Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:o :o :o

Kapiesz informacją jak...

No, nie wiem kto... :roll: :-? :lol: :lol:

Masz czapkę glinianą, na górce z piasku i wody STAŁEJ się boisz?

To przestań!

Odpuść też sobie te poszukiwania informacji o terenie... 100 x 200m...

Jak masz górkę i dom na niej - to mieszkasz na kaczym grzbiecie (z którego wszystko spływa).

Jak masz dołek - to budujesz się w wannie.. wtedy MUSISZ dorobić korek spustowy z tej wanny.

Tyle..

Adam M.

Najstarszego "tubylca" nie tkniętego demencją zaproś na piwo i wypytaj kto i kiedy miał i jaką studnie i kiedy mu wyschła (ta żwirownia)...

A.M.

Geodezja tu nie pomoże...

Pilnują GDZIE i JAKA DUŻA jest któraś działka (maję też zapisane - czyja).

Melioracja lokalna zajmuje się warunkami wodnymi na danym terenie i ich kształtowaniem...

Inna firma, państwowa, choć podobna - to nie jest to samo.

A.M.

Kapię, bo w miarę dyskusji nowe fakty mi się do mózgu wpychają :oops:

Jakoś tak nigdy nie ogarniałam tego terenu, masz rację mieszkam na kaczym grzbiecie. Będę mieszkać :D

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i za...cierpliwość :oops: :D

Zmykam do Tomka energię słać :wink:

Cały czas jestem z Nim myślami...

I.. czekam na jakie słowo od Niego do nas...

Jak te różne rurki już na dobre powypluwa to pewnie i co powie.

Jak w Komturii

Powoli a systematycznie i kroczek po kroczku, za to w dobrą stronę idzie...

A że wolno?

Miejmy cierpliwość.

Dla Niego to teraz wysiłek.

Poje, sił nabierze to ruszy ostrzej...

Adam M.

Witam

Ja z innej strony.

Dom i budynki gospodarcze na glinie. Zimia pierwsza, druga klasa, w tej samej miejscowości cegielnia co kopie "spod siebie".

Problemy z woda tylko jak popada albo rozmarza i tylko na wierzchu.

- studnie po 30 m

- kopanie szamba (kręgowego) na 4 m głebokości - jak w skale (oczywiście jak akurat nie napada).

NAJLEPSZE:

Piwnice poza domem - takie klasyczne "ziemianki". Prostokąt kopany w zimi - szalunek od wewnątrz + sklepienie "łukowe" - beton "domowy. Na koniec obsypane ziemia (dno tak ze 3 m pod poziom gruntu - NIGDY nie miały posadzek i nie były w jakikolwiek sposób izolowane/drenowane.

Ziemniaki i inne płody przechowywały się od sezonu do sezonu i nigdy nie były "mokre".

Jak się to ma do owej zawsze wilgotnej i problematycznej glny??

P.S>> Na zaypywanie piaskiem bym nie wpadł :)

Pozdrawiam

witajcie

mój problem jest podobny. Piwnica tylko pod garażem, za to cala wkopana w glinę , czyli wjazd do garażu jest na "zero" wykop na piwnice był na 3 m głebokości , drenaż jest wykonany, z tym ze gdzie jest piwnica rury drenarskie nie biegna na wysokości ław fundamentowych a jedynie w połowie wysokosci ścian piwnicznych ( a na reszcie domu oczywiscie są przy ławach ), gdyz na tej wysokosci nie uzysakąłbym spadku do miejskiej instalacji burzowej . I tak w ostatnich dniach woda wlala mi sie prze okna (okropna nawałnica) i wybrałem dwa wiaderka wody, posadzka jest juz sucha, natomiast są juz dwa tygodnie mokre ściany i to glownie w miejscach lączenia sie scian piwnicznych z ławami fundamentowymi pozostałej częsci domku. Po zimie w piwnicy było sucho. Czy te sciany mi juz tak zawsze będą zachodzily wilgocia?? czy mozna jeszcze cos zrobic aby tak sie nie dzialo?? dom w stanie surowym zamkniętym.

