Lili Lili 15.10.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ad Lili Lili - konserwacja olejem jadalnym ma pewna wadę - olej jełczeje - zalecane byłoby uzycie oleju z oliwek bo ten się nie psuje A to dobre Nigdy nie doświadczyłam jełczenia oleju. Ani w butelce, ani na drewnianym blacie. Drewno ma specyficzne właściwości, np. antybakteryjne. Na niedomytej desce drewnianej nigdy nic się nie zalęgnie, w przeciwieństwie do niedomytej deski plastikowej. Chyba każda pani domu wie o czym mówię. Sądzę, że w tem sam sposób drewno radzi sobie z olejem jadalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 mówimy o blacie a nie o desce do krojenia -ale... czyżby problemy z węchem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 15.10.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam Pyzo ja mam taki blat w kuchni i jakos nie zaluje Obrobka: olej do gruntowania - pierwsza powloka olej utwardzajacy pure solid - powloka glowna emulsja z wosku carnauby - pielegnacja wszystko od kreidezeit wszystko atestowane i "slinoodporne" poniewaz tu firmy uzywaja tego oleju do powloki drewnianych zabawek. na koniec ewentualnie pociagnac cienka warstwe wosku. Oczywiscie nie polecam wbijania nozy w deche ani krojenia, od tego sa deski. pozdro agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 15.10.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 mówimy o blacie a nie o desce do krojenia -ale... czyżby problemy z węchem??? Mówimy o blacie drewnianym, czyżby problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu??? Czy drewno nazywając się "blat" traci swoje cudowne właściwości, które ma drewno nazywające się "deska do krojenia"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.10.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ad Lili Lili- nie zmienia to faktu ze impregnacja olejem rzepakowym jest niewłasciwaczytaj dwa posty wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 16.10.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ad Lili Lili- nie zmienia to faktu ze impregnacja olejem rzepakowym jest niewłasciwa czytaj dwa posty wyżej Nie mam zamiaru nikogo namawiać do impregnowania blatów drewnianych w kuchni olejem rzepakowym. Dyskutowałam tylko z twoim poglądem o jełczeniu oleju na drewnie. Żebyś kapusta dobrze zrozumiał/a: jeśli dobrze się sprawuje kawałek dechy/blatu/deski do krojenia zaolejowanej rzepakiem, tym bardziej w porządku będzie blat zaolejowany profesjonalnym olejem utwardzającym. Taki od początku był sens mojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 16.10.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 to niech Ci dobrze słuzy Lili - szczerze (jestem facetem) Moja znajomosc konserwacji drewna bierze sie z faktu ze od wielu lat jestem myśliwym i muszę konserwować kolby broni - kiedy żona sprawiła sobie drewniany blat w kuchni -automatycznie na mnie spadła konserwacja - stosowałem środki sprawdzone juz na kolbach - efekt był Także chciałem powiedzieć co wiem a nie droczyć sie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 16.10.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 to niech Ci dobrze słuzy Lili - szczerze (jestem facetem) Moja znajomosc konserwacji drewna bierze sie z faktu ze od wielu lat jestem myśliwym i muszę konserwować kolby broni /quote] No patrz ile mamy wspólnego Jestem córką myśliwego. Deska służy OK, a kuchni z tym drewnianym blatem jeszcze nie mam w nowym domu, dopiero w planach. I pewnie będę ko0nserwować specjalistycznymi olejami, jak podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 17.10.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 uech- dawno mnie tu nie było ale napisze o swoim blacie. Wiem ze nie dębowy ale jednak drewniany. Jak dla mnie to on wygląda niewiele gorzej niż jak go pierwszy raz olejowaliśmy. Teraz malujemy mniej wiecej raz na rok albo żadziej. Blat spisuje się że tak powiem w dechę W nastepnej kuchnie tez pewnie uzyjemy na blat drewna. Olejoujemy nasz blat preparatem do mebli ogrodowych (jak kupiliśmy blat to akurat niczego lepszego nie moglismy znaleźć, a potem okazało się że t bardzo dobry środek wiec dalej go stosujemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolski 03.05.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Szukam oleju do olejowania blatów z litego drewna dębowego. Olej powinien mieć jakieś atesty (kontakt z żywnścią). Czy ktoś może mi coś doradzić? Pozdrawiam Olej lniany surowy. Surowy penetruje głębiej niż gotowany. Możesz także użyć oleju lnianego z kalafonią. Wprawdzie opisany jest jako olej do podłóg i tarasów ale jest w 100% naturalny. Zawiera tylko olej lniany i kalalfonie naturalną. Edytowane 7 Maja 2016 przez Elfir reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolski 03.05.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Jeżeli chodzi o atesty to produkty, które nie są w 100% naturalne powinny mieć atesty z tego co wiem. Natomiast produkty w 100% naturalne nie muszą posiadać takich atestów. Wystarczy deklaracja zgodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.