Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić taki mebel

madmac

Recommended Posts

Witam,

Jestem początkującym amatorem stolarstwa. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak może wyglądać konstrukcja takiego mebla "wewnątrz"? W jaki sposób są mocowane półki. Z zewnątrz wygląda wszystko jakby do łączenia użyto tylko kleju. To jest tylko przykład znaleziony w sieci ale chciałbym zrobić podobną komodę. Będę wdzięczny za pomoc

http://img194.imageshack.us/img194/3636/mebel.jpg

Za mało sprecyzowałem moje pytanie. Ogólnie budowę tego mebla rozumiem. Tym nie mniej załączone zdjęcie nie daje mi odpowiedzi co do samego mocowania półek. Przygotowałem rysunek i ponawiam pytanie czy wg was jest to połączenie A, B1 czy B2. Co do kołków też proszę o wasze zdanie czy zastosowalibyście łączenie przy pomocy kołków czy na wpust.Czy wogóle stosuje się łączenie na wpust przy łączeniach prostopadłych?

Dziękuję. http://img29.imageshack.us/img29/8654/polaczenia.jpg

Myślę, że ze względu na łatwość wykonania w warunkach amatorskich jak i wytrzymałość połączeń kołkowych należałoby właśnie takie rozwiązanie zastosować. Oczywiście zależy jeszcze od obciążeń jakie miałby przenosić, ale przecież mebel wykonany domowym sposobem nie musi powielać fabrycznej technologii.

chyba Ikea ma w swojej ofercie półki z "mocowaniem wewnętrznym". Czyli do ściany przykręcasz coś a'la stelaż i na niego nasuwasz półkę.

Ponieważ na załączonym zdjęciu nie widać żadnego łączenia, to może być właśnie kombinowane w ten sposób. Więc wersja C ale nie oparta o kołki drewniane ale na przykład jakieś pręty.

Możliwości mnóstwo.

• 4 weeks później...
chyba Ikea ma w swojej ofercie półki z "mocowaniem wewnętrznym". Czyli do ściany przykręcasz coś a'la stelaż i na niego nasuwasz półkę.

Ponieważ na załączonym zdjęciu nie widać żadnego łączenia, to może być właśnie kombinowane w ten sposób. Więc wersja C ale nie oparta o kołki drewniane ale na przykład jakieś pręty.

Możliwości mnóstwo.

Sęk w tym że nie jest to rodzaj półki tylko wolno stojący mebel. Stąd żadne pręty nie wchodzą w rachube

Możliwości mnóstwo.

Sęk w tym że nie jest to rodzaj półki tylko wolno stojący mebel. Stąd żadne pręty nie wchodzą w rachube

dlaczego nie wchodzą w rachubę? Może pręty mocowane do tej pionowej części.

Jesli ma to byc zrobione z drewna najlepiej zastosowac takie laczenie

http://lh5.ggpht.com/_xwR6Z22L8Bg/Sme8PPYhPKI/AAAAAAAAA_I/PZnO7xvUdVc/s576/Rysunek1.jpg

to czarne to klinik, dodac dobry klej i sciskami stolarskimi scisnac i pozostawic do wyschniecia.

Mozna tez zrobic to z plyty i oklejac. Jesli ten mebel jest Chinski to bankowo tak to zrobili.

Pozdrawiam

Jesli ma to byc zrobione z drewna najlepiej zastosowac takie laczenie

http://lh5.ggpht.com/_xwR6Z22L8Bg/Sme8PPYhPKI/AAAAAAAAA_I/PZnO7xvUdVc/s576/Rysunek1.jpg

to czarne to klinik, dodac dobry klej i sciskami stolarskimi scisnac i pozostawic do wyschniecia.

Mozna tez zrobic to z plyty i oklejac. Jesli ten mebel jest Chinski to bankowo tak to zrobili.

Pozdrawiam

Ciekawy pomysł, a efektem jego zastosowania będzie w zasadzie łączenie na "jaskółczy ogon".

Jeśli chodzi o sam mebel, nigdy go nie widziałem na żywo, jednak podglądam budowę podobnych mebli "kolonialnych" za każdym razem gdy mam tylko okazję i muszę stwierdzić że z reguły zrobione są metodami tradycyjnymi (bez użycia gwoździ, wkrętów i innych prętów). Nie spotkałem również nigdy fuszerki w postaci płyta w środku/drewno na wierzchu.

Pewnie wynika to z tego że drewno egzotyczne (w tym wypadku palisander) które kosztuje u nas krocie, w takim kraju jak Indie jest drewnem pospolitym (tanim).

Jeśli chodzi zaś o mnie, też nie chcę iść na łatwiznę i nie chcę używać żadnych wkrętów i gwoździ. To ma być zabawa a nie produkcja.

:wink: