Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biała arabeska

iwcia43

Recommended Posts

Czesc maartaa:)

Bedziemy mialy prawie identyczne kuchnie pod wzgledem rozmiaru i ukladu mebli (tylko urzadzenia troche inaczej) i ja tez planuje biala arabeske na caly blat, ale tez wszystkie meble na bialy polysk wiec sie wzoru nie boje - musi troche ozywic.

Wg mnie te fronty wygladaja super, tez takie chcialam ale jakos drogo wychodzily...

w czym robilas wizualizacje? sprawdzilabym sobie jak ta arabeska bedzie bo bialego polysku bo moze troche za nudno wyjdzie...

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Super, Bobek, dzięki za zdjęcia. Rozważam właśnie kupno granitowego zlewu i myślałam, że do arabeski będzie pasował tylko zlew w kolorze szarym, ale widzę, że czarny też się nieźle prezentuje.

Może ktoś inny coś mi jeszcze doradzi? Jakie macie kolory zlewów przy białej arabesce?

• 4 weeks później...
Kupiliśmy w końcu zlew - do białej arabeski mamy zlew Schock Primus kolor Titanium. Prezentuje się pięknie, bo pasuje do szarego wzorku na blacie. Miałam na początku pewne wątpliwości, czy nie powinien to być zlew jasny. Pożyczyliśmy z jednego sklepu próbkę blatu arabeska i poprzykładaliśmy ją do próbek zlewów. Okazało się, że idealnie pasuje do grafitowych zlewów.

Czarny też pasuje, jeśli w kuchni czarna jest również płyta do gotowania. Wtedy masz dwa czarne elementy na blacie i jest git. Bobek Budowniczy powyżej wkleił linka do zdjęć z czarnym zlewem.

Ale mnie osobiście trochę bardziej przypadł do gustu grafit, bo jakoś lepiej współgrał mi z szarym wzorkiem na blacie i popielatą ścianą nad blatem.

dziewczyny a pasuje do bialej arabeski bialy granitowy blat.Dodam ze szafki dolne beda brazowe, blat bialy, plytki biale nad blatem.zamowilismy z mezem bialy firmy blanco ZiA 45 s i teraz nnie wiem czy nie bedzie zbyt szpitalnie.firma oferowala rowniez zlew w jasnym graficie i nie wiem czy nie lepeij byloby wziac wlasnie ten grafitowy.doradzcie prosze

http://image.ceneo.pl/data/products/1023495/productToCategory.jpg

taki zlewozmywak wybralismy

a to nasza kuchnia.zmienilismy jedynie uklad piekarnika oraz lodowki w slupku-tzn zamienilismy miejscami.

http://img97.imageshack.us/img97/1420/kuchniaukszabdzin090320.jpg

Uploaded with ImageShack.us

szafki dolne beda koloru brazowego a jasne gorne to magnolia.kolorystyka frontów taka jak na ponizszym zdjeciu:

http://img203.imageshack.us/img203/9508/beztytuuand.jpg

Uploaded with ImageShack.us

na podłodze gres polerowany marco polo white (złamana biel) a na scianach paradyż hanabi blanco. zastanawialismy sie czy w miejscu gdzie bedzie okap nie dolaczyc jakiegos paska dekoru typu mozaika (cos brazowo-bezowego)

boje sie ze biala podloga, bialy blat,sciana plus zlewozmywak nie nadadza kuchni chlodnego wrazenia.nie wiem czy dodawac mozaike czy zostawic sciane taka gladka???

prosze o porade

Edytowane przez sylvia

Nie jestem ekspertem, ale skoro białe będą płytki na podłodze, fronty szafek i na ścianach też białe, to wydaje mi się, że nie ma potrzeby robić białego zlewozmywaka. Jeśli będzie jasnografitowy, to doda troszkę kontrastu do tej całej bieli, a jej nie zakłóci i nie zepsuje efektu. Jasny grafit ładnie pasuje do wzorka na blacie. I jest praktyczniejszy, niż biały. Takie moje zdanie.

A jeszcze jeśli chodzi o pasek dekoru za okapem, to pamiętaj, że masz już wzorzysty blat i jeśli zdecydujesz się na jakąś mozaikę lub dekor, to uważaj, żeby nie wchodziło w konflikt z arabeską na blacie. Arabeska sama w sobie jest dość efektowna i rzuca się w oczy. To samo tyczy się frontów (tych brązowych), które również mają intensywny wzorek. Może lepiej zostawić wszystko inne gładkie?

• 4 weeks później...

A jam mam takie pytanie -co z łączeniami? Strasznie mi się ten blat podoba ale mówie Nie wszelkim listwom łączącym . Pierwotnie miałam dac bialy konglomerat lub granit zeby tych łączeń nie było widac- moja kuchnia bedzie w wykuszu i załamania blatu są aż 3 więc: czy mozna to połączyc jakąś żywicą czy czyms takim?

I jeszcze jedno pytanie do użytkowników arabeski - jak z utrzymaniem czystości, nieżółknie pod wpływem światła?

• 1 month później...

Białą arabeskę użytkuję od miesiąca i donoszę, że jest praktyczna i nie robią się na niej plamy. Nie zostają mi żadne plamy po herbacie czy kawie. Nic nie wpija się w blat i można łatwo powycierać. Nie sprawdzałam jednak jak sprawa się ma z burakami czy jagodami, ale myślę, że skoro zdaje egzamin przy herbacie (która u mojej mamy na zwykłym białym blacie zostawia plamę po każdej najmniejszej kropli), to chyba można białą arabeskę z czystym sumieniem polecić.

Aha. No i odpowiadam na pytanie piwosz1: na razie nie zauważyłam żeby coś żółkło pod wpływem światła. Nie sądzę, żeby było takie ryzyko.

• 2 weeks później...
Jestem posiadaczką białej arabeski już od miesiaca jednak póki co nie użytkuje kuchni wiec nie mogę nic na jej temat powiedzieć prócz wyglądu-prezentuje się bardzo ładnie!Niestety kiedy zobaczyłam łączenia mojego blatu(metalowe listwy) i okropne listwy przy ścianie (a fuj) troszxke sie zdenerwowałam na panow montujacych kuchnie.niestety nic nie moge zrobic bo listwy maskuja okrutne niedociągniecia i nierównosci :( ......