Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tufus

Recommended Posts

Witam,

Co na dach o kącie nachylenia 15 stopni? Producenci ceramiki podają kąt minimalny 16 stopni. Dach będzie posiadał pełne deskowanie + papa.

Nie mogę zmienić kąta nachylenia, ponieważ przeszkadza komin.

Creaton daje 10 stopni

Owszem, ale tylko na niektóre dachówki (np. Premion o ile dobrze pamietam lub Harmony).

Witam,

Co na dach o kącie nachylenia 15 stopni? Producenci ceramiki podają kąt minimalny 16 stopni. Dach będzie posiadał pełne deskowanie + papa.

Nie mogę zmienić kąta nachylenia, ponieważ przeszkadza komin.

Creaton daje 10 stopni

Owszem, ale tylko na niektóre dachówki (np. Premion o ile dobrze pamietam lub Harmony).

No tak, to prawda. mnie interesuje akurat premion, stąd wiem :-)

• 4 weeks później...
Dobrze że tylko, niektórzy tak sugerują. Skoro tak sugerują to nie powiedzą jak wymienić uszkodzoną dachówkę?! Ze względu na siły ssące na tak płaskim dachu można mocować co trzecią i to w zupełności wystarczy. Pozdrawiam.

niech tam i piszą że można na 15 stopni

kładzenie dachówki na dachu 15stopni

to raczej bez sensu jest - nie wykorzystuje jej własności taktyczno-technicznych

- bo i też przecież szczelność pokrycia zapewni ta "papa na deskach"

to po co dachówka na to - tylko dla ładnego wyglądu...

a dachówka /IMHO/ to ma być pokryciem dachu, a nie kwiatkiem dla kożucha...

Masz oczywiście rację ale co byś powiedział gdybyś z okna np. kuchennego na piętrze codziennie oglądał zapapowany dach garażu. W takich przypadkach bardzo istotne jest samopoczucie inwestora więc taki dach przykrywa się elegancką elewacją z takiej samej dachówki jak na dachu zasadniczym i wszyscy są zadowoleni. Pozdrawiam.

• 3 years później...