Senser 26.11.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Oto jest pytanie... Jest wiele argumentów zarówno za tym aby stosować BK, szczególnie ten ze Śniadowa... Ale moje zasadnicze pytanie brzmi...podobno BK ma jedną wadę...nie jest zbyt dobrym izolatorem akustycznym. Dom będzie postawiony ok. 50 m od drogi asfaltowej więz z pewnością wiecie o co chodzi... Co wy na to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.11.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 jeśli chodzi o tłumienie dźwięków z zewnątrz, to najlepiej izoluje akustycznie wełna mineralna i styropian. Jeśli więc będziesz miał ścianę warstwową, to chyba nie ma znaczenia z czego ona będzie, bo wszystkie dźwięki wchłonie miękka izolacja cieplna.Tak czy siak ściana pochłania najwięcej hałasu. Najbardziej będzie ci on wnikał do domu przez uchylone, czy nawet rozszczelnione okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.11.2003 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 No właśnie, już nie pamiętam jakie dokładnie ale jest taka ?"cegła" ze Śniadowa, która ze względu na swe wymiary może być sotosowana jako ściana jednowarstwowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość erto 26.11.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Oto jest pytanie... Jest wiele argumentów zarówno za tym aby stosować BK, szczególnie ten ze Śniadowa... Ale moje zasadnicze pytanie brzmi...podobno BK ma jedną wadę...nie jest zbyt dobrym izolatorem akustycznym. Dom będzie postawiony ok. 50 m od drogi asfaltowej więz z pewnością wiecie o co chodzi... Co wy na to??? miałem zamiar budowac z BK ( nie wiem skad sie to wzieło ) na Opolszczyznie buduje się jak w Niemczech czyli z Ceramiki. Wybudowałem z Wienr=erbergera i jestem zadowolony Dom wygląda na dom i nikt mi nie dogaduje ( u nas BK to wsród branzy budowlanej to szajs ) Koszty porównywalne , nie zamoknie , jest twarde i system nieproblemowy. Naprawdę załowałbym budując z Ytonga - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.11.2003 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 no to się zaraz zacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 27.11.2003 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 I rzeczywiście się zaczęło - tylko BK. Przynajmniej jest w co gwoździa wbić, łatwo obrabiać...Chociaż ceramika taka ładna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Mam domek z BK dlatego na pytanie ceramika czy Bk dopowiadam stanowczo CERAMIKA!!! cena ta sama , a nawet mniejsza, a napewno mniej problemów. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.11.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 witamdo tych, którzy budowali ostatnio z Porothermu Wiener...Czy ostatnio miał ktos problemy z jego jakością (po niezbyt pochlebnych artykułach prasowych,może teraz jest OK)?Jego cena z dobrym upustem(30P+W)bywa niższa od maxa(mkw ściany), więc może warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 27.11.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 stawiam na bk, najtaniej i wcale nie najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 27.11.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Ja wybudowałem z PTH 30 P+W i jestem zadowolony. Ale sądzę, że BK też jest dobrym rozwiązaniem i gdyby nie letnie duże rabaty na PTH to pewnie wybudowałbym z BK. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Wełna mineralna owszem wygłusza dźwięki, natomiast styropian ma niekorzystne własności akustyczne - działa jak membrana - wzmaga dźwięki.Cegła niestety nie jest najzdrowszym materiałem, ma najwyższą zawartość radonu ze wszystkich materiałów budowlanych. Najmniejszą zawartość radonu posiada sylikat i gazobeton ale bez dodatków popiołowych.Dodam że radon może wywoływać raka.Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Rzuć palenie, najwięcej zachorowań na raka spowodowało palenie tytoniu, ponieważ ograniczono ilość tytoniu w papierosach zachorowalność z tego powodu spadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 27.11.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 mieczotronix jeśli chodzi o izolacje akustyczną to co do wełny mineralnej oczywiście się z Tobą zgadzam w kwestii jej dobrej izolacji akustycznej natomiast w przypadku styropianu podobno sprawa wygląda zupełnie innaczej...słyszałem kilka opinii że styropian np.na stropie wogule nie izoluje akustycznie a nawet wręcz przeciwnie...ale nie wiem tego z praktyki tylko z opinii innych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 27.11.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 W tym roku na 100% w którymś Muratorze albo Ładnym domu (albo w obu, bo lubią po sobie powtarzać... ) było porównanie ścian z różnych materiałów właśnie pod kątem akustyki. Z tego co pamiętam, faktycznie styropian wcale nie polepsza sytuacji, wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.11.2003 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 No tak, ale czy mowa jest o porównaniu BK z ceramiką ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Mam domek z BK dlatego na pytanie ceramika czy Bk dopowiadam stanowczo CERAMIKA!!! cena ta sama , a nawet mniejsza, a napewno mniej problemów. Pozdrawiam wszystkich. Cena taka sama a nawet mniejsza. Mozesz to wyjasnic bo w/g mnie to totalna bzdura. Problemy- jakie( rzeczywiste czy tez wymyslone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.11.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 ja wybudowałam z bk i mam ocieplenie 15 cm styropian...jak narazie jest wszystko ok...dzwieki dochodza jak otworze okna...no i wspomne ze do mało ruchliwej drogi mam 250 m..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.11.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 I dlatego ja będę budował z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Wybudowalem swoj drugi dom z BK i byla to swiadoma decyzja. Argumenty, ze zaoknie, skruszeje, zgnije do mnie nie trafiaja. Jak chata jest wybudowana zgodnie ze sztuka i otylnowana to jest sucho, cieplo i mialo. Jesli chodzi o cene to BK jest jednak tanszy i zasadniczo tanszy jesli chodzi o robocizne. O estetyce nie dyskutuje bo mam otynkowany dom i od srodka i od zewnetrznej, czego i Wam zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.11.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 hmm a co do naszych zachodnich sasiadow bk nie jest u nich szajsem..oni z tego budują....a juz zupełnie na terenach zalewowych jest to nieoceniony materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts