piekny.roman 15.06.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam! Mam problem a mianowicie projektuje podciąg pod dźwigar dachowy z blachą trapezową, jaki mniej więcej z obliczeń powinien być ten podciąg. Chodzi mi o wymiary i zbrojenie. Podciąg będzie długości 12 m na środku będzie słup wsporczy. Obciązenie statyczne to Drewno na konstrukcje kratownic - 4,5 m3, blacha na pokrycie - 145 m2 o gr. 0,55 mm, obróbki bdekarskie. Rozpiętość dźwigara dachowego to 8,5 m. Beton urabiany ręcznie klasa ok B15. Szerokość podciągu najlepiej 25 cm a zbrojenie fi 12. Potrafi ktoś na podstawie tych danych podpowiedzieć jak to powinno wygladać? Chodzi mi o to, że nie projektuje zbyt wiele i żeby po obliczeniach wiedzieć czy będzie to dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.06.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam! Mam problem a mianowicie projektuje podciąg pod dźwigar dachowy z blachą trapezową, jaki mniej więcej z obliczeń powinien być ten podciąg. Chodzi mi o wymiary i zbrojenie. Podciąg będzie długości 12 m na środku będzie słup wsporczy. Obciązenie statyczne to Drewno na konstrukcje kratownic - 4,5 m3, blacha na pokrycie - 145 m2 o gr. 0,55 mm, obróbki bdekarskie. Rozpiętość dźwigara dachowego to 8,5 m. Beton urabiany ręcznie klasa ok B15. Szerokość podciągu najlepiej 25 cm a zbrojenie fi 12. Potrafi ktoś na podstawie tych danych podpowiedzieć jak to powinno wygladać? Chodzi mi o to, że nie projektuje zbyt wiele i żeby po obliczeniach wiedzieć czy będzie to dobre. A na czym polega to twoje projektowanie? Wydawało mi się, że to projekt właśnie określi wymiary i zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekny.roman 15.06.2009 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Chodzi mi o to, żeby ktoś kto sie na tym zna podpowiedział mniej więcej jak to powinno mieć wymiary i zbrojenie. W momencie jak wylicze i będę widział, że jest podobnie do tego co tutaj ludzie piszą będę miał pewność, że projekt został wykonany poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.06.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Chodzi mi o to, żeby ktoś kto sie na tym zna podpowiedział mniej więcej jak to powinno mieć wymiary i zbrojenie. W momencie jak wylicze i będę widział, że jest podobnie do tego co tutaj ludzie piszą będę miał pewność, że projekt został wykonany poprawnie To lepiej się wykosztuj na projektanta. Załóżmy, że twoje obliczenia nie są zgodne z tym co ludzie powiedzą. Co wtedy zrobisz? Załóżmy, że będą zbliżone. Wybudujesz tak? A jak się zawali to prokuratorowi powiesz, że na FM potwierdzili poprawność konstrukcji? Jak podasz co wychodzi Tobie z obliczeń to pewnie znajdzie się parę osób, które na podstawie własnych konstrukcji, czy doświadczenia stwierdzą, że może lub nie to być dobrze. Nie licz raczej, że ktoś wykona dokładne obliczenia dla Ciebie (co nie oznacza, że to niemożliwe). Jak dla mnie podciąg 6m między podporami to ambitne zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 16.06.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jak dla mnie podciąg 6m między podporami to ambitne zadanie. A na dodatek szerokość 25 cm i zbrojenie #12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts