madmac 13.06.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam,Jestem początkującym amatorem stolarstwa. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak może wyglądać konstrukcja takiego mebla "wewnątrz"? W jaki sposób są mocowane półki. Z zewnątrz wygląda wszystko jakby do łączenia użyto tylko kleju. To jest tylko przykład znaleziony w sieci ale chciałbym zrobić podobną komodę. Będę wdzięczny za pomochttp://img194.imageshack.us/img194/3636/mebel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witsing 14.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Popatrz dokładnie na zdjęcie, które wstawiłeś, a będziesz miał odpowiedź jak zrobić coś takiego. Ponadto toczy się tu na forum dyskusja na temat kołków w meblach -polecam poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmac 15.06.2009 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Za mało sprecyzowałem moje pytanie. Ogólnie budowę tego mebla rozumiem. Tym nie mniej załączone zdjęcie nie daje mi odpowiedzi co do samego mocowania półek. Przygotowałem rysunek i ponawiam pytanie czy wg was jest to połączenie A, B1 czy B2. Co do kołków też proszę o wasze zdanie czy zastosowalibyście łączenie przy pomocy kołków czy na wpust.Czy wogóle stosuje się łączenie na wpust przy łączeniach prostopadłych?Dziękuję. http://img29.imageshack.us/img29/8654/polaczenia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witsing 15.06.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Myślę, że ze względu na łatwość wykonania w warunkach amatorskich jak i wytrzymałość połączeń kołkowych należałoby właśnie takie rozwiązanie zastosować. Oczywiście zależy jeszcze od obciążeń jakie miałby przenosić, ale przecież mebel wykonany domowym sposobem nie musi powielać fabrycznej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmac 23.06.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Niby nie musi powielać fabrycznych technologii ale chciałbym żeby był wytrzymały. Ważniejsza dla mnie jest jednak sama informacja - tak na przyszłość.Które z połączeń byłoby w tym przypadku lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 23.06.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Najlepsze i najszybsze jest połączenie lamelkami i na klej piankowy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 jak dla mnie to jest albo C albo D albo coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 23.06.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 xxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 chyba Ikea ma w swojej ofercie półki z "mocowaniem wewnętrznym". Czyli do ściany przykręcasz coś a'la stelaż i na niego nasuwasz półkę. Ponieważ na załączonym zdjęciu nie widać żadnego łączenia, to może być właśnie kombinowane w ten sposób. Więc wersja C ale nie oparta o kołki drewniane ale na przykład jakieś pręty. Możliwości mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmac 17.07.2009 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 chyba Ikea ma w swojej ofercie półki z "mocowaniem wewnętrznym". Czyli do ściany przykręcasz coś a'la stelaż i na niego nasuwasz półkę. Ponieważ na załączonym zdjęciu nie widać żadnego łączenia, to może być właśnie kombinowane w ten sposób. Więc wersja C ale nie oparta o kołki drewniane ale na przykład jakieś pręty. Możliwości mnóstwo. Sęk w tym że nie jest to rodzaj półki tylko wolno stojący mebel. Stąd żadne pręty nie wchodzą w rachube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.07.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 chyba Ikea ma w swojej ofercie półki z "mocowaniem wewnętrznym". Czyli do ściany przykręcasz coś a'la stelaż i na niego nasuwasz półkę. Ponieważ na załączonym zdjęciu nie widać żadnego łączenia, to może być właśnie kombinowane w ten sposób. Więc wersja C ale nie oparta o kołki drewniane ale na przykład jakieś pręty. Możliwości mnóstwo. Sęk w tym że nie jest to rodzaj półki tylko wolno stojący mebel. Stąd żadne pręty nie wchodzą w rachubedlaczego nie wchodzą w rachubę? Może pręty mocowane do tej pionowej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.07.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 trociu przy tej grubosci scianek byly by z byt widoczne te prenty a mozliwe jest ze to wszystko sie zrobione ze schematu a i w srodek dane jakie grube dechy czy belki i skrecone na sruby to ladne drewno moze sluzyc tylko jako ozdoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobak2002 23.07.2009 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Jesli ma to byc zrobione z drewna najlepiej zastosowac takie laczeniehttp://lh5.ggpht.com/_xwR6Z22L8Bg/Sme8PPYhPKI/AAAAAAAAA_I/PZnO7xvUdVc/s576/Rysunek1.jpgto czarne to klinik, dodac dobry klej i sciskami stolarskimi scisnac i pozostawic do wyschniecia. Mozna tez zrobic to z plyty i oklejac. Jesli ten mebel jest Chinski to bankowo tak to zrobili. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivan.fanfara 23.07.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 ja oczywiście nie żebym dyskutował z dziobakiem2002 (gratululę pięknych prac), ale też postaram się taki mebel wykonać i raczej będę szedł w kierunku lamelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmac 27.07.2009 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jesli ma to byc zrobione z drewna najlepiej zastosowac takie laczenie http://lh5.ggpht.com/_xwR6Z22L8Bg/Sme8PPYhPKI/AAAAAAAAA_I/PZnO7xvUdVc/s576/Rysunek1.jpg to czarne to klinik, dodac dobry klej i sciskami stolarskimi scisnac i pozostawic do wyschniecia. Mozna tez zrobic to z plyty i oklejac. Jesli ten mebel jest Chinski to bankowo tak to zrobili. Pozdrawiam Ciekawy pomysł, a efektem jego zastosowania będzie w zasadzie łączenie na "jaskółczy ogon". Jeśli chodzi o sam mebel, nigdy go nie widziałem na żywo, jednak podglądam budowę podobnych mebli "kolonialnych" za każdym razem gdy mam tylko okazję i muszę stwierdzić że z reguły zrobione są metodami tradycyjnymi (bez użycia gwoździ, wkrętów i innych prętów). Nie spotkałem również nigdy fuszerki w postaci płyta w środku/drewno na wierzchu. Pewnie wynika to z tego że drewno egzotyczne (w tym wypadku palisander) które kosztuje u nas krocie, w takim kraju jak Indie jest drewnem pospolitym (tanim). Jeśli chodzi zaś o mnie, też nie chcę iść na łatwiznę i nie chcę używać żadnych wkrętów i gwoździ. To ma być zabawa a nie produkcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts