grzesiek_73 13.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Mam pytanie odnośnie odległości komina dymowego systemowego od krokwi. Jaka powinna być ta odległość ze względu bezpieczeństwa pożarowego ?Czy dopuszczalne jest aby komin znajdował w odległości 2 cm. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.06.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 coś mi się o uszy obiło, ze komin od elementów łatwopalnych (w tym więźby) powinien być w odległości pow. 30cm, a jeśli mniej to element łatwopalny powinien być zabezpieczony (np. krokiew obita blachą), ale czy 2cm to nie za mało - nie wiem...[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.06.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Teoretycznie jest te 30 cm. Należy jednak pamiętać, że komin systemowy ma specjalny wkład izolowany wełną więc w moim przekonaniu żadne niebezpieczeństwo nie występuje. Natomiast 2 cm luzu wystarcza na zrekompensowanie pracy więźby czyli powinno być OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_73 13.06.2009 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 13.06.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Uff, to mi ulżyło, bo też mamy komin systemowy zaledwie kilka cm od krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 13.06.2009 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Mi coś kierbud mówił, że powinna być odległość (chyba) 1/2 kanału spalinowego czyli +/- 10 cm, choć ostatnio mam wątpliwości co do właściwych intencji mojego kierbuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.06.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Przy kominie odległość krokwi od jego powierzchni musi wynosić przynajmniej 15 cm i żaden element drewniany nie może się na nim opierać..... tak mówi prawo.I żaden sensowny kominiarz nie odbierze domu jak będzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 14.06.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Tego nikt nie pomyślał że łaty do położenia dachówki są prawie przy kominie i jakoś tego nikt nie zabezpiecza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts