Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BK czy Ceramika???

Senser

Recommended Posts

Oto jest pytanie... 8)

Jest wiele argumentów zarówno za tym aby stosować BK, szczególnie ten ze Śniadowa...

Ale moje zasadnicze pytanie brzmi...podobno BK ma jedną wadę...nie jest zbyt dobrym izolatorem akustycznym.

Dom będzie postawiony ok. 50 m od drogi asfaltowej więz z pewnością wiecie o co chodzi...

Co wy na to???

jeśli chodzi o tłumienie dźwięków z zewnątrz, to najlepiej izoluje akustycznie wełna mineralna i styropian. Jeśli więc będziesz miał ścianę warstwową, to chyba nie ma znaczenia z czego ona będzie, bo wszystkie dźwięki wchłonie miękka izolacja cieplna.

Tak czy siak ściana pochłania najwięcej hałasu. Najbardziej będzie ci on wnikał do domu przez uchylone, czy nawet rozszczelnione okna.

Gość erto
Oto jest pytanie... 8)

Jest wiele argumentów zarówno za tym aby stosować BK, szczególnie ten ze Śniadowa...

Ale moje zasadnicze pytanie brzmi...podobno BK ma jedną wadę...nie jest zbyt dobrym izolatorem akustycznym.

Dom będzie postawiony ok. 50 m od drogi asfaltowej więz z pewnością wiecie o co chodzi...

Co wy na to???

miałem zamiar budowac z BK ( nie wiem skad sie to wzieło )

na Opolszczyznie buduje się jak w Niemczech czyli z Ceramiki.

Wybudowałem z Wienr=erbergera i jestem zadowolony Dom wygląda

na dom i nikt mi nie dogaduje ( u nas BK to wsród branzy budowlanej

to szajs ) Koszty porównywalne , nie zamoknie , jest twarde i system

nieproblemowy. Naprawdę załowałbym budując z Ytonga -

Wełna mineralna owszem wygłusza dźwięki, natomiast styropian ma niekorzystne własności akustyczne - działa jak membrana - wzmaga dźwięki.

Cegła niestety nie jest najzdrowszym materiałem, ma najwyższą zawartość radonu ze wszystkich materiałów budowlanych. Najmniejszą zawartość radonu posiada sylikat i gazobeton ale bez dodatków popiołowych.

Dodam że radon może wywoływać raka.

Mariusz

mieczotronix jeśli chodzi o izolacje akustyczną to co do wełny mineralnej oczywiście się z Tobą zgadzam w kwestii jej dobrej izolacji akustycznej natomiast w przypadku styropianu podobno sprawa wygląda zupełnie innaczej...słyszałem kilka opinii że styropian np.na stropie wogule nie izoluje akustycznie a nawet wręcz przeciwnie...ale nie wiem tego z praktyki tylko z opinii innych ludzi.

Mam domek z BK dlatego na pytanie ceramika czy Bk dopowiadam stanowczo CERAMIKA!!! cena ta sama , a nawet mniejsza, a napewno mniej problemów. Pozdrawiam wszystkich.

Cena taka sama a nawet mniejsza. Mozesz to wyjasnic bo w/g mnie

to totalna bzdura. Problemy- jakie( rzeczywiste czy tez wymyslone)

Wybudowalem swoj drugi dom z BK i byla to swiadoma decyzja. Argumenty, ze zaoknie, skruszeje, zgnije do mnie nie trafiaja. Jak chata jest wybudowana zgodnie ze sztuka i otylnowana to jest sucho, cieplo i mialo. Jesli chodzi o cene to BK jest jednak tanszy i zasadniczo tanszy jesli chodzi o robocizne.

O estetyce nie dyskutuje bo mam otynkowany dom i od srodka i od zewnetrznej, czego i Wam zycze