odaro 14.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Dzisiaj kolejny hydraulik powiedział mi że on mocuje rury zasilające do grzejników do chudziaka i na to idzie folia, styro, podłogówka i wylewka i że tak jest prawidłowo. W takim razie po co robić izolację przeciwwilgociową na chudziaku skoro zostanie w wielu miejscach podziurawiona przez kołki mocujące rurę CO do chudziaka. Tak samo robi z rurami od instalacji wodnej. Wg. niego nie zamocowana do chudziaka rura CO powoduję drgania i poruszanie się rury i on widział już jak z tego powodu spadły grzejniki Facet idzie na łatwiznę i czy może ma rację. Jak macie u Siebie to zrobione. Nie bardzo miałem argumenty żeby podjąć z nim dyskusję bo tak na pierwszy rzut oka wydaję się że mocowanie rury ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.06.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Facet idzie na łatwiznę i czy może ma rację. Idzie na łatwiznę Jak macie u Siebie to zrobione. Nie bardzo miałem argumenty żeby podjąć z nim dyskusję bo tak na pierwszy rzut oka wydaję się że mocowanie rury ma sens. Najpierw poszedł styro 4cm i na to rurki w peszlach i znowu styro. Nic nie drga. Sam mi tak doradził mój instalator. Nawet mu do głowy nie przyszło mocowanie tego do chudziaka. Dostatecznie wylewka zamocuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2009 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A można jakoś przymocować te rury zasilające CO i wody do dolnej warstwy styropianu coś podobnie jak rurka do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.06.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A można jakoś przymocować te rury zasilające CO i wody do dolnej warstwy styropianu coś podobnie jak rurka do podłogówki. Nie wiem, nie widziałem takich spinek. Jak juz tak koniecznie chcesz mocowac to zamocuj do ściany zaraz na chudziakiem (np. dybel plus obejma). Izolacji nie przedziurawisz, a wylewka zakryje uchwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A można jakoś przymocować te rury zasilające CO i wody do dolnej warstwy styropianu coś podobnie jak rurka do podłogówki. Nie wiem, nie widziałem takich spinek. Jak juz tak koniecznie chcesz mocowac to zamocuj do ściany zaraz na chudziakiem (np. dybel plus obejma). Izolacji nie przedziurawisz, a wylewka zakryje uchwyty. Nie wiem czy chcę koniecznie ale Twój pomysł chyba nie jest zły. Tylko teraz jak przekonać mojego hydraulika żeby nie mocował do chudziaka tylko ułożył najpierw pierwszą warstwę styro a dopiero później rury. On od razu krzyczy że może tak zrobić ale nie daję gwarancji i nie bierze żadnej odpowiedzialności jeżeli coś się stanie. Poza tym jest to najlepszy hydraulik jaki był dotychczas na działce i trochę szkoda by było jak bym się z nim nie dogadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 15.06.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 No ale co ma sie przesuwać-styro?Bedziesz miał zamocowane prze wejściu i wyjściu. Dodatkowo te obejmy.Co ma sie dziać pod posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 15.06.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Tylko teraz jak przekonać mojego hydraulika żeby nie mocował do chudziaka tylko ułożył najpierw pierwszą warstwę styro a dopiero później rury. Jakbym słyszał swojego - dopiero jak mu pokazałem fotkę którą ktoś zamieścił na forum - to się dało zrobić bez problemu I u mnei wygląda to tak 10 cm styro - rury w peszlach i otulinach - na to kolejne 10 cm styro z wydrążonymi kanałami po rurki. Łatwiej by było gdyby rurki były umieszczone w rowkach wyrytych w pierwszej warstwie styro i to ładnie zakryte warstwą drugą . Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Tylko teraz jak przekonać mojego hydraulika żeby nie mocował do chudziaka tylko ułożył najpierw pierwszą warstwę styro a dopiero później rury. Jakbym słyszał swojego - dopiero jak mu pokazałem fotkę którą ktoś zamieścił na forum - to się dało zrobić bez problemu Pawlok Masz tą fotkę albo wiesz gdzie jej szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 15.06.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Masz tą fotkę albo wiesz gdzie jej szukać Foczki w poście z 5V: http://forum.muratordom.pl/post3325285.htm?highlight=#3325285 pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 15.06.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Masz tą fotkę albo wiesz gdzie jej szukać Foczki w poście z 5V: http://forum.muratordom.pl/post3325285.htm?highlight=#3325285 pozdrawiam Pawlok Przeczytałem część tego wątku. Widzę że cześć i tak mocowała do chudziaka mimo tego że rurki poszły na pierwszą warstwę styro. A jak ostatecznie zrobiłeś u Siebie. Mnie jedyne co przychodzi do głowy to to żeby rurki przymocować tymi spinkami ale nie do chudziaka tylko do styro u mnie akurat 5cm. Ciekawe jak długie są takie spinki czy 5cm styro wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.06.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A jak ostatecznie zrobiłeś u Siebie. Mnie jedyne co przychodzi do głowy to to żeby rurki przymocować tymi spinkami ale nie do chudziaka tylko do styro u mnie akurat 5cm. Ciekawe jak długie są takie spinki czy 5cm styro wystarczy. Robił instalator - efekt finalny rurki TEC w peszlach położone na styropianie i zamocowane normalnymi chwytkami jak sądzę kupili tylko dłuższe śruby do kołków. Się nie ruszały i w zasadzie już są przykryte styropianem. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.06.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wg. niego nie zamocowana do chudziaka rura CO powoduję drgania i poruszanie się rury i on widział już jak z tego powodu spadły grzejniki Facet idzie na łatwiznę i czy może ma rację. Jak macie u Siebie to zrobione. Nie bardzo miałem argumenty żeby podjąć z nim dyskusję bo tak na pierwszy rzut oka wydaję się że mocowanie rury ma sens. A co powoduje te drgania według niego ? Przepływająca woda? W starych instalacjach rurki wychodzą prosto ze stropu i wchodząc do grzejnika i niczym są nie przymocowane. Dziw że po 30 latach nic się nie dzieje! Raczej nie idzie na łatwiznę tylko lubi sobie dokładać robotę i utrudniać (Może chce więcej kasy wyciągnąć). Jak rurki przyciśnięte ~7 cm betonu mają drgać w taki sposób żeby wyrwać mocowania grzejników ze ściany ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.06.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A jak ostatecznie zrobiłeś u Siebie. Mnie jedyne co przychodzi do głowy to to żeby rurki przymocować tymi spinkami ale nie do chudziaka tylko do styro u mnie akurat 5cm. Ciekawe jak długie są takie spinki czy 5cm styro wystarczy. Robił instalator - efekt finalny rurki TEC w peszlach położone na styropianie i zamocowane normalnymi chwytkami jak sądzę kupili tylko dłuższe śruby do kołków. Się nie ruszały i w zasadzie już są przykryte styropianem. Pawlok Czyli co z tego wynika że kupili dłuższe śruby do kołków żeby zamontować rury do chudziaka przez styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.06.2009 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Raczej nie idzie na łatwiznę tylko lubi sobie dokładać robotę i utrudniać (Może chce więcej kasy wyciągnąć). Jak rurki przyciśnięte ~7 cm betonu mają drgać w taki sposób żeby wyrwać mocowania grzejników ze ściany ?? Nie zawsze masz te 7cm betonu. Na poddaszu mam np. 4cm styro i tylko 4cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
in99999a 16.06.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam jesli moge sie wtracic to tak My przewaznie robimy tak Rury kanalizacyjne i wody uzytkowej puszczamy po chudziaku pod folia i syro czyli warstwa izolacyjna rzadko w warstwie styro Rury od C.O. na warstwie styropianowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.06.2009 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam jesli moge sie wtracic to tak My przewaznie robimy tak Rury kanalizacyjne i wody uzytkowej puszczamy po chudziaku pod folia i syro czyli warstwa izolacyjna rzadko w warstwie styro Rury od C.O. na warstwie styropianowej No dobrze ale rury od wody użytkowej mocujecie do chudziaka czy leżą swobodnie na chudziaku a pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
in99999a 16.06.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Mocujemy do chudziakaAle moim zdaniem najlepiej jak sa w warstwie styro lub na styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 16.06.2009 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Mocujemy do chudziaka Ale moim zdaniem najlepiej jak sa w warstwie styro lub na styro Mam w projekcie jako izolację przeciwwilgociową papa termozgrzewalną 2x to jak to teraz pogodzić z instalacją wodną i CO. Jak podziurawię papę kołkami to lepiej jej wcale nie kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
in99999a 16.06.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wiec w Twoim wypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie puszczenie rurw warstwie styro, mowa o rurach wodnych bo kanalizacja musi isc w chudziaku. W tym rozwiazaniu Bedziesz Miał bardzo dobra izolacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.06.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Wiec w Twoim wypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie puszczenie rur w warstwie styro, mowa o rurach wodnych bo kanalizacja musi isc w chudziaku. W tym rozwiazaniu Bedziesz Miał bardzo dobra izolacje pozdrawiam Kanalizacją mam już zrobioną jest w pod chudziakiem chodzi o wodę i CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts