Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie Rudych Ludzi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 217
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No poprostu pięknie! Gratuluję przeprowadzki i troszke Wam zazdroszczę :lol: też już bym chciała mieszkać :wink:

Czyżbyście mieli bialy zlewozmywak? jeśli tak to pochwal się nim proszę, ja myślę o całej białej kuchni i jestem na etapie poszukiwania zlewu :wink: pozdrawiam :wink:

Dzięki za miłe słowa, cieszy nas, że to co sobie tu wymyślamy podoba się też innym ;).

Przeprowadzka przeprowadzką, ale naprawdę jeszcze duuuużo pracy nas tu czeka... Łazienka jest w lekkiej rozsypce... zero mebli w salonie , tylko na razie materace służą jako kanapa :), brak drzwi i szaf, nie zabezpieczone ściany w kuchni...

Wczoraj jednak dołożyłam nam dodatkowy motywator :) zaprosiłam do nas na Wigilię caaałą rodzinę :) (16 osób nas będzie z dziećmi :)). Na takie odwiedziny wszystko musimy mieć już w pełni funkcjonujące, żadnych fuszerek i zastępczych rozwiązań zatem mamy miesiąc na skończenie mieszkania. Trzymajcie kciuki! :)

Aneta s: tak zlew biały ale w sumie on żaden specjalny jest... taki ikeowy do szafki 60cm. Zadowoleni jednak jesteśmy bo głęboki jest przez co zmywanie odbywa się w zlewie a nie nad nim przez co mniej się chlapie dookoła. No i fajnie wygląda z drewnem :)

Tymonides i Justynka: na podłodze mamy deski dębowe rustykalne szczotkowane z fazami (szerokość 12 cm, a długość 60 - 190 cm). Podłoga jest klejona na dwuskładnikowy klej. Producenta desek nie znamy, kupowaliśmy u firmy parkieciarskiej Parkiet Studio, ale tej nie polecamy (mnóstwo kleju na deskach i na ścianach, korek nie podoklejany i niepoprzycinany, plamy w kilku miejscach). Jeśli chodzi o producenta, to z tego co wiem, to takie firmy zaopatrują się w różnych fabrykach, wiec ciężko trafić...

W każdym razie wykańczaliśmy je sami w końcu, nie mając zaufania do tych ludzi więcej. Na desce jest olejo-wosk Merkant firmy Loba (jest najmniej przyżółcającym drewno olejem jaki znaleźliśmy).

Mia: tak pod szafkami z jednej strony mamy listwę z halogenkami, a z drugiej osobno montowane halogenki... teraz już ich nie widać, bo przykręciliśmy listwę maskującą do szafek ;)

Agip: koty mieszkają z nami od poczatku... Franciszek to wszedł do mieszkania pierwszego dnia, rozejrzał i "powiedział": aha to teraz tu mieszkamy - git i poszedł spać :) z Matyldą było trudniej... ona od nowości - czyli 3-go tygodnia życia mieszkała z nami w poprzednim mieszkaniu, więc się mocno przywiązała i tu chyba minimum 3 dni większość czasu spędziła pod naszym łóżkiem. Ale już jest lepiej. A wczoraj, jak było słońce, eksplorowali taras (na razie ostrożnie.. jednak wystarczająco im się spodobało bo potem oba kociaki siedziałyi na parapecie i miałczały żeby wypuścić je z powrotem :))

Wracając do dalszych prac w mieszkaniu, czy Wy w swoich domkach macie/ albo znacie jakieś patenty na mocowanie zabezpieczeń ściany przy kuchni i zlewie? Nie chcieliśmy mieć płytek na ścianie, a że z kolorem, którym pomalowaliśmy ścianę, już się zżyliśmy, to nie chcemy go zasłaniać czymś nieprzeziernym więc wymyśliliśmy szkło... tylko jak je zamontować żeby było funkcjonalnie (żeby chroniło, ale też było łatwe do czyszczenia)...

