Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy na nowej elewacji

Recommended Posts

Ideałem by to było w diabła zedrzeć - ale kosztowna to sprawa, powinno się udać (pytanie jak wielki sztorm na Dunaju i jak mocowano styropian...) wyrównać to wszystko klejem i od nowa nałożyć tynk... Tak czy inaczej roboty w cholere.

b: a może styropian nie dość że krzywy jak diabli to kiepsko zamocowany? Bo mi to wygląda jakby nieco brzegi nie dochodziły, zwróć uwagę na regularność tych kwadratów

Edytowane przez Balto

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Całkiem ładnie spier..... :)

Efekt baranka? a jak by był kornik to by były fale pionowe, lub też poziome? :) Ten Twój wykonawca, to taki troszkę dowcipniś jest.

Co do naprawy tego: warstwa kleju powinna wystarczyć - ale to taki strzał, bez wizji lokalnej nigdy do końca nie wiadomo jak bardzo jest to spieprzone .

Pozdrawiam

Klej na baranka jako warstwa wyrównująca (tylko zacierana nie kielnią, ale rajbetką, albo pacą min. 0,5m. Po wyschnięciu siatka z klejem i nowy tynk. Wiem, że drogo wychodzi, ale niestety - baranka na baranka położyć się nie da. Wyjdzie efekt taki, że ziarna baranka nowego utoną w baranku starym i wyjdzie gładka powierzchnia ;) Poza tym nie wiem, jak to zacierać :D

Ważne tylko, aby baranka kłaść na równą powierzchnię i przy niskiej temperaturze powietrza - nie w upały! U mnie majster zaczynał robotę o 5 rano! Kończył ok. 11-tej, bo już za ciepło się robiło. Dodam, że tynkował jesienią, więc nie było mowy o letnich upałach ;)

o Koszta sie nie martwie bo i tak wykonawca bedzie to robił ze swojej kieszeni, jezeli nie zechce niestety ale sąd mi zostanie, rzeczoznawce powoli szukam więc powinno być dobrze

A masz pewność, ze drugi raz nie sp... artoli? I przy okazji jeszcze czegoś innego po złości napsuje. (Ja tak miałam.)

Będzie tak długo poprawiał, aż zrobi dobrze :) Za swoją kasiorę. Jeśli go stać na poprawki wiekuiste, to proszę bardzo :cool:

A mnie nie byłoby stać, żeby ktoś na mojej budowie eksperymentował, nawet za jego pieniądze.

Powiedzcie, co zrobić, żeby ktoś dobrze zrobił.

Tym bardziej, że ten ktoś sam nie widzi , że robota żle zrobiona, i mówi, że tak ma być. Ma ktoś pomysły?

Dla mnie w takiej sytuacji, to tylko kasy dochodzić, a do poprawki innego brać.

Nawet do demontażu nie dopuścić, bo coś przy okazji zepsuje. - Tak właśnie miałam.

bajanadjembe: święte słowa. Zastanawia mnie tylko co będzie, jak facet będzie odkładał poprawkę na "święty nigdy" aż w końcu zapomni, albo jeden człowiek będzie się bawił długie miesiące. Tym bardziej, że diabli wiedzą co pod spodem. Dobrze piszesz: niech zwróci kasę, da na materiał i inny chętny niech to ćwiczy.

Tu nie ma co ćwiczyć. Jeśli odzyska kasę za materiał, to trzeba zatrudnić fachowca i tyle. Albo samemu spróbować, jeśli ma się zdolne rączki. Jednakże odzyskanie kasy nie będzie takie proste. Lepiej spróbować zmusić do naprawy w ramach gwarancji/rękojmi.

PS: umowa pisemna jest? Czy robota na gębę?

Niestety umowy pisemnej nie zawieralismy ale zgodnie z litera prawa umowa słowna tez się liczy, dostałem od niego wcześniej rozpiske co ile i za co, nom i do tego mam wyciągi z konta...

A co do zwrotu kasy to różnie bywa, gdyz na sąsiedniej wiosce żona odwiedziła pewnego pana który mial podobny przypadek. Sąd nakazał zleceniobiorcy oddać wszystkie pieniące łącznie z kasą za materiał

Edytowane przez viali

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam, mam pytanie: Tutaj w temacie opisane są plamy na nowej elewacji. Ja chciałym zapytać o zacieki. Otóż noszę się z zamiarem zakupu domu, jest już wybrany itp.. Jest tylko jeden problem który mnie martwi. Na w miarę świeżej elewacji (robiona wg Pani sprzedającej ok 1,5 roku temu) od strony południowej budynku (jednopiętrowy domek) pojawiły się zielonkawe zacieki, najwięcej przy dole elewacji (która zaczyna się ok 1,5 m od ziemi). Myślałem z początku że to wilgoć, ale ona chyba wychodzi bardziej jako plamy a nie zacieki... Jest też kilka w okolicach środka ściany. Ściana ma jedno małe okno na dole. Czy zacieki mogą się pojawiać w związku z braku "daszka" lub czegoś w tym stylu na dachu (ściana jest niemalże równa z dachówką, tzn. dachówka na tej ścianie nie wystaje - ściana boczna). Czy może się mylę i to wilgoć.. Nie ma tego na innych ścianach.. Pozdrawiam. Ps. nie znam się na budowlance i proszę nie "rugać" mnie od razu bo jestem tu nowy. A no i domek to bardzo podobny do tego z awatara Martinezio'a a ściana to prawa... stojąc przodem do frontu Edytowane przez Mario_gs

Wrzuć może jakieś fotki. Będzie łatwiej rozstrzygnąć, co to za plamy. Domek do mojego podobny być nie może za bardzo, bo ja mam okapy dachu przy ścianach szczytowych wyciągnięte na ok. 70cm ;) Zaciek ten może być wynikiem spływania wody pod dachówce na ścianę szczytową. Woda zbiera przy okazji cały kurz i syf, który osiadł suchą porą na dachu i osadza to na porowatej elewacji. Może być też, że to glony jakieś. Najlepiej wziąć myjkę ciśnieniową i spróbować kawałek tego zmyć - jak się da, znaczy się zrobiło się to tylko na powierzchni i jest szansa na naprawę tego łatwym sposobem.