pstrzeszyna 15.06.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam. Jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc Jestem w trakcie budowy domu i mam taki dylemat - za 2 tyg wchodzi ekipa, ktora ma mi polozyc tynki gipsowe maszyna a we wrzesniu mam umówioną ekipe ocieplajaca steropianem. Prosze mi powiedziec czy mozna w takim odstepie czasu robic te dwie rzeczy? Czy wystarczy dobrze wietrzyc pomieszczenia zeby tynki dobrze wyschly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 15.06.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 rób jak założyłeś ...i wietrzymy,wietrzymy,wietrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.06.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam. Jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc Jestem w trakcie budowy domu i mam taki dylemat - za 2 tyg wchodzi ekipa, ktora ma mi polozyc tynki gipsowe maszyna a we wrzesniu mam umówioną ekipe ocieplajaca steropianem. Prosze mi powiedziec czy mozna w takim odstepie czasu robic te dwie rzeczy? Czy wystarczy dobrze wietrzyc pomieszczenia zeby tynki dobrze wyschly? tylko potem za szybko tego nie maluj bo gdzie ta woda odparuje , ekipe od ocieplenia przesuwaj najdalej jak się da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstrzeszyna 15.06.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Bardzo dziekuje za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Bardzo dziekuje za rady. no i nastaw się , że od września grzejesz na maxa i nie ma ściemki z oszczędzaniem na ogrzewaniu to wszystko musi wyschnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.06.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam. Jestem nowy na forum wiec prosze o wyrozumialosc Jestem w trakcie budowy domu i mam taki dylemat - za 2 tyg wchodzi ekipa, ktora ma mi polozyc tynki gipsowe maszyna a we wrzesniu mam umówioną ekipe ocieplajaca steropianem. Prosze mi powiedziec czy mozna w takim odstepie czasu robic te dwie rzeczy? Czy wystarczy dobrze wietrzyc pomieszczenia zeby tynki dobrze wyschly? tylko potem za szybko tego nie maluj bo gdzie ta woda odparuje , ekipe od ocieplenia przesuwaj najdalej jak się da . Przepraszam ale mam pytanie - a co wspólnego ma tynkowanie ścian wewnątrz - a ocieplanie budynku z zewnątrz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.06.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Przepraszam ale mam pytanie - a co wspólnego ma tynkowanie ścian wewnątrz - a ocieplanie budynku z zewnątrz ?? LITOŚCI wybuduj sobie dom rzuć tynki wewnętrzne z paroma tonami wody na ściany i następnego dnia obleć cały dom styropianem .... zobaczymy jak długo woda będzie kapać z sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.06.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Przepraszam ale mam pytanie - a co wspólnego ma tynkowanie ścian wewnątrz - a ocieplanie budynku z zewnątrz ?? LITOŚCI wybuduj sobie dom rzuć tynki wewnętrzne z paroma tonami wody na ściany i następnego dnia obleć cały dom styropianem .... zobaczymy jak długo woda będzie kapać z sufitu Hmmm - tak się składa że wybudowałem , wewnątrz mam tynki gipsowe z tonami wody - jak to zaznaczyłeś , i miałem ocieplenie styro i nie nic nie wiem o kapiącej wodzie z sufitu i wilgoci ... Nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie fachowcze - dlaczego miałaby woda kapać z sufitu jeśli po tynkach wewnętrznych np w 2 tygodnie - ociepli się dom z zewnątrz styropianem ?? Jaki widzisz związek z wilgocią wewnątrz powstałą po tynkowaniu , a ociepleniem w dwa tygodnie później / albo w dwa dni - nie ma to żadnego znaczenia / budynku styropianem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.06.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 pablitoo nie wiesz że ściany oddychają... itepe itede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.06.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 pablitoo nie wiesz że ściany oddychają... itepe itede Mikolayi - jasny gwint - zepsułeś całą zabawę - właśnie chciałem usłyszeć od kolegi WŁAŚNIE O TYM !!!! - a Ty wszystko zepsułeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.06.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 - ekhhhh - a już się szykowałem do wykładu ... Kolego Wojtek R - z całym szacunkiem do Twojej (nie)wiedzy w temacie o którym piszesz i innym doradzasz - dyfuzja pary wodnej przez ścianę - czyli jak to Mikolayi nazwał mityczne oddychanie scian - występuje na poziomie kilku procent i w omawianej przez nas sytuacji nie ma żadnego znaczenia !!! Znaczenie ma ciągłe wietrzenie poprzez otwarcie okien i drzwi - ciągłe wietrzenie pomieszczeń celem jak najszybszego odparowania wilgoci z tynków realizowane poprzez maksymalnme zwiększenie wymian powietrza w pomieszczeniach i odprowadzenia na zewnątrz pary wodnej . Słuchaj małgosi 0023 - bo słusznie prawi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.06.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 choroba juz wiem dlaczego mi tynk na scianie sechl ponad tydzien, bo sciana byla od drugiej strony ocieplona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.06.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 pablitoo nie wiesz że ściany oddychają... itepe itede Mikolayi - jasny gwint - zepsułeś całą zabawę - właśnie chciałem usłyszeć od kolegi WŁAŚNIE O TYM !!!! - a Ty wszystko zepsułeś wiem... wredny jestem i bez poczucia humoru hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.06.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 jeśli to tynki gipsowe to dobrze jest (podobno) przelecieć je jak tylko wyschna po wierzchu - zrobią się białe - papierem ściernym ta pacy 200 tak przynajmniej mój tynkarz mi radzi - ściany są idealnie gładkie, zatarte tym "szlamem" i radzi aby za jakieś dwa tygodnie przelecieć to papierem - będzie szybciej schło... na ocieplanie z zewnątrz zwłaszcza za 2 msc. nie zwracaj uwagi oddychają he he pełna piersią ale przez wietrzenie a nie mur grubości conajmniej 25 cm czizes z wełna na poddaszu to odczekaj jak dobrze wyschną tynki i posadzki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 15.06.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 jak dobrze, że o tym rozprawiacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 15.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Ja tam nie wiem jak jest dobrze U nas najpierw były tynki, wylewki i jak wyschło ocieplenie z zewnątrz; sąsiad, który buduje swój drugi dom pierwsze co zrobił po SSO to: ocieplił budynek, wstawił okna i drzwi i dopiero potem będą tynki, wylewki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 15.06.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A moze ktos mnie oswieci? Nieopodal buduja dom. Sa mury, wiezba (krokwie), okna na poddaszu i teraz... ocieplaja... Jak to sie ma do sztuki budowlanej? Czy ktos z Was sie z tym spotkal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.06.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 jak dobrze, że o tym rozprawiacie widzisz napisałem i za chwilę pytania jak grochem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 15.06.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 pablitoo nie wiesz że ściany oddychają... itepe itede Mikolayi - jasny gwint - zepsułeś całą zabawę - właśnie chciałem usłyszeć od kolegi WŁAŚNIE O TYM !!!! - a Ty wszystko zepsułeś no to jesteś rozczarowany .. sam czekałem na jakiś debilną za chwile poezję o oddychaniu ścian albo wentylacji mechanicznej kolego widziałem , że Ty wybudowałeś dom tak jak i ja .... co do wymiany powietrza to w praktyce zazwyczaj domy się buduje tam gdzie psy d..pą szczekają, dom jest już zamknięty bo się włamią i pokradną co się da i inwestor - właściciel nie ma czasu codziennie latać , żeby otwierać i wentylować , zazwyczaj pod presją czasu robi wszystko co się da najszybciej jak się da a potem jest mit , że w domu ocieplonym styropianem pojawia się grzyb i nie "oddycha" sam wiesz fizyki się nie oszuka ta woda musi gdzieś wyparować .. ja miałem czas i rzuciłem tynki cem-wap na jesieni i dom sobie stał całkowicie otwarty do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 A moze ktos mnie oswieci? Nieopodal buduja dom. Sa mury, wiezba (krokwie), okna na poddaszu i teraz... ocieplaja... Jak to sie ma do sztuki budowlanej? Czy ktos z Was sie z tym spotkal? "sztuka budowlana"? to, jak "ile kg mięsa jest w sztuce mięsa". inaczej to forum nie byłoby o budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts