Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączniki wielokrotne

Recommended Posts

Chłopy poradcie!

Szukam jakiegoś wyłacznika, przycisków tak co najmniej 4 na puszkę.

Wyszło mi w niektórych miejscach 4 puszki, a żona dopuszcza maksimum dwie, zwłaszcza w łazience (2x światło + wentylator + gniazdo) i w salonie ( 3 x światło + rolety).

Niestety system tradycyjny ( 4x1,5) ale ze skrętką w pakiecie wyłączników.

Puszki głębokie więc przekaźnik raczej wejdzie.

Chyba bez małego sterownika się nie obędzie.

Ja trochę nie na temat - sorry,

chciałem pokazać, że ramka, nawet x5

nie jest taka straszną jak ją malują:

http://patek.netinfo.pl/murator/ramka5.jpg

(ściana nie pomalowana jeszcze, nie zwracać uwagi)

bałem się, że będzie kłopot z opanowaniem takiej liczby przycisków (szczególnie, że mam co najmniej kilka takich kompletów), ale wbrew pozorom jest to dość intuicyjne - 3 komplety przycisków do 3ech rolet, tutaj wątpliwości nie ma, bo one mają strzałki, i są w takiej kolejności jak okna w pomieszczeniu. i potem 4 przyciski do sterowania oświetleniem - po 1-2 tyg. używana człowiek już wie, co gdzie jest.

chociaż akurat do rolet takie przyciski jakie pokazał przedmówca byłyby jeszcze bardziej intuicyjne - bo tam jest góra/dół. za to do oświetlenia już trochę mniej. a nie chciałem mieszać, że część takich, część innych. poza tym te niemieckie jednak drogie są.

Ale ile tych przekaźników? Nie wiem czy dobrze rozumiem pomysł - jeden wejdzie, ale cztery?

Chłopy poradcie!

Szukam jakiegoś wyłacznika, przycisków tak co najmniej 4 na puszkę.

Wyszło mi w niektórych miejscach 4 puszki, a żona dopuszcza maksimum dwie, zwłaszcza w łazience (2x światło + wentylator + gniazdo) i w salonie ( 3 x światło + rolety).

Niestety system tradycyjny ( 4x1,5) ale ze skrętką w pakiecie wyłączników.

Chyba bez małego sterownika się nie obędzie.

Mamy pozakladane przekazniki i jednym przyciskiem zalaczamy dwa obwody i to w dowolnej kombinacji.

No chyba ze problem lezy w tym "systemie tradycyjnym" i brakuje odpowiedniej ilosci przewodow.