Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotodziennik Lawendy - komentowanie

aspect

Recommended Posts

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

tak to już jest na budowie... nerwy, cały czas nerwy :( ja już się staram nie nerwować, bo by człowiek zdurniał :roll:

7 tys. za piasek do fundamentów :o :o :o :o :o :roll: SZOK! Ja bym chyba tego nie przetrawiła :-? Aż poszłam po mój kajecik z wydatkami, żeby sprawdzić jak u nas to wyglądało (w kajeciku 9 strona zaczęta :o :roll: ) Tak więc u nas piasek 670 zł :o i żwir 2100 zł reszta ziemia z wykopów pod fundamenty. Dawali na przemian ziemie i żwir a na końcu piasek. A koparka za zasypywanie fundamentów wzięła 750 zł + zagęszczarka i 2 tuptusie 450 zł. Za to za beton B-20 co wylali w ziemię zapłaciliśmy 13200 i na sama myśl do tej pory mi się żułci ulewa :cry: :cry: :cry: :evil: potem nie wiedzieć czemu nie układaliśmy bloczków tylko szalunki i znowu za beton 4850 :o Ponad 19000 bez chudziaka!!! :cry: :cry: :cry:

chyba się zapędziłam :D Ale dobrze jest się komuś wypłakać na ramieniu :lol: :lol: :roll:

Za beton sporo, ale spojrz na to z innej strony - na bloczki nie wydałas ani złotówki :lol: :lol: :lol:

U mnie jest dokładnie taki sam problem z działka. najniżej mam przy garazu a tam gdzie ma byc taras jest metr wysokosci. Zostaje tylko nawiezieni ziemi po wymurowaniu tarasu z robienie jakiegos łagodnego zejscia. Mnie osobiscie podobaja sie tarasy na poziomie trawki, ale jak sie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Budowa to wieczn pasmo kompromisow :-?

Witaj,

Mi też bardzo podobają się tarasy na poziomie ziemi, szczególnie w moim projekcie, bo tam jest spory taras :D Ale jak to baba :-? nie przewidziałam spadku działki, a nie równaliśmy jej pod dom. Także tam gdzie ma być taras mamy bardzo wysoki fundament :roll: Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło :D Postanowiliśmy nie zasypywać tarasów tylko wykorzystać przestrzeń pod nimi. Dodatkowo zbierzemy pod nimi jeszcze ze 40 cm ziemi, tarasy wymurujemy z pustaków, w ten sposób powstanie nam sporawe pomieszczenie gospodarcze. A drzwi do niego zrobimy od tyłu, także nie powinny szpecić elewacji. Nie mamy piwnic więc takie rozwiązanie nam odpowiada. Potem okazuje się że dom duży a nie ma gdzie schować kosiarki, rowerów i tego typu gratów. Myślę że jak docelowo podsypiemy te tarasy ziemią, można tam zrobić jakiś skalniaczek to się to trochę zamaskuje :p A zresztą zobaczymy w praniu :wink:

Życzę udanej pracy i pogody na budowie :D

• 2 weeks później...

Witam , widze że jesteśmy dokładnie na tym samym etapie budowy idziemy łeb w łeb no może masz trochę wiecej wymurowane u nas to dopiero 2 dzień murowania , natomiast budowa ruszyła 06/07

http://images50.fotosik.pl/168/4c5fd2d0c2a6d575med.jpg

mam nadzieję że fotka wskoczy dawno juz nic nie wklejałam :roll:

dla pocieszenia powiem ci że nam weszło 400 ton piasku do zasypania fundamentów kaska leci oj leci :))

aj i widze że umknoł mi jeden mały szczegół wy budujecie II my I :)

a salonu widze że jednak nie powiększałaś ??

a czy planujesz podnosić ściane kolankową ?

ja chyba podniose ale tylko o 1 pustak nie wiem czy to wogóle cos da ale o dwa to juz się boje chatka traci proporcje i z dachem jest więcej kłopotu ale czekam jeszcze na rozmowe z gościem od dachu niech się wypowie czy mi to cocs pomoże i jak sobie potem poradzi z resztą , Skaba ma bardzo ładnie zrobione poddasza i bez podnoszenia ścian kolankowych natomiast widziałam Lawende 2 też bez podnoszenia i różnica pomieszczeń była dość spora , już sama nie wiem od czego to zależy ale wiem że można ten dach schrzanić tzn te pomieszczenia u góry

życze powodzenia

Natka

• 2 weeks później...

Natka.sm witam, widze że lawend na Śląsku przybywa, z ciekawości to w jaki rejonie budujesz? Mikołów?

salon powiekszałem poprzez wydłużenie go o 80 cm, garaz o 80 cm a ściane z drzwiami o 60 cm, planuje podniesienie o jeden pustak, czyli 25 cm. Niby nie duzo ale zawsze coś. Wydłużam krokwie o 20 cm. Będe miał 15 cm styro, wiec okap sie optycznie skróci.

Podniesienie dachu nie robi prawie żadnej różnicy w konstrukcji poza dłuzszymi o 25 cm słupami i lukarny wychodza troszeczke wyżej[/b]

aspect ty się jeszcze urlopujesz czy jak?? prosze się wziąć do roboty, bo wybieram się z inspekcją do ciebie na budowę :wink: :D

no czekam czekam na rewizyte, zapraszam o kazdej porze dnia i nocy :lol:

a zdjeciów to juz nie wklejasz? zagladam coby cosik nowego podpatrzec a tu nic :cry:

Iza masz moze jeszcze ten półłuk do okna nad salonem? moi górale chętnie by skorzystali, chociaz znajac zycie to pewnie spłonął na stosie odpadków :p