Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyciszanie domu

Bobek Budowniczy

Które z opisanych opcji wyciszania skutecznie stosowałeś lub chętnie byś zastosował w celu wyciszeni  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Które z opisanych opcji wyciszania skutecznie stosowałeś lub chętnie byś zastosował w celu wyciszeni

• instalacja wentylatora wyci
      0

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

w poniedziałek ekipa zaczyna rozkładanie stropu teriva, a ja się jeszcze zastanawiam nad wyciszaniem domu. Jako kwestie mające najważniejszy wpływ na akustykę w budynku wypisałem sobie: pływającą podłogę, pełne drzwi z uszczelkami, korek na ścianach klatki schodowej. Mam wrażenie, że są sprawdzone i warto je stosować. Nurtują mnie jednak następujące, mniej typowe pomysły, na dodatkowe wyciszenie:

a) wyciszanie instalacji np. wywalenie wentylatorów na poddasze - czy to ma sens dla wyciągu kuchennego? (czy da się w w miarę prosto podzielić okap na dwie składowe: filtr nad kuchnią i wentylator w szybie wentylacyjnym na stryszku?)

b) odseparowanie ścian działowych od stropu - np. ułożenie folii akustycznej, czy styropianu zamiast/oprócz ostatniej warstwy zaprawy - słyszałem, że tego typu triki się stosuje dla ścianek G-K, ale czy ma sens dla ścianki 12 z porothermu? czy to nie sprawi, że sciankę działową będzie można np. przewrócić?

c) jw. ale dla ścian nośnych (folia pod wieńcem, choćby na połowie szerokości, od strony wnętrza)? - czy to nie sprawi, że wieniec przestanie spełniać swoją funkcję?

Zaznaczam, że jestem inwestorem, nie wykonawcą i nie znam się na budowlance. W szczególności mam świadomość, że przedstawione pomysły mogą być głupie i właśnie dlatego proszę o opinię. Dziękuję za rzeczowe uwagi i pozdrawiam,

Marek