Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gazownia - odmowa wydania warunków - absurd!!!!!!

karoll1

Recommended Posts

Witam,

Jak w temacie gazownia odmówiła mi określenia warunków przyłączenia do sieci z powodów ekonomicznych (konieczność poprowadzenia 104m sieci - wyliczony koszt 14 000zł). Na moją propozycję że pokryję koszty lub sam wybuduję sieć odpowiedzieli że obecnie zmieniły się przepisy i jest to niemożliwe (bo nie mogę im tego przekazać nieodpłatnie w późniejszym czasie). Nadmieniam że nie mam nikogo kto mógłby złożyć wniosek o wybudowanie tej samej sieci przez gazownię. Konkluzja jest taka że będąc samemu o ok. 100m od sieci niemożliwe jest przyłączenie się do niej (mimo chęci pokrycia kosztów). Pytanie: czy ktoś miał/ma podobną sytuację i jakoś sobie poradził?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Karoll1, my mieliśmy podobnie. Kiedy 3 lata temu występowaliśmy o warunki przyłączenia gazu było to jak najbardziej możliwe zakładając, że dołożymy się do inwestycji. Warunki są ważne przez rok, więc pod koniec 2008 roku wystąpiliśmy o nie ponownie. No i nam odmówiono ze względu na brak przesłanek ekonomicznych :-? Nie pomogło, że chcemy się dołożyć do interesu. Zmiana przepisów i tyle. Ale udało nam się namówić okolicznych sąsiadów do złożenia wniosków o warunki przyłączenia i gazownia uznała, że teraz to jej się opłaca. Jeśli teraz wszyscy złożymy wnioski o podpisanie umowy o przyłącze to może w 2011 będziemy mieli gaz ...

Masz budynk wymagajacy podączenia, jest sieć 100 m od Twojego domu to budujesz przyłącze nie sieć.

Nigdzie nie jest prawnie nakazane że przyłącze nie może mieć 100 m ale jest wyraźnie napisane co to jest przyłącze!.

pzdr

Jak w temacie gazownia odmówiła mi określenia warunków przyłączenia do sieci z powodów ekonomicznych (konieczność poprowadzenia 104m sieci - wyliczony koszt 14 000zł).
Przy takim koszcie przyłącza poważnie zastanowiłbym się nad zmianą ogrzewania na pompę ciepła.

Jednak musi to być sieć.

bo?? oni tak sobie gadają?

Bo przyłącze jest od granicy działki do budynku, a sieć - to ta rura w drodze...

przyłącze jest od sieci do zaworu/kurka/zabezp/licznika. To co jest za to już instalacja wewnętrzna. Zatem akurat tutaj Mały jesteś w błędzie, bo nie granica działki jest determinantem tylko miejsca gdzie dostawca "oddziela się od przesyłu" i powstaje nitka tylko do obsługi klienta od "tej rury w drodze" do kurka głównego w szafce - często w granicy działki

AFAIK, to między przyłączem, a siecią jest tylko różnica w rurze - przyłącze to max fi 60 - grubsze to już sieć. Odległość już nie ma takiego znaczenia, ale oczywiście trzeba uwzględnić, że wraz z odległością spada wydajność ;)

Jest to związane z ciśnieniem roboczym i przepływem medium. Grubsza rura obsłuży większe ciśnienie i większy przepływ. Dotyczy to nie tylko gazu, ale także wody, prądu, czy innej instalacji ciśnieniowej.

Pozdro!

AFAIK, to między przyłączem, a siecią jest tylko różnica w rurze - przyłącze to max fi 60 - grubsze to już sieć. Odległość już nie ma takiego znaczenia, ale oczywiście trzeba uwzględnić, że wraz z odległością spada wydajność ;)

Jest to związane z ciśnieniem roboczym i przepływem medium. Grubsza rura obsłuży większe ciśnienie i większy przepływ. Dotyczy to nie tylko gazu, ale także wody, prądu, czy innej instalacji ciśnieniowej.

Pozdro!

A to coś nowego. Większy przepływ to jeszcze mogę zrozumieć, ale większe ciśnienie?