Andrewko 12.06.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Witajcie kupiłem za 5000 zł działkę rolną 7 arów . I mamy z żona pomysł aby tam postawić mały domek. Dzięki zaprzyjaźnionemu panu z gminy wiem że warunki zabudowy będą. A więc po kolei. 1. Posiadam zapewnienie o dostawie mediów z elektrowni i wodociągów. 2. Do złożenie o warunki zabudowy potrzebna jest mapa kartograficzna ? a ja mam tylko mapkę ze Starostwa Powiatowego. Byłem w urzędzie kartograficznym ale na ich mapce tylko szczere pole. I teraz nie wiem co mam zrobić czy wynająć firmę która taka mapę stworzy i przy okazji dokładnie naniesie mi granice działki i jaki będzie tego koszt ? Czy jak będę miał już warunki zabudowy + mapkę + projekt mogę się starać o pozwolenie na budowę ? Po tym oczywiście tylko badanie gruntu i mogę zaczynać budowę. Pozdrawiam Andrewko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 12.06.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 najpierw wystap o wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowanie w którym bedzie określone przeznaczenie teren,ustne zapewnienia nie mają żadnej wartości prawnejjeśli to teren z przeznaczeniem pod zabudowę,to geodeta odrolni potrzebną pow.gruntu,potem projekt,adaptacja pozwolenie na budowę i możesz się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 13.06.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Zgłoś się do gminy z wnioskiem o ustalenie warunków zabudowy,do wniosku dołącz mapę z Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej (zaznacz na niej obszar który ma zostać objęty warunkami zabudowy).Oczywiście musisz dołączyć zaświadczenie z Zakładu Energetycznego o możliwości zasilania projektowanego obiektu.W moim przypadku do wniosku o WZ wpisałem studnię głębinową i zbiornik szczelny szambo-tak więc obyło się bez wodociągów.Do uzyskania WZ te dokumenty są wystarczające.Po uzyskaniu WZ wybór projektu,mapa do celów projektowych i do architekta.U mnie obyło się bez odtwarzania granic,geodeci mieli troche problemów z wytyczeniem budynku ale dali rade.Nic strasznego,jak są chęci to napewno dasz rade.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewko 14.06.2009 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 WZ złożę w poniedziałek z tym że to jest były PGR i mam tylko mapkę ewidencyjną bo na kartograficznej tylko szczere pole a tam jest kompleks 5 działek. Mam nadzieję że przejdzie. Pozdrawiam. I jeszcze jedno pytanko. Doczytałem się że linia wodna jest w odległości 150 i 180 m od działki, i tak się zastanawiam jaki będzie koszt podłaczączenia wody i czy część kosztów może pokryć np Zakład Wodociągów Miejskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts