Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DREWNIANY DOMEK LETNISKOWY - jak skonstruowac?

bonart1

Recommended Posts

Witam,

mam dzialke na ktorej bede stawial dom. Jest to inwestycja dlugoterminowa, ale juz bysmy chcieli np na caly okres letni spedzac tam czas. Zajac sie ogrodem by w momencie wprowadzki juz cos bylo dosc wyrosniete ;), wdychac swieze powietrze itd.

Wymyslilem sobie ze postawimy tam maly domek letniskowy z drewna. Lazienka, kuchenka i 1 lub max 2 pokoiki. Ktory z boku bedize mial tez zadaszenie na drewno itd do kominka... Komin rowniez, z podlaczonym piecykiem/ala koza.

Nie chce gotowcow, chcialbym wspolnie z jakims ciesla zrobic taki domek. I stad pytanie, macie moze linki do projektow, jakis schematow i wskazowek jak taki domek zrobic dobrze... Lacznie z wiedza na temat izolacji, impregnacji, zabezpieczenia przeciwwilgociowego i wiatrowego?

Z jednej strony jestem pewien ze znajdzie sie sporo pozytywnie zakreconych ktorzy takie domki sobie zrobili, z drugiej strony jakos nie moge znalezc danych w internecie.

Pomozcie i pozdrawiam...

ja ze szwagrem zrobilismy cos takiego ale chyba mniejszego

Konstrukcja była z kantówki 7x7 oraz 10x10

Postawione na bloczkach, całość obita deska szalówką

W planie jest jeszcze ocieplenie wełną i obicie szalówka od środka

Jest to ok. 2x 3,5x5 - jedna część z bokami, druga to przedłużenie jako taras (gdzie w rzeczywistości najwięcej sie dziej)

Dodatkowo 2x2 jako łazienka (dostawiona)

Schematów nie mieliśmy - tak z głowy i wychodziło w trakcie.

Konstrukcja szkieletowa, ramka i czasami odkosy, podziały tak aby było sztywne

całość kosztowała chyba z 7k

dzieki za info, jakby ktos mial jakis "foto-dziennik-budowy" z czegos takiego to bylbym wdzieczny za link...

izolacja wiatrowa rozumiem tez u ciebie jest... ja bym to zbijal ze zwyklych dech na to folia jako izolacja wiatrowa i dopiero wtedy ozdobne/heblowane deski "szalowki". Od srodka tak jak mowisz, welna no i na to cos co pozwoli od srodka np polozyc plytki w lazience itp - osb???

czekam na doswiadczenia innych...

pozdr...

• 10 months później...