Po jaką chol..ę obsypywał fundamenty piaskiem, który jak nic przepuszcza wodę?

właśnie...

ja też obsypałem piaskiem, normalnie mam glinę. Fundament ocieplony styropianem, a i tak na wiosnę zrobiła się szpara 0,5cm wokoło budynku, gdyby tam była sama glina a nie luźny piasek to ta glina (wysadziny) wbiłaby się w styropian w zimie

Węża ogrodowego masz?

Zastosuj ze trzy razy, zawsze po deszczu....

Potem mu to pokaż (a o wężu nie gadaj).

Masz załatwione - zmieni zdanie.

Adam M.

Adaś .... jesteś niemożliwy :roll: :lol:

Ja z tych bab , co za wszelką cenę i po trupach - jeśli ja jestem do czegoś przekonana, to nie ma bata żeby tak nie było :wink: :D

Więc droga Afrodytko ... cel uświęca środki :wink: :p

• 11 months później...

Witam,

ja też mam wątpliwości czy drenaż w glinie jest zawsze - niejako z podręcznika - potrzebny. U mnie glina jest już pół metra pod humusem. Ale jest ona straaasznie sucha i twarda. Prawdopodobnie dlatego, że działka jest na skarpie - długa na 75 metrów - a w dole jest jezioro :) polodowcowe zresztą.

Budowa domu ma być na górze działki oczywiście (tam jest droga). Czy musi być w takiej sytuacji drenaż ? Piwnicy sensu stricto tam nie bedzie tylko takie zewnętrzne pomieszczenie gospodarcze pod tarasem. Wejście doń będzie od zewnątrz - typowy przy działkach na skarpie pomysł na wykorzystanie spadku.

Czy jesli obsypię wykopy fundamentów (oczywiście wcześniej zaizolowane specjalnym styrpianem itp. papą) gliną, a nie gruntem przepuszczalnym typu piasek, to nie bedzie tak, że po prostu glina nie zdąży mi żadnej wody wciągnąć ? Wód gruntowych nie ma, a wody opadowe chyba też spłyną w dół do jeziora. Czy dobrze to rozumiem ? Pytanie brzmi, czy glina wokół fundamentów na terenie spadkowym jest w stanie naciągać wodę z atmosfery, sniegu, deszczów itp.

Dziękuję za porady.

• 1 month później...
Witam,

ja też mam wątpliwości czy drenaż w glinie jest zawsze - niejako z podręcznika - potrzebny. U mnie glina jest już pół metra pod humusem. Ale jest ona straaasznie sucha i twarda. Prawdopodobnie dlatego, że działka jest na skarpie - długa na 75 metrów - a w dole jest jezioro :) polodowcowe zresztą.

Budowa domu ma być na górze działki oczywiście (tam jest droga). Czy musi być w takiej sytuacji drenaż ? Piwnicy sensu stricto tam nie bedzie tylko takie zewnętrzne pomieszczenie gospodarcze pod tarasem. Wejście doń będzie od zewnątrz - typowy przy działkach na skarpie pomysł na wykorzystanie spadku.

Czy jesli obsypię wykopy fundamentów (oczywiście wcześniej zaizolowane specjalnym styrpianem itp. papą) gliną, a nie gruntem przepuszczalnym typu piasek, to nie bedzie tak, że po prostu glina nie zdąży mi żadnej wody wciągnąć ? Wód gruntowych nie ma, a wody opadowe chyba też spłyną w dół do jeziora. Czy dobrze to rozumiem ? Pytanie brzmi, czy glina wokół fundamentów na terenie spadkowym jest w stanie naciągać wodę z atmosfery, sniegu, deszczów itp.

Dziękuję za porady.

Jeśli glina jest jednorodna do samej stopy fundamentowej a działka jest ze spadkiem to zasyp wykop gliną solidnie zagęszczając stopą małymi warstwami i będzie dobrze.