Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasada działania trójdrogowego zaworu mieszającego

michalp

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich

Przeglądałem forum i widzę że inni mają podobne problemy więc i ja proszę o opinie. Zamówiłem niedawno modyfikację instalacji żeby zrobić ogrzewanie podłogowe w kuchni. Założenie było takie, żeby jak najmniej zmieniać w już istniejącej instalacji i instalator zaproponował podłączenie obwodu podłogówki bezpośrednio w skrzynce przez zawór trójdrogowy. Obwód jest krótki, dodatkowo blisko kotła i pompy co, więc stwierdził że dodatkowa pompa nie będzie potrzebna.

Przed zalaniem posadzki sprawdziłem z odkręconymi wszystkimi innymi grzejnikami i rurki się nagrzewały. Ostatnio włączyłem program suszenia posadzki i zakręciłem resztę grzejników. Wtedy przy wyższej temperaturze zasilania w bardzo krótkim czasie nagrzewa mi się rurka podłączona do zaworu od strony powrotu i sam rozdzielacz po stronie powrotu, pomimo że obwód podłogówki jest nadal chłodny. Wygląda na to że ciepła woda dostaje się przez zawór najkrótszą drogą do powrotu i wyłącza się kocioł.

Prośba o poradę czy w przypadku braku dodatkowej pompy w obwodzie podłogówki zawór zwrotny od strony powrotu mógłby pomóc, czy wręcz zablokuje dopływ zimnej wody do zaworu 3D (przy braku wymuszenia przepływu w podłogówce) i zawór 3D się zamknie ? Czy znaczenie może mieć prędkość pompy co lub ciśnienie w instalacji ? Mam nadzieję że sprawa nie jest beznadziejna.

Poniżej zdjęcie, kiepskie wyszło ale widać o co chodzi

http://img254.imageshack.us/img254/9175/zdjcie020xl.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/16/zdjcie020t.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez PiotrW79

Może to tylko działać jeśli temperatura zasilania będzie niższa niż temp. zamknięcia zaworu, jeśli wyższa to zawór się zamyka i woda stoi. Jedyne co możesz to RTL na powrót lub pompa za zaworem co chyba nie ma sensu.

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Tak się składa, że rurki od zasilania i od powrotu podłogówki biegną przez łazienkę obok kotła do kuchni. Na upartego można by w tym miejscu (obok kotła) wstawić pompę i sterować nią równolegle z pompą co, albo jakimś czujnikiem temperatury.

Czy ta pompa miałaby być może jednak wstawiona między rozdzielaczem na powrocie a zaworem 3D w kierunku zaworu ?

Jeżeli zamontowanie pompy w ciągu obwodu grzewczego podłogówki (mniej więcej w połowie) rozwiązało by problem to dałoby się zrobić bez kucia czegokolwiek.

Bardzo mi zależy żeby to jednak grzało przy większych mrozach kiedy będę pewnie musiał ustawić wyższą krzywą grzewczą.

Proszę o potwierdzenie

Pozdrawiam

Dzięki, mam właśnie zawór VTA320 i w ten sposób jak w instrukcji montażu (rys. 7) dało by się połączyć (pompa w połowie podłogówki między łazienką a kuchnią). Od strony domieszania zimnej wody jest tam jeszcze jakiś zawór chyba kierunkowy ? Czy przy pompie taki zawór jest potrzebny ?

Rzeczywiście lepiej by było z tej pompy zrezygnować tylko nie wiem gdzie ten zawór RTL miałby być zamontowany. Czy jakość regulacji będzie wtedy taka jak przy pompie ?

RTL montujesz na powrocie zamyka on przepływ jeśli temp wody w podłogówce przekroczy nastawę, woda się wychładza to dopuszcza. Na pewno jest to "gorsze" rozwiązanie niż termostatyczny z pompą ale na pewno tańsze i prostsze. Ten zawór to chyba tylko odcinający, ale większy problem będziesz miał z wysterowaniem przepływu bo nie bardzo masz gdzie dać rotametr.

Przy zaworze RTL powinienem wtedy wyrzucić ten zawór 3D i podłączyć podłogówkę jak kolejny grzejnik do rozdzielacza z zaworem RTL na powrocie ? Tylko wtedy trochę może się przez chwilę przegrzewać początek instalacji w podłodze zanim woda dojdzie do RTLa.

Dzięki za radę to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Ważne że na pewno zadziała.

Ciekawi do czego w przypadku zastosowania pompy rotametr jest potrzebny ?

Gdybym jednak zdecydował się na pompę w obwodzie podłogówki to zastanawiam się jak rozwiązać jej sterowanie. Czy do tego potrzebny jest ten rotametr ?

Myślałem, żeby przeciąć obwód podłogówki (mam krótki kawałek pod listwą na wierzchu w okolicy kotła) i wykorzystać sterowanie pompy co kotła. Wtedy obie pompy załączały by się jednocześnie.

Prośba o opinie czy ktoś ma takie rozwiązanie i czy jednak obieg podłogówki musi być sterowany w inny sposób np. praca bez przerwy. Znalazłem w opcjach sterowania kotłem regulację czasu wybiegu pompy może to by się przydało po wyłączeniu palnika żeby dobrze wymieszać wodę.

Czy obie pompy muszą być identyczne np. prędkość, moc ?

Pozdrawiam

Edytowane przez PiotrW79

• 1 month później...

A czy ktoś z Was mógłby narysować dokładnie jak powinna wyglądać instalacja z dwoma obiegami grzewczymi (podłogówka i grzejniki) z zaworem trójdrogowym mieszającym na zasilaniu podłogówki ? Chodzi głównie w którym miejscu powinny się łączyć*powroty tych dwóch obiegów oraz gdzie powinny być zawory zwrotne (jeśli takowe mają być) ?

Chodzi o to aby nie występował problem jaki opisywał tutaj pjotr, czyli że ciepła woda z zasilania wypływała przez podmieszanie przez co wahania temperatury mieszania były duże i nie można było utrzymać zadanej temperatury na wyjściu mieszacza, do tego występuje wtedy zakłamanie bo piec zamiast podgrzewać wodę z powrotu podłogówki dostawał od razu na powrót ciepłą z zasilania..

Ja mam podobny problem i chce to wytłumaczyć mojemu instalatorowi aby wiedział o co chodzi.

• 1 month później...
witam:-) podnoszę i proszę o radę: w mojej istniejącej instalacji chcę zrobić dodatkowy obieg do nowych pomieszczeń na poddasze, wygląda to ma mniej więcej tak: http://images39.fotosik.pl/1323/074728c96f5de9bbmed.jpg nowy obieg to ten kolorowy, będzie to działać tak że sterownik pokojowy będzie włączał pompę zależnie od temp. w pokoju i tu pojawia się problem , mam żeliwnego viadrusa i boję się o to że kiedy włączy mi się pompka z nowego obiegu to pośle zimną wodę wprost do rozgrzanego pieca...więc chyba powinienem założyć na powrocie przed nową(zieloną na rysunku) pompą zawór 3d i ustawić go tak, żeby temp. na powrocie zawsze była wystarczająco wysoka, myślałem nad 3d termostatycznym ale chyba nie zdążyłby zareagować po włączeniu pompy i zimna woda i tak zdążyła by dopłynąć do kotła.... czy dobrze myślę? jakieś sugestie?

Witam.Posiadam piec na ekogroszek.Zamontowane są 3 pompy a nie ma zaworu trójdrożnego.Zastanawiam się,czy warto go założyć? Teraz mam na piecu temperaturę 50 stopni.Mógłbym teraz ustawić niższą ale boję się o korozję kotła(punkt rosy). Docelowo. Myślę nad założeniem tego zaworu .Wtedy temperaturę na piecu ustawię na 55stopni a na dom pójdzie niższa. Czy można w ten sposób zaoszczędzić trochę opału? , czy chodzi tu tylko o zabezpieczenie przed korozją kotła? PROSZĘ o odpowiedzi. Pozdrawiam.

• 1 year później...
  • 10 months później...
  • 2 years później...

I działa mi to tak od strony zera wchodzi zasilanie od lewej strony wychodzi na powrót kotła a od góry wychodzi na pompkę i na grzejniki kaloryfery załozyłem siłownik herz i gdy siłownik zamyka zawór na zero niemam dobrej temperatury powrotu kotła ale pobawiłem sie z tym troszke i zamieniłem skale na zaworze i teraz zero jest u góry a 10 z prawej strony zaworu i oczywiście załozyłem odwrotnie siłownik.

Chiałem zapytac czy bedzie to wszystko dobrze bo teraz jak siłownik mi to zamyka mam temperature powrotu nawet 50 stopni???

Edytowane przez tomek7779