Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z 5 cm styropianu - kiepski efekt

Gość

Recommended Posts

Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma wykonaną elewację ocieploną 5 cm styropianem.

Jaki jest wasz efekt końcowy.

U mnie fatalnie ze względu na to, że przy pewnym kącie padania promieni słonecznych widać zapadnięte miejsca w których wbite były kołki.

Zdaniem wykonawcy tak jest przy ociepleniu warstwą 5cm, gdyż jest ona bardzo wiotka i nawet wielokrotne szpachlowania nic nie da.

Jego zdaniem znacznie lepszy efekt dałby styropian 6 cm (szkoda, że teraz to mówi).

Czy ma rację, czy elewacja mu po prostu nie wyszła.

Ocieplałem tylko 5cm bo ściany mam z PTH 44P+W na ciepłej zaprawie a styropian dałem tylko dlatego by jak najszybciej wykonać elewację

Jako laik mam wrażenie, że takie wyjaśnienia nie trzymają się kupy. Bo w czym niby miałaby przeszkadzać ta wiotkość stropianu, który leży całą powierzchnią na sztywnym murze? I dlaczego 1cm więcj grubości miałby robić różnicę? Ale niech się wypowiedzą fachowcy. Może na ich użytek podasz jak był mocowany ten styropian i jaki (jak zrobiony) masz ma nim tynk?

Wykonawca nie mowil prawdy

ja podczas wykonywania elewacji pierw szpachluje kolki i narozniki oraz ewentualne nierownosci dopiero po wyschnieciu szpachlowania nakladam siatke a zdaza mi sie robic elewacje na styropianie 2 dlatego ze inwestor chce wyrownac sciany i nigdy nie widac kolkow a wiekszosc elewacji wykonuje na gladko tzn bez dekortynku (struktury) szpachluje i maluje

Serdecznie dziękuję za Waszą opinię

Może na ich użytek podasz jak był mocowany ten styropian i jaki (jak zrobiony) masz ma nim tynk?

Odpowiadając na w/w pytanie

- styropian oczywiście FS15 KNAUFF,

- tynk silikonowy LOBA

Za elewację zapłaciłam 75 zł za 1m2 czy to dużo. Chyba za taką cene powinien byc gładki jak lustro?

zdaza mi sie robic elewacje na styropianie 2 dlatego ze inwestor chce wyrownac sciany i nigdy nie widac kolkow a wiekszosc elewacji wykonuje na gladko tzn bez dekortynku (struktury) szpachluje i maluje

Kris czy ściana wykonana tak cienką wastwą styropianu jest gładka czy też widać na niej jakieś nierówności.

Poradźcie mi jeszcze co mam dalej robić.

Owszem zgłoszę reklamację

Być może odzyskać część pieniędzy

Ale spartolona elewacja pozostanie.

Czy zaszpachlowanie struktury i ponowne go położenie może dać jakiś efekt.

Za każdą cenę powinien być gładki jak lustro.

A 75 zł/m2 to moim zdaniem b.drogo. Zwłaszcza, że styropian tylko 5cm.

Nooo... chyba, że jakiś zażyczyłaś sobie jakiś bajerancki tynk.

B. często wykonawcy maja nas - inwestorów za kompletnych palantów którym mogą absolutnie wszystko wmówić. Na taką "zagrywkę" wygląda mi opowiastka o "wiotkim styropianie"

Tak elewacje z 2cm warstwa styropianu maja gladka i bez rzadnych nierownosci powierzchnie ale tak jak mowilem calych budynkow w ten sposob nie robie jedynie fragmenty elewacji tj frontowa sciane itp

z tym ze ja nigdy nie stosuje dekortynku tylko maluje elewacje a na takiej elewacji znac naprawde kazda nawet bardzo mala nierownosc

jezeli chodzi o naprawe mozna nalozyc dodatkowa warstwe kleju ale razem z siatka i raczej nie jedna tylko minimum dwie i pzniej spowrotem dekortynk lub szpachla elewacyjna i malowanie