gumczis 14.06.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam, jestem w trakcie remontu i przebudowy małego budynku biurowego na cele mieszkalne. Po zdjęciu z podłogi płytek PCV i bruzdowaniu pod nową instalację c.o. okazało się że podłoga nie jest w żaden sposób izolowana. Na stropach typu DZ zrobiona jest od razu wylewka o grubości ok. 4 cm. Ze względu na zmianę funkcji muszę zaizolować podłogi akustycznie i termicznie i najpewniej jeszcze przeciw wilgoci (łazienka, kuchnia) Pytanie teraz w jaki sposób, wiadomo chodzi o czas i pieniądze (jeśli to nie to samo ) oraz o dobry efekt. Wysokość w pomieszczeniach to ok 2,8m, więc jest jeszcze zapas, ale nie chciałbym tracić zbyt dużo na wysokości (niskie parapety, konieczność podniesienia niektórych nadproży), ani z uwagi na koszty skuwać całej istniejącej wylewki do stropu. Chodzą mi po głowie trzy możliwości: 1. Płyty osb 18-22mm na to wylewka, najlepiej jak najcieńsza z siatką zbrojeniową i dalej panele, kafelki, itp. Całość myśle jakieś 5-7cm. 2. Styropian 20mm i dalej tak samo, podłoga podniesie się podobnie. 3. Wylewka na istniejącą podłogę warstwy Polytech'u o grubości 3-4cm i dalej panele, kafle itp. Przed tymi warstwami folia izolacyjna. Pytanie do tych co przerabiali podobne wątpliwości, co wyjdzie najkorzystniej pod względem efekt-cena-grubość warstwy. A może sama izolacja może być cieńsza, płyta osb 10mm, albo warstwa polytechu 20mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 15.06.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam. Trzy propozycje: Najtańsza:Styropian 5cm, wylewka 4cm z siatką - 10cm Najdroższa:Legary, pomiędzy wełna mineralna i płyta osb frezowana 18 - 12cm grubość Ciut tańsze od powyższego (około 35zł m materiał + usługa)Lub Polytech około 6 cm. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumczis 16.06.2009 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedź. Właśnie ze względu na grubość myślę o jakimś kompozycie, polytech, albo perlitobeton, ciekawy jestem jak się udaje z przygotowaniem takiej wylewki na budowie, opinie na tym forum są różne. Czy 3cm styropianu spowoduje odczuwalną izolację akustyczną i cieplną? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavek_ 16.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jeśli pod stropem sa ogrzewane pomieszczenia możesz zastosować styropian 2 w 1 np taki jak styroflex 43/40 bedzie odpowiedni. Masz tu linka do katalogu produktu. Masz opisane w nim wszystko. http://www.styropol.pl/pdf/Styropol_STYROFLEX_katalog_PDF_2008_01_29_a.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts