Ryska1719503950 20.06.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Droga Rysko Mam kuchnię 10m2 z oknem od południa. Nikomu nie życzę gotować latem w kuchni z takim usytuowaniem. Chyba, że ma klimę! Dwa okna dają ten komfort, że zawsze można jedno całkowicie zasłonić. W planach I stopnia będzie rekuperator a w planach II stopnia (jak zajdzie potrzeba) będzie gruntowy wymiennik ciepła. A nie jest Ci za ciemno ? Jeśli chodzi o okno, to elewacja na jego braku nie ucierpi. Możesz też zrobić tak, że zostawisz tymczasowo 2 okna i zobaczysz jak to wygląda. Zamurować idzie zawsze. No tak, z połówkiem chcemy chociaż poukładać bloczki (dla wersji z 2 oknami) i wizualnie (o ile to będzie możliwe na takim etapie) zobaczyć jak to będzie wyglądało. Tak naprawdę to w użytkowaniu dopiero tak na 100% można stwierdzić co jest nie tak. Coraz bardziej jestem za zostawieniem tylko jednego okna. 1) więcej szafek wiszących 2) mniej do mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 21.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Nie jest mi za ciemno. Promienie do południa padają na blat roboczy i jest akurat, po południu oświeca bardziej zlew. Niestety stół mam na granicy kuchni i pokoju i przy stole jest ciemno. Brakuje mi światła bezpośrednio nad stołem. Moja rada nad stołem zawsze górna lampa! I zawsze muszę mieć zamknięte drzwi do kuchni /musieliśmy zagospodarować to co już było i wyszło jak wyszło/ http://images41.fotosik.pl/144/37614711ac49cbb1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 23.06.2009 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 O u mnie by było coś podobnego, tylko odległosć "ciut" mniejsza pomiędzy oknami Tak gdzieś te lewe okno zaczynałoby się jak tu zaczyna się płyta grzewcza zdjęcie pożyczone od agnie-cha http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/2e0000000a89e195/1/121/EILfXeqjvj-nYs0iM0Yhj4MoagK0GkoW.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 23.06.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 A jak Ci się podoba ta wersja? Szafa może być płytsza a i tak wlezą wszystkie graty+zastawa na 12 osób. Skrytkę bym zostawiła na zapasy, mopa, słoiki, wielkie gary itp. Natomiast zasady mówią, że praworęczni pracują w kuchni od prawej do lewej i tak jest wyrysowane. Nawet gdy nie będzie okna, układ nie musi się zmieniać. Pytanie, tak jak sugerował 2112wojtek, czy nie będzie Wam zbyt ciasno przy stole? Aha, pamiętaj aby zamawiać szafki stojące wyższe niż standardowe, żebyś nie musiała się schylać http://images49.fotosik.pl/145/eb8177119f36d487med.jpg Spróbuj przypasować tą propozycję do powyższego zdjęcia. Układ kuchenka-zlew jest prawie identyczny patrząc od Twoich drzwi wejściowych:wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 26.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ryska, i jaka decyzja padła 1 czy 2 okna?ja zostawiam 2 u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 26.06.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Poczekamy, aż zrobimy prowizorkę z bloczków i wtedy już moooocno będziemy się głowić - czy 2 czy 1 okno. To tak mam nadzieję za nie cały miesiąc. Na razie mam w planach w sobotę siąść i w jakimś programie wyrysować dokładniej tą kuchnię i to w różnistych wersjach. Oj, ciężki sobotni wieczór zapowiada się Macie może namiary na takie darmowe programy do planowania pomieszczeń, najlepiej z biblioteką kuchenną ? Bo ten ikeowski troche słaby jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 28.06.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Ale masz tu debate na temat okna . Ja siedzialam dzisiaj nad projektem i zapisywalam zmiany.Na wstepie pozbylam sie 9 okien .....oczywiscie tylko na papierze.Caly czas zwracalam uwage ,zeby elewacja nadal wygladala ladnie i zeby okna byly symetrycznie ustawione..... U mnie jest w projekcie jest 25 okien bez drzwi tarasowych i 9 chce usunac . Oczywiscie zastanawiam sie caly czas ,czy nie bedzie za ciemno ale mysle ze powinno byc dobrze.Chodzi mi rowniez o wzgledy finansowe...... Na razie do konca nie wiem czy moge miec taki projekt ,bo mam jedna niejasnasc,ale po spotkaniu z architektem wszystko sie okaze. Dodam jeszcze ,ze mam bardzo duze okna ,w tym 4 na klatce schodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 30.06.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Debeta długa bo i problem nie błachy Siedziałam nad projektem i doszliśmy z Połówkiem do wniosku, że likwidujemy spiżarkę i szafę w wiatrołapie, przez co zwiększy się kuchnia o 3m2 i wtedy spokojnie wejdzie stół, będą dwa okna i będzie widno i duzo szafek i same achy i echy. Kuchenkę dam na północnej ścianie, pod wschodnim oknem będzie zlew i zmywarka. W rogu wschodnio połodniowym - no właśnie i tu znów "schody" . Dać tam piekarnik z mikrofalówką czy lodówkę czy szafę ? Najprawdopodobniej stół będzie tam gdzie jest pokazany, no i też analogicznie nie wiem co dać na ścianę zachodnią: - szafę, - lodówkę, - piekarnik ? Ale okna będą 2 i nie będzie spiżarki a tak ją chciałam mieć http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/PROPOZYCJE/rzutkuchniwiekszej.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 30.06.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Od lodowki do kuchenki masz spory kawał drogi. I od zlewu też. czasami jest to cholernie niewygodne (wiem, bo sama popelnilam ten blad ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 30.06.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Spróbujcie trochę przerobić wejście do kuchni. Wtedy na zachodniej ścianie będzie dość głębokości, aby zrobić zabudowę pełną. Proponuję również przenieść lodówkę /niebieski kwadrat/ w zabudowie bliżej ciągu komunikacyjnego. W ten sposób dostęp będzie łatwiejszy, a podchodząc nie trzeba będzie pokonywać dodatkowych metrów za stół. Na czerwono zaznaczyłam kuchenkę i mikrofalę w słupku. Pozostałą część szafy możecie zagospodarować na np. cargo i mini spiżarkę. Do pokonania między kuchenką, lodówką a zlewozmywakiem będzie jakieś 7 - 7,5m. Uważam, że przy 16 metrowej kuchni jest to do przyjęcia. http://images38.fotosik.pl/150/d43e7299ec63d67cmed.jpg Projekt bardzo mi się podoba Dobry pomysł z rezygnacją z szafy. W wiatrołapie i tak macie dużo miejsca a kuchnia tylko na tym zyskała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 30.06.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Oto przykłady pełnej zabudowy, o której myślę. http://images39.fotosik.pl/150/8278726c9a880b22.jpghttp://images45.fotosik.pl/154/a285b40ed3ac2001med.jpghttp://images40.fotosik.pl/150/2b1f496c3c27ccd2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 30.06.2009 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Afrodyto - wielkie dzięki za sugestie Rzeczywiście lodówka w o wiele lepszym położeniu, ale mój Połówek coś sugeruje, że jak przedłużymy ściankę, tak aby "schowała" się lodówka to kąt pod jakim będa drzwi od kuchni będzie inny niż kąt ścięcia garażu ( pomieszczenie na lewo od wiatrołapu). Tobie to fajnie wyszło na "kreskach". Te dwa "ćwierćwałki" to dwa schodki do salonu-jadalni i tak całkiem z brzegu (chyba) nie może być wejście do kuchni Ale ta zabudowa po zachodniej ścianie kuchni jest super pomysłem, tym bardziej, że nie chcemy mieć zabudowanej lodówki i warto było by ją "schować" a tu w sam raz nie jest na widoku wchodząc do kuchni. madd - dziękuję za radę. Afrodyta już tą odległość zmniejszyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 30.06.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Myślę, że trzeba by to rozrysować w większej skali i zobaczyć jak wyjdzie. Co najwyżej nie będzie np cargo. Jednak bardzo się cieszę, że się pomysł podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts