Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyznaczyc poziom sufitu podwieszanego

mike01

Recommended Posts

Witam,

Bede chcial zrobic samemu sufit podwieszany w domu i ogladalem kilka poradnikow i filmow i wszystko wydaje sie proste ale jest jedno ale...

Wszedzie pisza o poprawnym "wytrasowaniu" czyli wyznaczeniu dobrze poziomow tak aby sufit byl wszedzie rowny ale nie pokazuja juz jak to zrobic aby bylo jak najdokladniej.

W zwiazku z czym mam pytanie do osob ktore wykonywaly juz samemu taki sufit.

Jak poprawnie wyznaczyc poziom i wysokosc aby sufit byl idelanie rowny??

Witam.

Musisz wyznaczyć sobie jeden punkt na pewnej wysokości na ścianie, punkt poziomu sufitu. Nastepnie bierzesz profil przyścienny UD30, przystawiasz względem wcześniej wyznaczonego punktu, wiercisz i mocujesz kołkiem SM. Poźniej przykładasz poziomnice lub łate najdłuższa jaką masz, ustawiasz poziom i znów kołkujesz. I tak robisz obrys wokoło pomieszczenia. Dokładność operacji poziomnicą bedzie decydować czy spotkasz się z profilami w punkcie początku.

Możesz też użyć szlaufwagi, ponanosić poziomy i wytrasować sznurkiem malarskim bądz użyć poziomnicy laserowej.

Pozdrawiam.

Sławek

Jest kilka prostych sposobów wyznaczenie poziomu sufitu, pierwszy mierzysz wysokość od posadzki metrówką we wszystkich pomieszczeniach wybierasz nalepszą dla ciebie, wyznaczenie wysokości od posadzki musi być takie same choćby na jednej ścianie przy użyciu sznura traserskiego odbijasz linię od jdnego punktu do następnego i sprawdzasz poziom kreski odbitej czy ma poziom, drugi to użycie szlawwagi czyli poziomicy wodnej którą możesz kupić tak jak sznur traserski w chiper markecie lub sklepie budowlanym, trzeci poziomica laserowa, myślę że coś pomogłem, jako wykonawca z podlaskiego nieraz spotykam się z problemem znalezienia nato pytanie odpowiedzi kiedy Inwestor szuka poswojemu poziomu na skosach a nitylko na sufitach co do prostych linii.

Pozdrawiam Kuba 608 023 156

Musisz wyznaczyć sobie jeden punkt na pewnej wysokości na ścianie, punkt poziomu sufitu. Nastepnie bierzesz profil przyścienny UD30, przystawiasz względem wcześniej wyznaczonego punktu, wiercisz i mocujesz kołkiem SM. Poźniej przykładasz poziomnice lub łate najdłuższa jaką masz, ustawiasz poziom i znów kołkujesz. I tak robisz obrys wokoło pomieszczenia. Dokładność operacji poziomnicą bedzie decydować czy spotkasz się z profilami w punkcie początku.

Może na początku zrób obrys ołówkiem. Jak nie spotkasz się liniami, to nie będziesz musiał zrywać profili, tylko użyjesz gumki. :lol: :lol: :lol:

Dzieki wszystkim za pomoc.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie.

Mam duzy salon i nie bardzo wiem jak zrobic stelaz aby bylo wszystko dobrze i solidnie(aby nie spadlo na glowe i zeby nie pekalo).

Ponizej zamieszcam zdjecie i wymiary mojego salonu.Wszedzie bedzie sufit GK.

Bardzo prosze o porade.

http://www.republika.pl/adelinefashionstyle/Budowa/profile_GK.JPG

Mam jednak jeszcze jedno pytanie.

Mam duzy salon i nie bardzo wiem jak zrobic stelaz aby bylo wszystko dobrze i solidnie(aby nie spadlo na glowe i zeby nie pekalo).

Robisz jak każdy sufit podwieszany. Jeżeli wykorzystasz dobrze dobre profile, dobrze przykręcisz płyty i je zagipsujesz, to pękać nie będzie.

A na tym przejściu, to po prostu dasz po skosie profile i po sprawie. I tak całość mocowna do sufitu, a sufit masz pewnie nad całością przejścia.

Dokladnie tak-sufit jest na calosci od salonu poprzez wykusz i dalej w kuchni.

Obawialem sie tylko wielkosci tych sufitow tzn pokoje sa duze i martwilem sie ze jak bedzie taka duza plyta wisiala to bedzie bardziej narazona na pekniecia niz mniejsza powierzchnia.

Domyslam sie ze zeby temu zapobiec lepiej dac czesciej wieszaki i blachowkrety?

• 2 months później...

Mam jeszce jedno pytanie odnosnie profili.

Otoz na stronie Knaufa gdzie opisane sa zasady robienia profili pod sufity jest napisane:

Profile główne układa się końcami na profilach przyoeciennych

z przeciwległych oecian i wpina się je w zamocowane wieszaki.

Do profili głównych mocuje się od spodu poprzecznie przy

pomocy łšczników krzyżowych profile nooene wsuwajšc ich

końce w profile przyoecienne. Rozstawy profili podane sš w tabeli

”Przeglšd systemów”.

Aby zmniejszyć zużycie profili CD 60 mozna je sztukować za

pomoca laczników wzdluznych. Nie wolno sztukowac profili

w jednej linii, lecz zawsze naprzemiennie. Jeden profil nie

powinien skladac sie z wiecej niz dwóch odcinków.

Jak w takim razie powinienem zrobic profile skoro maxymalne dlugosci profili to 4mb a ja mam dlugosc salonu prawie 11mb.Nawet jak polacze dwa profile 4m to i tak bedzie mi brakowalo.

Bardzo prosze o porade.[/b]

Gość ANSEXXX

Aby zmniejszyć zużycie profili CD 60 mozna je sztukować za

pomoca laczników wzdluznych. Nie wolno sztukowac profili

w jednej linii, lecz zawsze naprzemiennie. Jeden profil nie

powinien skladac sie z wiecej niz dwóch odcinków.

kolego to co pisza a co jest w życiu to dwie inne sprawy mozesz 10km kłaśc profilami ważne jest ich naprzemienne kładzenie po to aby zniwelować ich naprężenia po to sa dawane podwieszenia pionowe regulacyjne < wiec do dzieła -powodzenia

kolego to co pisza a co jest w życiu to dwie inne sprawy mozesz 10km kłaśc profilami ważne jest ich naprzemienne kładzenie po to aby zniwelować ich naprężenia po to sa dawane podwieszenia pionowe regulacyjne < wiec do dzieła -powodzenia

Dobrze kolega prawi.

Chodzi o to aby łączenia profili nie wypadły w jednej linii, bo na bank pęknie.

Mam nadzieję, że na tak dużej powierzchni zastosujesz ruszt stalowy podwójny.

Profile montażowe dawaj co 40cm i nie daj się namówić na co 60cm.

Dobrze kolega prawi.

Chodzi o to aby łączenia profili nie wypadły w jednej linii, bo na bank pęknie.

Mam nadzieję, że na tak dużej powierzchni zastosujesz ruszt stalowy podwójny.

Profile montażowe dawaj co 40cm i nie daj się namówić na co 60cm.

Profile montazowe dla upewnienia to te do ktorych przykreca sie juz plyty?!

Jesli chodzi o naprzemienne laczenie profili to i tak wyjdzie mi tak ze jedno laczenie bedzie po lewej stronie nastepne po prawej a potem znowu po lewej czyli uzyskamy szachownice-czy cos takiego juz nie bedzie pekac?

Przy dlugosci prawie 11mb czy tak kombinowac aby najlepiej kazde laczenie profili nie pokrywalo sie z poprzednim gora dwa dalej???

Profile montazowe dla upewnienia to te do ktorych przykreca sie juz plyty

Tak, dokładnie. Nośne zaś, to te do których mocujesz wieszaki.

Jesli chodzi o naprzemienne laczenie profili to i tak wyjdzie mi tak ze jedno laczenie bedzie po lewej stronie nastepne po prawej a potem znowu po lewej czyli uzyskamy szachownice-czy cos takiego juz nie bedzie pekac?

Przy dlugosci prawie 11mb czy tak kombinowac aby najlepiej kazde laczenie profili nie pokrywalo sie z poprzednim gora dwa dalej???

Tak byłoby najpewniej.

Chyba Was trochę poniosło :lol:

Gość pytał o wyznaczenie poziomów.

Myślę że najlepszy będzie "szlaksznur"(sznurek z kolorowym proszkiem i poziomica wodna "szlauchwaga" wyznaczasz poziom w każdym narożniku pózniej odbijasz szlaksznurem i załatwione.

Chyba Was trochę poniosło :lol:

Gość pytał o wyznaczenie poziomów.

Myślę że najlepszy będzie "szlaksznur"(sznurek z kolorowym proszkiem i poziomica wodna "szlauchwaga" wyznaczasz poziom w każdym narożniku pózniej odbijasz szlaksznurem i załatwione.

Kwestię wyznaczania poziomów dawno już omówiliśmy. :lol: