Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiata

andrzej111

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Czy moesz napisać cos więcej o nowelizacji prawa dot. odległości zabudowy od płotu sąsiada? Mam domek w szeregowcu, jego szerokosć to 6 m, sąsiedzi są oddzieleni wspólną siatką. Z tyłu domku jest wyjście na ogród - drzwi balkonowe wychodzą na podest z którego prowadzą schody. Chciałam poszerzyć podest robiąc z niego taras, wystąpiłąm do odnośnych władz przedkładając wszystkie wymagane dokumenty, dostałam odpowieź że mogę zrobić taras zgodnie z instnejącą linią zabudowy. Reszta odpowiedzi to jakieś fragmenty tekstów z których nie można było połąpać sie o co chodzi. Ponieważ badzo chcę miec taras odczytałam odpowiedź jako aprobatę moich dążeń ale im więcej osób czytało ten dokument tym więcej było wątpliwości. Gdy poszłam do urzędu i zapytałąm wprost czy moge budować taras tak jak chcę powiedziano że odległość tarasu od płotu sąsiada musi być minimum zdaje się 1,9 m, więc moje zamiary nie mogą być zrealizowane. Czy rzeczywiście mają byc jakieś zmiany, może poczekam trochę i będę miałą wymarzony taras do posiedzenia a pod spodem jako schowek na drewno ?

Można budować w granicy działki w zabudowie jednorodzinnej.

Patrz par.12 pkt. 3 w nowym obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

http://www.a-ronet.pl/a_prawo/zagospodarowanie/index4.htm#d2r1