Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pakuły , pasta ,skrecenie

izz

Recommended Posts

sam zainstalowalem cztery zaworki/kraniki 1/2 na 3/8 cala do podlaczenia baterii umywalkowej i bidetu,uzylem pakuł i pasty , cisnienie u mnie w sieci oik 4,5 B, wszystko OK , po jakim czasie moge byc pewny na 100 % ? czy jak teraz jest w porzadku to nic nie powinno sie wydarzyc w przyszlosci ? bo z uzyciem teflonu czytalem ,ze sie zdarzaja po paru latach przecieki !!!!!! a w przypadku pakuł ?

Witam.

Jesli teraz połączenie jest szczelne, to za pare lat też bedzie szczelne (jesli nie zwiększy się ciśnienie oczywiście). Zresztą dostęp w razie konieczności nie jest taki utrudniony. Na teflonie nie można cofać skręcanych elementów bo może z czasem przeciekać (czyli elementy nie mogą pracować na gwincie). Pakuły + pasta są najpewniejsze.

Pozdrawiam

Sławek

A te zaworki nie były na uszczelkę?

Jeśli nie, to uszczelnienie na pakuły jest najtrwalsze i z czasem jest jeszcze szczelniejsze (nawet jeśli delikatnie wilgotnieje na początku to jest duża szansa, że przestanie).

Taśma teflonowa też jest szczelna, ale pod warunkiem, że później ani nie drgnie.

Chodzi mi o oringi gumowe wewnatrz zaworków,lub tez plastikowa tulejke-w zaleznosci od produceta.To miałem na mysli mówiac o uszczelkach.

Jeśli to było do mnie, to to moje poprzednie nie było do Ciebie. :)

Zaworki/kraniki jakie używałem były mocowane albo za pomocą nakrętki (wtedy miały uszczelkę), albo wkręcane były jak nypel i wtedy potrzebne uszczelnienie pakułami, taśmą lub inne.

Chodzi mi o oringi gumowe wewnatrz zaworków,lub tez plastikowa tulejke-w zaleznosci od produceta.To miałem na mysli mówiac o uszczelkach.

Jeśli to było do mnie, to to moje poprzednie nie było do Ciebie. :)

Zaworki/kraniki jakie używałem były mocowane albo za pomocą nakrętki (wtedy miały uszczelkę), albo wkręcane były jak nypel i wtedy potrzebne uszczelnienie pakułami, taśmą lub inne.

U mnie wszystkie takie - wkręcane na pakuły .