shooter 14.06.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 witam Bardzo prosze o rade w jaki sposob zamontowac drzwi do mojego domku...Czy zrobic drzwi otwierane do zewnatrz czy na zewnatrz ?Chcemy drzwi drewniane cal'a z bocznym doswietleniem http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_233.html projekt domku jak ponizej :http://images40.fotosik.pl/107/0d8fb4bb163965ee.jpg i teraz moje dylematy :myslalem o drzwiach otwieranych do wewnatrz bo z tego co sie orientuje drzwi otwierane na zewnatrz beda mialy zawiasy na zewnatrz - a to moze korcic zlodzieja, ciach ciach i jest w srodkujezeli jestem w bledzie prosze o sprostowanie. teraz dyemat z ktorej strony zrobic doswietlenie i na ktora strone maja si eotwieracz prawej strony jest sciana spizarki : 1. bedzie tam ciemno wiec warto byloby z lewej strony ustawic doswietlenie...ale... wtedy drzwi beda otwierac sie na inne drzwi 2. sciana spizarki bedzie nie zagospodarowana wiec moze drzwi otwierac na ta sciane bo z lewej bede inne drzwi a moze otwierane na zewnatrz...ale co z zawiasami , widzialem kilka z chowanymi zawiasami ale podobno nie ciekawe rozwiazanie.... prosze o rady bo nadszedl czas zamawiania drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 14.06.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 a weź sobie poszukaj, był taki piękny temat tasiemiec o tym czy na zewnatrz czy tez do wewnatrz, oczywiście wszyscy mieli rację a przy tym odmienne zdania i milion argumentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedziu 14.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jakiś czas temu też miałem podobny dylemat. Generalnie wzystkie drzwi zewnętrzne powinny otwierać się do środka. Po pierwze zawiasy są wtedy wewnątrz, po drugie ergonomia przemawia za takim rozwiązaniem. (niosąc np torby z zakupami łatwiej otworzyć drzwi pchając je do środka, niżciągnąć do siebie, otwierając komus drzwi masz pewność, że nie uszkodzisz mu nosa...) Wyjątkoeo stosuje się otwieranie na zewnątrz ale to tylko w przypadku maleńkich wiatrołapow, klatek schodowych na wejściu itp. Wg mniew Twoim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie chyba doświetlenie z lewej strony, patrząc od zewnątrz. Generalnie nie powinno się wchodzić na scianę. Wiem, że z drugie strony są drzwi ale pamiętaj, że będziesz miał to doświetle więc bezpośrednio na drzwi nie wejdziesz. Oczywiście zawiasy montowane w ścianie a nie przy doświetleniu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 14.06.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 W projekcie są drzwi prawe otwierane na zewnątrz z dwoma doświetlami; i takiej wersji należy się trzymać - jeśli zmienisz na wewnętrzne,to zmniejszy ci się miejsce w wiatrołapie. Obecnie produkowane drzwi zewnętzne są dobrym zabiezpieczeniem przed włamaniem, nawet jeśli nie są formalnie antywłamaniowe. Mają ryglowania właściwie na wszystkich fragmentach ościeża, upiłowanie zawiasów nic tu nie da. Za to będzie chwilę trwać - są one wielokroć masywniejsze od zawiasików od drzwi wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shooter 14.06.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 2 doswietla to sa tylko na obrazku bo w dokumentacji projektowej jest juz 1 doswietlenie.145 cm szerokosci - zatem ciezko zmiescic 2 doswietla, no chyba ze z drzwiami 80 ale mysle ze lepiej dac 90 na wejsciowe, i wtedy pozostaje miejsce na 1 doswietlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kielo 14.06.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Mam podobne wejście do domu jak w projekcie tyle że dwa stopnie i zrobiłem na zewnątrz,a złodziej jak ma wejśc to itak wejdzie jak nie drzwiami to oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.06.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 A znasz jakiś przykład wejścia do domu przez drzwi wejświowe - z ich sforsowaniem???????!!!!!???? Lepiej dokładnie sobie obejrzyj konstrukcję drzwi tarasowych Pzdrv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 W projekcie są drzwi prawe otwierane na zewnątrz z dwoma doświetlami; i takiej wersji należy się trzymać - jeśli zmienisz na wewnętrzne,to zmniejszy ci się miejsce w wiatrołapie. Obecnie produkowane drzwi zewnętzne są dobrym zabiezpieczeniem przed włamaniem, nawet jeśli nie są formalnie antywłamaniowe. Mają ryglowania właściwie na wszystkich fragmentach ościeża, upiłowanie zawiasów nic tu nie da. Za to będzie chwilę trwać - są one wielokroć masywniejsze od zawiasików od drzwi wewnętrznych. Popieram i dodam, że argument z zawiasami jest trochę dziwny. Co przeszkadza, że będą na zawnątrz? Kwestia włamania? Dobry żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 15.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 No my jesteśmy już po tym dylemacie, wiec ze swej strony mogę jedynie dodać, że w Twoim przypadku zdecydowałbym się na drzwi otwierane na zewnątrz chociażby dlatego ze jak będziesz miał gości to jak zechcą wychodzić to będą musieli się cofać do holu bo w wiatrołapie nie będzie miejsca jak się będzie drzwi otwierało. A czy prawe czy lewe to w/g mnie zależy to też trochę np. od tego gdzie będzie furtka i jak jest utytułowany dom na działce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerro 15.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 dobra lekcja jak kupować drzwi http://www.youtube.com/watch?v=jtMtnfm2tog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.06.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Tak jak wczesniej pisal edde temat rzeka i miliony argumentow za i przeciw znajdziesz tutaj http://forum.muratordom.pl/drzwi-wejsciowe-otwierane-do-srodka-czy-na-zewnatrz,t132811.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pajogor 16.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 dobra lekcja jak kupować drzwi http://www.youtube.com/watch?v=jtMtnfm2tog Lekcja pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.06.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 dobra lekcja jak kupować drzwi http://www.youtube.com/watch?v=jtMtnfm2tog Lekcja pierwsza klasa Gdzieś czytałem że drzwi zewnętrzne powinny być otwierane na zewnątrz. I że takie są wymogi. (Ale niewiem) Moim zdaniem praktyczniejsze są drzwi otwierane na zewnątrz,ponieważ są trudniejsze do wyważenia. Są również szczelniejsze,gdyż są dociskane do ościeżnicy przez wiatr, który silnie wieje i w przypadku zacinającego deszczu woda spływa po nich i nie zacieka. Może się jednak zdarzyć, że zalegający śnieg utrudni otwieranie drzwi, dlatego warto je zadaszyć lub umieścić we wnęce. Z kolei drzwi otwierające się do wewnątrz zajmują sporo miejsca w sieni (wiatrołapie). W razie jakiegoś niebezpieczeństwa w stylu pożar czy coś innego, uciekając zawsze pchamy drzwi i jest to naturalne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 16.06.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Gdzieś czytałem że drzwi zewnętrzne powinny być otwierane na zewnątrz. I że takie są wymogi. (Ale niewiem) W razie jakiegoś niebezpieczeństwa w stylu pożar czy coś innego, uciekając zawsze pchamy drzwi i jest to naturalne zachowanie. raczej z drugą częścią swojej wypowiedzi skojarzyłeś, bo o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts