Eunika 14.06.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 2 tygodnie temu na mojej róży parkowej pokazał się biały nalot. Zaatakowane są wszystkie młode pędy i pąki kwiatów. Sprawdziłam w fachowej książce i wyszło, że to mącznik prawdziwy. Piszą tam, żeby obciąć wszystkie pędy z nalotem i opryskać różę. Moje pytanie jest takie : czy muszę wszystko obcinać (róża pięknie kwitnie a będę musiała obciąc z 30-40 cm) i czy nie wystarczy sam oprysk? A jeśli pryskać to czym konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Douger 14.06.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Skuteczny oprysk na maczniąka to oprysk wczesnowiosenny na pękające pąki powtórzony dwa razy. Kiedy juz pojawi się biały nalot jest praktycznie nie do usunięcia. Zastosuj metodę którą podaje książka, samo kwitnienie już wystarczająco osłabia roślinę + jeszcze grzyb. A preparat? Spytaj w sklepie o preparat na mączniaka róż, tak będzie najprościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 14.06.2009 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 14.06.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Interwencyjnie, wyniszczająco Nimrod 250 EC. 25 ml na 10 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts