marchwina 12.06.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Witam. Może ktoś mi odpisze, poniewaz jestem zalamana. Otóż jesteśmy na etapie elewacji. Kładziony jest puc i po zrobieniu ściany, pojawiły sie plamy, cos jakby zaciek, jakby bylo mokre, ciemniejsze. Nie na całej scianie ale w jednym miejscu, w lini poziomej dlugosci 2-2,5 m. Jestem zalamana bo wyglada to niezbyt ciekawie. Fachowcy na poczatku powiedzieli nam ze to jest mokre i jak wyschnie to plamy nie bedzie, natomiast plama utrzymuje sie juz jakies 2 tygodnie. Teraz fachowcy mowia ze to z czasem zniknie. Ale ile mamy czekac. prosze o rade, co jest tego przyczyna i czy rzeczywiscie z czasem zniknie????A moze jest cos co mozemy zrobic aby to usunac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 12.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Jaki tynk(rodzaj, producent)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.06.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Prawdopodobne przyczyny:1 - blad przy barwieniu (inny kolor, inna baza)2 - nie wymieszany tynk, tynki gotowe barwione w masie naklada sie po uprzednim wymieszaniu kilku opakowan w jednym duzym zbiorniku/kastrze, a ubywajacy material stale jest dokladany i mieszany z kolejnych pelnych opakowan3 - wykonawca przerwal prace w "polowie" sciany i nastepnego dnia lub po kilku godzinach dokonczyl4 - inna partia bazy tynku w mieszalni5 - Pogoda - padajacy deszcz potrafi wyplukac tynk i pigment z niego6 - inny wykonawca - kazdy czlowiek w inny sposob zaciera tynk na scianie, wystarczy, ze robi to ktos inny, w inny sposob prowadzi pace i uzyskujemy nieco inna strukture a co za tym idzie - odbieramy kolor w inny sposob7 - niestabilosc bazy : tu kwestia producenta, jezeli wybrano tynk o nieskiej jakosci - dosc czesto zdarza sie ze producent nie jest w stanie utrzymac jednolitej bazy i pigmentow8 - niedokladne gruntowanie, pod tynki elewacyjne stosuje sie grunty barwione pod kolor tynku, byc moze zabraklo i zagruntowano bialym lub w innym kolorze Nic innego nie przychodzi mi do glowy, a raczej nie spotkalem sie z innymi przyczynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchwina 13.06.2009 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Podkład dobrano nam w tym samym kolorze. Własnie do wielkiej misy wlewali kilka opakowan tynku i mieszali to wszystko razem. Praca nie byla przerwana, problem w tym, ze podczas prac, byłam prawie caly czas przy nich, ja od razu zauwazylam ze cos nie tak i powiedzialam ze na tym odcinku jest chyba zle zatarte, bo od razu bylo ciemniejsze ale oni powiedzieli ze wszystko jest ok i wyschnie, ale nie wyschlo:( Pogoda byla bezdeszczowa, ale slonce co chwile wychodzilo i zachodzilo, moze to. Co do firmy, sprawdze potem jak wyjde z domu. Naprawde wyglada to nieciekawie:( A moze jest sposob na poprawienie tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.06.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 metoda naprawy: kupic farbe w tym samym kolorze i przemalowac sciane, problem jednak w tym ze farba nieco wygladzi strukture, malo tego - farba inaczej sie starzeje, wiec po jakims czasie sciany niepomalowane beda sie nieco roznily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 13.06.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Przemalować całą ścianę, a wcześniej zgłoś reklamację do producenta, tylko nie wierz w teksty typu samo wyszło samo zniknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 13.06.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Prawdopodobne przyczyny: 1 - blad przy barwieniu (inny kolor, inna baza) 2 - nie wymieszany tynk, tynki gotowe barwione w masie naklada sie po uprzednim wymieszaniu kilku opakowan w jednym duzym zbiorniku/kastrze, a ubywajacy material stale jest dokladany i mieszany z kolejnych pelnych opakowan 3 - wykonawca przerwal prace w "polowie" sciany i nastepnego dnia lub po kilku godzinach dokonczyl 4 - inna partia bazy tynku w mieszalni 5 - Pogoda - padajacy deszcz potrafi wyplukac tynk i pigment z niego 6 - inny wykonawca - kazdy czlowiek w inny sposob zaciera tynk na scianie, wystarczy, ze robi to ktos inny, w inny sposob prowadzi pace i uzyskujemy nieco inna strukture a co za tym idzie - odbieramy kolor w inny sposob 7 - niestabilosc bazy : tu kwestia producenta, jezeli wybrano tynk o nieskiej jakosci - dosc czesto zdarza sie ze producent nie jest w stanie utrzymac jednolitej bazy i pigmentow 8 - niedokladne gruntowanie, pod tynki elewacyjne stosuje sie grunty barwione pod kolor tynku, byc moze zabraklo i zagruntowano bialym lub w innym kolorze Nic innego nie przychodzi mi do glowy, a raczej nie spotkalem sie z innymi przyczynami W takim razie nie przyszło Ci do głowy najważniejsze. Poziomy długi i cienki pas innego koloru, może świadczyć o niedodpowiednim wyschnięciu kleju i podkładu w tym właśnie miejscu. Prawdopodobnie podczas klejenia styropianu dostała się grubsza warstwa kleju między płyty styropianowe i wysychała dłużej i mniej dokładnie, niż pozostała część warstwy zbrojącej. Jest to bardzo mało widoczne podczas wykonywania pracy ale wychodzi podczas wysychania np. bardzo wrażliwych na takie rzeczy tynków silikatowych. Rzadziej zdarza się to przy tynkach akrylowych. Oczywiście jesli mówimy o szerokiej (około 20 cm) i długiej plamie, to jest to ewidentny błąd wykonawcy przy zacieraniu tynku. Jedyny ratunek to pomalować farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.06.