dzizus! co to jest za dach!!! :o :o :o

"Pavulon" po obejrzeniu Twoich zdjęć nasunęły mi sie następujące uwagi:

- nie zauważyłem izolacji pod murłatą a może tylko nie zauważyłem,

- bardzo duże zamki na krokwiach na całą szerokość murłaty to osłabienie krokwi (części okapowej),

- ściany szczytowe podmurowane do samych desek! Będzie to skutkować przemarzaniem.

Pozdrawiam.