Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

olejowanie blatów d?bowych - pilne

Pyza

Recommended Posts

Odpowiem za Jaśkę, bo też mam drewniany blat Ikei w kuchni. :)

Blaty klejone w cegiełkę, bukowe albo brzozowe, grubości 2,8 cm (o ile dobrze pamiętam). Wyglądają bardzo ładnie i cenę mają przyzwoitą.

Ikea zaleca ich olejowanie (co jakiś czas), ale my akurat potraktowaliśmy nasz blat dwoma warstwami bardzo porządnego lakieru poliuretanowego i po trzech latach użytkowania blaty są w doskonałym stanie bez żadnej dodatkowej konserwacji...

• 3 years później...

Ja właśnie w obecnym mieszkaniu mam drewniany blat z Ikei, olejowany. NIGDY WIĘCEJ DREWNIANYCH BLATÓW!

Błąd mój pewnie poleglegał na tym, że mam malą kuchnię i wszystko się chlapie wokół zlewu. Po jakimś dziwnym metalowym pudełku został ślad - chyba trzeba by go potraktować papierem ściernym.

Ogólnie: po 3 latach użytkowania jest do wymiany.

Pozdrawiam

Więc, mój blat olejowany po czterech latach...

Co do wyglądu wrażenia mam jak Zakrzewianka, tyle, że mnie to nie przeszkadza. Dla mnie to są oznaki "życia" domu, jak np. wypalone dziurki w parkiecie koło kominka, skrzypiące drewniane schody.

Zastanawiałam się nad blatami granitowymi (ale były za drogie) i drewnianymi.

Koniec końców jestem bardzo zadowolona.

Plusy blatów drewnianych (względem kamiennych): wytłumiają echow domu, dają wrażenie ciepła.

Minusy: brudzą się, zostają plamy (od wody np. odbarwiają się, od metalowych puszek i pudełek zostają czarne ślady, ale po buraczkach np. nie, tyle że ja mam blaty ciemne, dębowe), drzewo pracuje (więc tworzą się szpary).

Z tymi plamami, to myślę jest kwestia olejowania. Chociaż lakiery też są różne. MAm krzesła sosnowe lakierowane i herbata owocowa czerwona potrafi je zaplamić.

Ale podłóg już nie będę olejować, choć miałam taki zamiar.

Natomiast jak będę kłaść parkiet mam zamiar odnowić moje blaty i od nowa je zaolejować. Dla mnie mają urok, nawet z tymi plamami.

Ja mam podłogę olejowaną, co prawda dopiero 2 miesiące, ale jestem zadowolona. Póki co przetrwała trudny czas robót wykończeniowych. Blat w kuchni też planuję drewniany, olejowany. Natomiast mam teraz z Ikei taką drewnianą sporą nakładkę na blat. Służy mi po prostu jako deska do krojenia, więc jej nie oszczędzam. Kupiłam surową i zaolejowałam, no nie uwierzycie, olejem jadalnym, tylko raz po kupieniu. Wygląda super, wcale nie zniszczona. I to mnie utwierdza w mojej decyzji o drewnianym blacie.

ad Pyza - tylko blat olejowany sprawia wrażenie ciepłego -lakierowanie takiego blatu to profanacja i po lakierowaniu nigdy nie będzie juz ciepły

Ale niestety drewno olejowane wymaga stasłej konserwacji olejem szczególnie w warunkach kuchennych (woda ,para ,gorace garnki)

Dośc dobry efekt uzyskuje się stosując od czasu do czasu wosk przemiennie z olejem i wychodzi on taniej jak olej - na wosku mozna własnie uzyskac efekt matowy blatu

Olej do olejowania mozna dostac w kazdej Castoramie

Lili, a jakim olejem masz olejowaną podłogę, i jakie drewno?

Nie robia się plamy po wodzie (odbarwienia?)?

Miałam kładziony parkiet gotowy, olejowany w fabryce. Ale wyglądał tak trochę "blado" więc niedługo po położeniu zaolejowałam go sobie sama, ręcznie, olejem z Castoramy i teraz wygląda super. Wydobyła się taka "głębia" drewna, bardziej zdecydowany kolor.

Jeśli chlapnie woda i zaraz wytrzesz to nie ma żadnych plam. Jeśli nie zauważysz i zostawisz to jest plamka, ale przecierasz olejem i już nie ma.

Ja jestem wychowana na podłodze pastowanej woskową pastą do podłogi, to taka konserwacja dla mnie żadna nowina.