Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gładz cementowo-wapienna czy gipsowa-jakiego producenta??.

Recommended Posts

TO walnij jeszcze jednego browca

Przy tnk. gipsowych maszynowych częstym problemem jest, że po "wyciągnięciu mleczka" i "wygłaskaniu piórem" tynk jest zbyt gładki i przed malowaniem należy go matowić papierem ściernym.

"matowić" ściany przed malowaniem bo tynk zbyt gładki ??? :o Bo co? farba się nie trzyma taki gładki?? :wink: :lol: :lol:

Rozumiem że pod płytki robi się "na ostro" ale pod farbę to chyba jakaś nowa technika! :wink: Gładzi też nie robisz gładkich? czy najpierw gładzisz a potem przed malowaniem "matowisz" ściany? :roll:

pozdrawiam

Browar

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozumnie piwo - trudno wlać go w kogoś

• 4 weeks później...

A teraz moje subiektywne zdanie (stwierdzam po własnoręcznym przeprowadzeniu prac na obu materiałach (Alpol i Baumit):

Alpol AT 307

Jak już wcześniej pisałem, jest ona koloru lekko beżowego, powierzchnia lekko szklista. Dobrze się ją modeluje na ścianie, więc wnioskuję że jest lepsza do metody zacierania na mokro bez szlifowania. Wyjdzie naprawdę bardzo gładka ściana. Jednak przy szlifowaniu raczej nie będziemy zadowoleni, wnioskuje że jest twardsza.

Baumit KalkBlatte

Ściana po nałożeniu tej gładzi jest biała, powierzchnia lekko matowa. Nakładanie i modelowanie przypomina mi typowe gładzie gipsowe. Jak przejechałem po nałożeniu tej gładzi po kilku minutach to pozostawały takie lekkie ślady szarpania od pacy. Szlifowanie jest lekkie i powiedzmy przyjemne, czuć że jest miększa.

• 2 months później...

Kolejne bezcenne doświadczenia … macie za darmo.

Muszę przyznać, że z tych dwóch stosowanych przez mnie produktów (Alpol AT 307 i Baumit KalkBlatte) muszę zdecydowanie opowiedzieć się za produktem firmy Alpol. Jest trudniejszy w obróbce ale za to wychodzi zdecydowanie gładsza ściana. Baumit jak wspominałem jest miększy i jakoś dziwnie czasami wychodzi po szlifowaniu, tzn. są miejsca które pod halogenem tworzą tzw. przebarwienia (coś w stylu jakby niedoszlifowania, a ściana wydaje się gładka).W świetle dziennym nie jest to zauważalne. Jak próbowałem to zniwelować to było tylko gorzej, bo znowu za bardzo się wycierało wokół i tworzyły się fale.

Jako farbę wybrałem produkt AQUATEX firmy KABE. Farba moim zdaniem jest bez zarzutu, ale kiepsko sobie radzi z pokrywaniem np. głębszych rys po szlifowaniu (przynajmniej tak wyszło przy malowaniu na 2 warstwy). Przypuszczam, że wynika to z charakterystyki tego produktu, ponieważ częściowo farba wnika w strukturę ściany. Zatem wniosek, ściana musi być gładka albo więcej warstw farby. Farba ma bardzo fajne parametry, nie wymaga gruntowania, nie tworzy szczelnej bariery (więc ściany będą oddawały jeszcze nadmiar wilgoci), muszę przyznać że na pierwsze malowanie produkt godny polecenia.

Na razie malowałem gładź Baumit (pod halogenem nie jestem zadowolony z efektu, bo widać mankamenty gładzi), jestem ciekaw jak wyjdzie malowanie Alpola.

• 7 months później...