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Bingo! Też mi to przyszło do głowy. Stawiam że po zaciągnieciu klejem ekipa "nie zasypywała gruszek w popiele" tylko przystapiła do tynkowania. Silikat jest wrazliwy na byle pierdnięcie więc mozliwe. Ale akryl jest wrazliwy (nie każdy) ma wysokie ph - zaprawa cementowa takie daje. Więc też moze wyjść. Leszek - naprawdę niezły fachowiec z Ciebie. Pozdrawiam, oby takich więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 13.06.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Dziekuje za uzupelnienie jednej z mozliwych przyczyn leszeq-owicoulignon to nastepnym razem to napisz a nie klepnij "tez tak myslalem"a inwestorce życzę zadowolenia z wykonanych poprawek, swoja droga nawet tynki barwione w masie powinno dodatkowo sie dodatkowo malowac, wiadomo - u nas niepraktykowane z powodu oszczednosci.Co do reklamacji: napewno warto sprobowac. A tak z ciekawosci jaki producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 13.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Bingo! Też mi to przyszło do głowy. Stawiam że po zaciągnieciu klejem ekipa "nie zasypywała gruszek w popiele" tylko przystapiła do tynkowania. Silikat jest wrazliwy na byle pierdnięcie więc mozliwe. Ale akryl jest wrazliwy (nie każdy) ma wysokie ph - zaprawa cementowa takie daje. Więc też moze wyjść. Leszek - naprawdę niezły fachowiec z Ciebie. Pozdrawiam, oby takich więcej. Dzięki coulignon Moja wiedza wynika z doświadczenia w tej pracy ("kilka" elewacji się w życiu zrobiło ), a nie tylko z czysto teoretycznych ideii. Żeby dokładnie ocenić problemy inwestorki, przydałoby się jakieś zdjęcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchwina 28.06.2009 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 producent malifarb tynk akrylowy. ta "plama" leci w poziomie przez cala sciane a wysokosc jej to jakies20-30 cm. Wykonawca probowal to zamalowac ale nie bardzo wyszlo, nam wmawia zebysmy cudow nie oczekiwali bo on nic nadzwyczajnego z tym juz nie zrobi. Jestem wsciekla bo teraz widze ze takich zaciekow na scianie jest wiecej ale juz mniej widocznych. tynk jest zamazany, nie ma struktury, ostatni sciana wyszla im juz bardzo ladnie tak jak powinno byc. Powiedzialam ze nie wiem co zrobia, ale wszystkie sciany maja tak wygladac, a on chce mi malowac. Co z tego kiedy to wyglada tragicznie, widac jakby zacierane bylo we wszystkie strony swiata, mam wrazenie ze ja zrobilabym to lepiej. Wiele osob widzac to twierdzi ze to wina zacierania, tzn zlego wykonania przez wykonawce. tylko co my teraz mozemy zrobic. Czy mozemy kazac mu zwrocic koszty materialu?? Chetnie wrzuce zdjecie tylko nie bardzo wiem jak to zrobic. Gdyby ktos byl chetny to wyslalabym zdjecie na priv a ten ktos wrzucilby zdjecie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 28.06.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 no to ja poproszę te fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.06.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ja tez, moze byc mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchwina 30.06.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 leszeq wysłałam fotki, prosze o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.07.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 inny wykonawca - kazdy czlowiek w inny sposob zaciera tynk na scianie, wystarczy, ze robi to ktos inny, w inny sposob prowadzi pace i uzyskujemy nieco inna strukture a co za tym idzie - odbieramy kolor w inny sposob To jest dosyć częsty błąd wykonawców. Niestety tynk do ponownego położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.07.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Na życzenie autorki wstawiam fotkę http://img190.imageshack.us/img190/3198/obraz143l.jpg Zdecydowanie błąd wykonawcy! Prawdopodobnie tynk był nakładany przy zbyt wysokiej temperaturze i powstało widoczne łączenie. Na poziomie między górnymi parapetami widać lekką poziomą linie. Już w tym miejscu wykonawcy zasychał tynk na ścianie, a zwieńczeniem dzieła jest to co widać bardzo wyraźnie poniżej. Mogę się założyć, że na tej wysokości, na której jest łączenie, wypadał jeden z poziomów rusztowania Malowanie może częściowo zamaskować to połączenie, ale nie naprawi struktury. Na samum środku tej plamy widać miejsca gdzie wogóle nie ma struktury. Przysychający tynk powoduje ograniczenie rozprowadzania ziarna i powstają w ten sposób częściowo gładkie powierzchnie. Tego farba nie zamaskuje, jedynie nada jednolity kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.07.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Reasumujac: reklamacja u dostawcy/producenta nie wchodzi w gre, tynk jest ok, wykonanie - juz nieleszeq slusznie zauwazyl - rurka rusztowania utrudniala dostep do tego miejsca i stad "babol"Rozwiazania brak,nieudolna proba poprawek moze tylko pogorszyc sprawe.... ale ... zawsze moglo byc gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchwina 06.07.2009 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dzieki za opinię. Wykonawca podjal sie ( na wlasny koszt) nalożenia jeszcze raz tynku na to co jest. Zobaczymy jaki bedzie efekt. Mam nadzieje ze bedzie ok. Byłam przy tych pracach i dokladnie w miejscu plamy, byla rama rusztowania i dochodzili do tego miejsca troche z gory i triche z dolu, dlatego plame bylo widac od razu po zdjeciu rusztowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.07.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Poprosimy fotki po poprawkach i zyczymy zadowolenia z efektu koncowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.07.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 swoja droga nawet tynki barwione w masie powinno dodatkowo sie dodatkowo malowac A czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts