Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja podłogi na stropie - jaki materiał

gumczis

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie remontu i przebudowy małego budynku biurowego na cele mieszkalne. Po zdjęciu z podłogi płytek PCV i bruzdowaniu pod nową instalację c.o. okazało się że podłoga nie jest w żaden sposób izolowana. Na stropach typu DZ zrobiona jest od razu wylewka o grubości ok. 4 cm.

Ze względu na zmianę funkcji muszę zaizolować podłogi akustycznie i termicznie i najpewniej jeszcze przeciw wilgoci (łazienka, kuchnia)

Pytanie teraz w jaki sposób, wiadomo chodzi o czas i pieniądze (jeśli to nie to samo ;) ) oraz o dobry efekt.

Wysokość w pomieszczeniach to ok 2,8m, więc jest jeszcze zapas, ale nie chciałbym tracić zbyt dużo na wysokości (niskie parapety, konieczność podniesienia niektórych nadproży), ani z uwagi na koszty skuwać całej istniejącej wylewki do stropu.

Chodzą mi po głowie trzy możliwości:

1. Płyty osb 18-22mm na to wylewka, najlepiej jak najcieńsza z siatką zbrojeniową i dalej panele, kafelki, itp. Całość myśle jakieś 5-7cm.

2. Styropian 20mm i dalej tak samo, podłoga podniesie się podobnie.

3. Wylewka na istniejącą podłogę warstwy Polytech'u o grubości 3-4cm i dalej panele, kafle itp.

Przed tymi warstwami folia izolacyjna.

Pytanie do tych co przerabiali podobne wątpliwości, co wyjdzie najkorzystniej pod względem efekt-cena-grubość warstwy.

A może sama izolacja może być cieńsza, płyta osb 10mm, albo warstwa polytechu 20mm?

Dzięki za odpowiedź.

Właśnie ze względu na grubość myślę o jakimś kompozycie, polytech, albo perlitobeton, ciekawy jestem jak się udaje z przygotowaniem takiej wylewki na budowie, opinie na tym forum są różne.

Czy 3cm styropianu spowoduje odczuwalną izolację akustyczną i cieplną?

pozdrawiam