VIP Jacek 13.06.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 mam taki odpowietrznik pionu kanalizacyjnego. http://img171.imageshack.us/img171/6575/img0139l.jpg http://img171.imageshack.us/img171/7556/img0140n.jpg Wyczuwalny jest z niego lekki smród.Nie wiem jak się jego pozbyć? Te kapturki mam dokręcone na maxa.Co tu można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Mam wrażenie, że to zaworki napowietrzające. Generalnie - raczej powinny być zamknięte... Otwierają się samoczynnie jak trzeba, jak w rurze robi się podciśnienie (chwilowe, po spuszczeniu wody w WC). Poperfumować? Założyć że są wadliwe (nieszczelne) i wymienić? Pokochać tak jak jest? Nie wiem.. Wymieniłbym. Nie majątek. Adam M. Pyłu w około sporo... Może co podlazło? Może zdjąć, opłukać jakim wężem na podwórku i zamontować ponownie... A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.06.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 jest to na górze w łazience, jeszcze nie wykończonej i nie używanej.Odkręciłem, przeczyściłem, wytarłem z pyłu i dalej zalatuje. Nie wiem jaka jest zasada jego działania. On powinien raczej zasysać powietrze z domu, a nie odwrotnie.Może to w cholerę wymienić na inny odpowietrznik. Może są jakieś nowsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Klapka podparta sprężynką.Czasem gumowana klapka.Jak ssa to się klapka poddaje.Jak nie ssa to klapka powinna SZCZELNIE przylegać i zamykać tę rurę...Pecha masz i bubel wstawili.Wyciągnij tę rurę na strych i tam wstaw nowy zawór.Obejrzyj go dobrze przy kupnie... to masówka.. może błąd odlewu...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.06.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 chyba masz rację. Do dupy ten zawór napowietrzający.Żadnych tam sprężynek nie ma, tylko gumowana klapka. Muszę poszperać w sklepach, może inny zawór wstawię. Smród mały, ale dokuczliwy. Zapytam też hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 13.06.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 a nie mozna tego na glucho-sztywno zamknac?chyba masz inne odpowietrzniki pionowe na dachu lub chocby na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.06.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 jest to na górze w łazience, jeszcze nie wykończonej i nie używanej. Odkręciłem, przeczyściłem, wytarłem z pyłu i dalej zalatuje. Nie wiem jaka jest zasada jego działania. On powinien raczej zasysać powietrze z domu, a nie odwrotnie. Może to w cholerę wymienić na inny odpowietrznik. Może są jakieś nowsze rozwiązania. najlepsze i niezawodne, choć wcale nie najnowsze, to wyprowadzenie prawidłowego odpowietrzania/napowietrzania pionu kanalizacyjnego ponad dach w kanalizacji (szczególnie miejskiej) różnie się dzieje, czasem odpowietrzeniem pionu zasysa, czasem dmucha, kanalizę u siebie mam bez syfonów i kratek to doskonalę to często obserwować mogę, wpływa na to różnice w ciśnieniu, temperaturze, to kto i jak używa w danej chwili kolektora , zawór napowietrzajacy działa tylko w jedna stronę, wywiewka dachowa może w obie, jak kanaliza chce sobie puśic bąka to puści dachem a nie po uszczelnieniach będzie miejsca szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.06.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Są to jak słusznie zauważył Adam zawory napowietrzające pion kanalizacyjny - i są również jak zauważył kolega Jacek do dupy ...Wykonanie napowietrzenia / wentylacji / pionu kanalizacyjnego TYLKO i WYŁĄCZNIE za pomocą takich napowietrzaczy to poważny błąd .Pion kanalizacyjny powinien być bezwzględnie wentylowany poprzez wywietrznik dachowy - ewentualnie w wypadku skomplikowanych tras przewodów kanalizacyjnych można taką wentylację wspomagać napowietrzaczami - takimi jak prezentowane na fotach .Konstrukcja takich napowietrzaczy jest prosta jak czytanie i równie awaryjna ... - o czym przekonał się Jacek ... Jak zlikwidować przykry smród ? - bezwzględnie jak pion nie jest wentylowany zrobić wentylację - można wymienić napowietrzacze na nowe - ale problem powróci - i to szybciej niżbyśmy chcieli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Zwężka ze 100 na jakie 50.Potem to 50 ponad dach i "kapelusz Chińczyka" na zakończeniu (albo i nie).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.06.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Zwężka ze 100 na jakie 50. Potem to 50 ponad dach i "kapelusz Chińczyka" na zakończeniu (albo i nie). Adam M. - i jeżeli na końcu jest szambo lub POŚ - bezwzględnie kominek wentylujący zbiornik - jeżeli na końcu jest kanalizacja miejska/wiejska - również taki kominek w studni rewizyjnej lub kolektorze Musi być zachowana drożność wentylacji przewodów kanalizacyjnych - powietrze zasysane przez kominek wentylujący zbiornik usuwane jest przez wentylację pionów ponad połacią dachu - jak nie będzie zasysania przez zbiornik / bo nie ma kominka wentylującego zbiornik - zbiornik jest szczelny / będzie zasysało z wnętrza budynku - z syfonów , takich napowietrzaczy itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 13.06.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A na dokładkę za nisko o ile mnie pamięć nie myli to powinien mieć min.60 cm wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.06.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A na dokładkę za nisko o ile mnie pamięć nie myli to powinien mieć min.60 cm wysokości i tu jest smród pogrzebany. Gdzieś w necie wyczytałem, że ten napowietrzacz musi być zamontowany powyżej syfonu. Ale ja nie mam jeszcze żadnego syfonu na górze w łazience. Może to jest przyczyną? Kominka wentylującego nie mam możliwości wyprowadzić poza dach. Taki mam układ łazienki. To, co nie ma sposobu pozbycia się smrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 13.06.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Jak nie na dach to może przez ścianę??Od tej rury daj dalej pod sufit a potem przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.06.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A na dokładkę za nisko o ile mnie pamięć nie myli to powinien mieć min.60 cm wysokości i tu jest smród pogrzebany. Gdzieś w necie wyczytałem, że ten napowietrzacz musi być zamontowany powyżej syfonu. Ale ja nie mam jeszcze żadnego syfonu na górze w łazience. Może to jest przyczyną? Kominka wentylującego nie mam możliwości wyprowadzić poza dach. Taki mam układ łazienki. To, co nie ma sposobu pozbycia się smrodu? Nie - nie tam masz smród pogrzebany ... Napowietrzacze - takie jak Twój - montuje się po to - aby podczas spłukiwania wody z toalety bądź wypuszczania jej z wanny czy z innego dużego odbioru - woda ta wraz z treściami przepływając pełnym przekrojem rury kanalizacyjnej nad ta "bombą" wytwarza podciśnienie w tym odcinku przewodu kanalizacyjnego - jeżeli nie ma wentylacji - to taki napowietrzacz otwiera się zasysając powietrze z łazienki do kawałka rury nad tą spadającą "bombą" i wyrównuje ciśnienie pod nią i nad nią - zabezpiecza to właśnie przed wysysaniem wody z syfonów umieszczonych w odbiorach na odcinku powyżej takiej spadającej "bomby" . Skoro nie masz jeszcze syfonów - a jak mniemam - wszystkie wloty do kanalizy masz zatkane - to po prostu napowietrzacz sie zaciął i nie uszczelnia dobrze przewodu kanalizacyjnego - dlatego Ci śmierdzi w jego okolicy ... Skoro nie masz możliwości zrobienia wentylacji tego pionu - to przynajmniej wyprowadź tą rurę na poddasze , czy strych - i tam zamontuj taki napowietrzacz - jak tam będzie śmierdzieć - to przynajmniej szybko nie poczujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 13.06.2009 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 z tą rurą na poddasze, to trochę problem, tak jak pisałem wcześniej. Poddasze zabudowane, a i rury nie ma gdzie schować, aby przejść na strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 14.06.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Podłącze sie pod wątek bo taki napowietrzacz zaproponował mi na jednym z pionów kanalizacyjnych instalator.A wiec mam w sumie dwa piony fi100 - jeden będzie obslugiwał PG i łazienkę górną i do niego przez strych pójdzie rura do kominka wentylacyjnego, drugi obsługuję dolną łazienek czyli wanna, kibelek, umywalka i zlew z kuchni obydwa spotyka się po za domem w ziemi w "rurze pomarańczowej" i dalej do studzienki..Dla owego drugiego "pionu" instalator zaproponował owy napowietrznik - twierdzi ze jedno odprowadzenie smrodku starczy...Przystać na to ? czy zmusić go do przebicia się przez piętro i dojścia do drugiego kominka wentylacyjnego który po prostu wyszedł we wnęce w miejscu docelowym szafy wnękowej. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 14.06.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 A czy można odpowietrzenie dwóch pionów złączyć ze sobą na strychu i wyprowadzić do jednego kominka wentylacyjnego nad dachem? Czy trzeba dwa kominki wentylacyjne? Jak usytuować kominki na dachu - w pobliżu szczytu, czy można niżej np. 50cm od okapu (tak mi wychodzi jeden pion).Jak daleko od kominów wentylacyjnych powinno być odpowietrzenie ponad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 "Jak daleko od kominów wentylacyjnych powinno być odpowietrzenie ponad dachem?" Jak masz spiepszoną wentylację - to jak najdalej! Jak sprawną - to bez znaczenia. (przy grawitacyjnej, to ja bym to jednak poodalał...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 14.06.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 "Jak daleko od kominów wentylacyjnych powinno być odpowietrzenie ponad dachem?" Jak masz spiepszoną wentylację - to jak najdalej! Jak sprawną - to bez znaczenia. (przy grawitacyjnej, to ja bym to jednak poodalał...) Adam M. Będzie grawitacyjna (z nawiewnikami, więc istnieje ryzyko że będzie działać ) A co z połączeniem odpowietrzenia z dwóch pionów do jednego kominka wentylacyjnego - można tak?? Chce tak zrobić z powodów czysto finansowych - kominek kosztuje 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.06.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Można...Ładna samoróbka kosztuje ze 3 godziny dłubania... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts