Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z ogrzewaniem?

rublow

Recommended Posts

Chcę ogrzewać dom kominkiem z rozprowadzeniem powietrza. Mój architekt mówi, że urzędnicy w urzędzie miasta nie chcą wydawać pozwoleń do tych projektów, w których jest tylko dgp, bo nie uznają tego za instalację grzewczą.

Mam pytanie, co by się stało, gdybym na etapie projektu miał instalację np. olejową, a następnie jej nie zrealizował w praktyce?

Czy będzie np. problem z odbiorem budynku i zameldowaniem się?

Pozdrawiam

Po co porównywać konwektorowe (czy jakiekolwiek inne) grzejniki elektryczne z ogniskiem w salonie ???

Dom naprawdę nie musi mieć żadnego kotła i kaloryferów, żeby był domem i mógł być odebrany. Domy ogrzewane tylko elektrycznie przecież istnieją.

Co do samego DGP to nie wiem. Logicznie myśląc można tak ogrzewać dom, jeżeli ktoś ma na to ochotę i urzędnikom nic do tego. Znając jednak nasze realia, może być wymagane coś alternatywnego do kominka.

Może jednak zamiast wrysowywać w projekt instalację olejową wpisać owe konwektorki?

To prostsze IMHO.

Wtedy przy odbiorze, albo nikt się nie czepi, albo powiemy, że będą jutro (albo przed zimą) przywiezione i podłączone do elektrycznych gniazdek. Albo ewentualnie, w ostateczności (gdy trafimy na kogoś tak upierdliwego, że strach) kupimy kilka małych grzejniczków. Może się i przydają w mroźne dni.

A czy w praktyce na taki odbiór ktoś przychodzi? Jakiś inspektor czy ktoś taki? Czy po prostu wpisuje się, że budynek stoi, zgodny z projektem i koniec?

Bo jeżeli tak, to może w ogóle nie ma się czym przejmować. :roll:

O tyle chciałbym mimo wszystko mieć instalację tradycyjną w projekcie, że od razu położyłbym rury, a resztę podłączył może kiedyś, jak będzie potrzeba.

Samego dgp mogą nie uznać, to jest gdzieś w przepisach (warunki techniczne dotyczące budynków itd itp).

Ale dgp + elektryczne przejdzie. Sam tak mam.

Zresztą, ma to swoje uzasadnienie. Grzejniczki z termostatami wyrównają temperaturę a przede wszystkim nie pozwolą zamarznąć domkowi gdy wyjedziesz na długi zimowy wyjazd i nie będzie komu dołożyć do kominka