Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zrób to sam - filmiki instruktażowe

anina

Recommended Posts

witam

ponieważ planuję remont mieszkania (którego jeszcze nie mam :roll: ), poszukuję wszelkich informacji na temat tego co mogę zrobić sama (stawki fachowców są dość wysokie a w moim przypadku fundusz remontowy dość ograniczony). I znalazłam :D fajne filmiki instruktażowe co i jak zrobić samodzielnie no i chcę się tą wiedzą podzielić :) może wiele osób już te filmy zna, ale może są też tacy jak ja, którym ten link się przyda http://www.domo.pl/domosfera/samowkret

Obejrzałam kilka z tych filmów i myślę, że niektóre z tych prostszych prac naprawdę można wykonać samodzielnie. Filmy są dość ogólne, ale mam nadzieję że o wszelkie szczegóły będzie można dopytać Forumowiczów :oops: .

Pozdrawiam

Podoba mi się ten program Samowkręt.

Pokazuje nadętym "fachowcom" banalność wykonania wszystkich tych prac.

A co do Pana "homo niewiadomo" to gdyby większość macho-heteros potrafiła zrobić wszystko to co ten koleś to świat byłby doskonały. I właśnie to powinno dać do myślenia, że facet dla nadętych bufonów wyglądający na "homo-nie wiadomo" potrafi zrobić to wszystko na czym 99% źle o nim myślących zużyłaby 5 metrów bandaża na poranione paluszki w między czasie zalewając wszystkich sąsiadów po "super-hetero style" podłączeniu hydrauliki na taśmę teflonową.

anetabo wiadomo że gust nie podlega dyskusjom... jak to się rzecze, i komuś koleś się nie podoba a ktoś do niego niema nic.. Jak byś fachowym okiem uważnie oglądał to byle marny aktorzyna by to zagrał. A najciekawsze czy najtrudniejsze rzeczy są pomijane w filmikach i jest pokazane jak coś co było docinane i wymierzane 30 minut wstawia się w odpowiednie miejsce w ciągu 30 sekund. I takie są właśnie te filmiki o wszystkim i o niczym. :p

dokładnie zgadzam się z tym j/w, sam wyremontowałem dom i choć spawam, betonuję, muruję i układam kafle, elektrykę, CO itp. rzeczy które jak wspomniano wyżej każdy macho umieć powinien, to na podstawie tych filmików można stwierdzić, że jest to tylko pokaz kolejno wykonywanych czynności a nie prezentacja kunsztu rzemieślniczego tego pana.

Co do jego preferencji seksualnych to wyglądem nie sugerowałbym się, jemu pewnie wydaje się, że jest cool. Więc to rzecz gustu.

Najbardziej podoba mi się film o budowaniu z luxferów :) ten cholerny klej do pustaków szklanych wypływa na wszystkie strony i to bez względu na to jak gęsty będzie zrobiony, przez zaledwie ułamek sekundy widać, jak gość w czasie uzupełniania pianką boków również uzupełnia szczeliny między pustakami które właśnie powstają przez spłynięcie zaprawy. Starzy murarze budowali z użyciem zwykłego cementu i nic nie spływało więc ten dedykowany specyfik jest do bani.

Widać też dwie techniki układania gresu na tarasie smarowane klejem jest podłoże i przykładane do niego kafle, w łazience zaś smarowane są kafle i przykładane do podłoża..

• 3 weeks później...

Jestem na etapie układania kostki brukowej i kompletny ze mnie laik, ale...

Co z niego za fachowiec skoro tak obsadził obrzeża, że musi na całej długości docinać kostkę.

Ogrodzenie z siatki to też porażka, bo te bloczki co wkopał w ziemię wyglądały mi na BK, więc długo nie postoją.

Polecam stronkę http://www.spryciarze.pl/

są tam działy Dom i ogród, majsterkowanie (można znaleźć oczywiście też filmiki z wspominanym tutaj panem, ale też wiele innych)

Oglądałem tu fajny filmik o wykonywaniu łuków z gips kartonu, gdzie gościu nagrywał i wypytywał prawdziwego fachurę z papierosem w zębach, to było o wiele bardziej naturalne.

Niestety jest też wiele filmików śmieci, wiec pozostaje życzyć cierpliwości w poszukiwaniach.

• 2 weeks później...