Będę miała chyba coś podobnego pod szafkami, ale będzie to świetlówka a nie halogeny (wygląda identycznie jak wasze) ale chyba nie zasłonie tego listwa maskującą, bo tak mi się podoba :)

Ja się trochę boję puszczać mojego kota na balkon, jest jeszcze malutki ma ok. 4,5 miesiąca i obawiam się, że jest na tyle głupa, ze może wypaść. Z przystosowaniem się nie ma żadnego problemu. Wchodzi do każdego mieszkania i buszuje, śpi i jest szczęśliwa :) Teraz jest zamknięta większość czasu w pokoju, niestety :( ale niedługo mam nadzieje remont się skończy i będzie mogła biegać sobie już po nowym mieszkaniu.

U mnie tafle szkła za blatem są mocowane na takie ozdobne wkręty. Wyglądają jak duze pinezki tapicerskie/ćwieki. Montował je szklarz. Nic sie nie dostaje za szkło. Inaczej zniszczyłaby się juz papierowa fototapeta która jest pod nim.

http://lh6.ggpht.com/_5EbJjBbVicM/ShV7zrMWK_I/AAAAAAAABOI/aKZTeDMLjAI/s720/DSC03630.JPG

Hey Mayland, dzieki za odpowiedź

to co pokazujesz ingeruje w ścianę, ale w sumie całkiem fajny pomysł - nie widziałam takiego dotąd...

czyli szyby i usługa zamawiane były u szklarza?

a i czy te szyby są miedzy sobą jeszcze czymś dodatkowo uszczelnione? (jakimś przezroczystym silikonem na przykład), żeby nic się nie przedostawało,czy po prostu boki przywierają do siebie super szczelnie?

Nie ma silikonu. Żeby tak super szczelnie przywierały to tez nie. Poprostu dochodza do siebie. Mieszkamy juz prawie 2 lata i jest ok. Nie ma śladów uzytkowania. Pewnie to dlatego, ze łaczenie nie jest na srodku płyty a po jej skrajnych bokach i tam sie poprostu nie paruje bo okap zazwyczaj wymusza obieg pary w górę a nie na boki.

• 3 weeks później...

Drobne uzupełnienie. Wreszcie dostaliś,y i wstępnie zamontowaliśmy wstępnie ktatki na grzejniki - 160kg czystego ŻELIWA - :)

Będziemy musieli jeszcze popracować nad detalem.

http://rudeludzie.blox.pl/resource/_MG_9098x.jpg

http://rudeludzie.blox.pl/resource/_MG_9097x.jpg

http://rudeludzie.blox.pl/resource/_MG_9103x.jpg

Nie wiemy w którą stronę je położymy i jak wykończymy detal połączenia z podłogą.

P.S. W weekend będziemy mieli już szafy. Stolaż przyjeżdża w sobotę o 5 rano SIC!

To był bardzo owocny tydzień :)

Najpierw w tygodniu przyjechały ruszty, a tuż po nich w łikend przyjechał o piątej rano człowiek od szaf :) Wypił z osiem kaw i chyba tylko dzięki temu dał radę poskładać wszystko w jeden dzień... Tym samym zakończyliśmy etap mieszkania na pudłach i z porozwieszanymi po mieszkaniu ubraniami :)

Szafy w sumie wyszły takie sobie, ale to nasz wymysł (cóż człowiek uczy się na własnych błędach), za to drugi nasz wymysł - drzwi do łazienki i sypialni - wyszedł wprost ekstraordynarynie :)

No napatrzyć się na nie nie możemy :)

Łazienka:

http://rudeludzie.blox.pl/resource/lazienka_drzwi.jpg

sypialnia:

http://rudeludzie.blox.pl/resource/sypialnia_drzwi.jpg

i jeszcze widok z przedpokoju:

http://rudeludzie.blox.pl/resource/przedpokoj_drzwi.jpg