Pejot2004 14.06.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam. mam zamiar przeznaczyc na budowe domu 200 tys zł. projekt TK 9. Czy wystarczy mi taka suma żeby się wprowadzic? Materiały użyte typu blacho-dachówka, czyli raczej najtańsze. Może ktoś już budował ten dom? Z góry dziękuje za odpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.06.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Ceny różnych materiałów są zbliżone. Blachodachówka wcale nie jest najtańsza. Oczywiście można znaleźć materiały droższe, ale tańsze nie zawsze.Może w jakieś innej technologi (typu ściany szkieletowe) może by było taniej, ale czasami pozornie taniej może później wyjść sporo drożej. Lepiej zrobić dach z porządnych materiałów który wytrzyma 30-50 lat, niż łatać co trzy lata kiepski. Stan surowy zamknięty (gołe ściany, dach okna i drzwi) 150 m2+garaż będzie mnie kosztować ok 180 tyś, ale staram się kupować dobre materiały (rozsądne cenowo).Wyceny na okna wahały się od 11 tys do 18. Początkowo byłem zdecydowany na te za 11 tyś (poco mam przepłacać), ale po wnikliwym przyjrzeniu się i rozmowach z użytkownikami tych tanich okien wziąłem te za 20 tyś (bo dołożyliśmy okucia antywłamaniowe i szyby P2). Reasumując: można zbudować taniej, tylko czy chcesz mieszkać w domu z dykty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 15.06.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Uda Ci sie, jezeli wlozysz w to duzo pracy wlasnej. Jezeli wszystko bedziesz zlecal ekipom, to raczej Ci sie nie uda.I niestety od razu nastaw sie na rzeczy najtansze (okna, drzwi, pokrycie dachu, tynk elewacyjny, podlogi). Podany koszt stanu surowego jest realny (130 tys), ale 70 tys na wykonczenie, to moze byc malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts