Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZCZAW - jak go skutecznie wytępić?

Recommended Posts

Witam:)

Pytanie jak w temacie - jak go skutecznie wytępić?

Ręcznie - wykopuje krzak po krzaku - razem z korzeniem - no ale jak zostanie fragment korzenia - to odrośnie czy nieodrośnie? Zauważyłam też że wokół korzenia jest taka gęsta sieć korzonków - czy jeśli one zostaną to "ON" powróci?

Chemicznie - Roundup tudzież Starane widzę, że działa - mam jednak obawy czy jesli po przekopaniu i wybraniu korzeni, co nieco zostanie w ziemi to przypadkiem nie "odrodzi się" w przyszłym roku?

Działka nasza przeszło 2300 m2 - z tego 1300 m2 będzie trawnikiem,reszta nasadzenia, warzywnik, kostka...

Tam gdzie nasadzenia roślin ozdobnych:

czy jeśli zastosuje roundup, odczekam z 2 tyg, przekopie, wybiore co się da, zakryje czarną agrowłókniną i zasypie korą to będzie ok?

I co z nim zrobić na niedawno (miesiąc temu) posianym trawniku? Niestety szczaw był szybszy niz trawa :(

Jak to jest z tym szczawiem - bardzo proszę forumowych ogrodników o pomoc:)

mam ten sam problem.....szczaw na całej działce :o DUŻO SZCZAWIU!!!!

też nie lubię....

i moje pytanie: mam małe dzieci i przyjaciele z za płotu też, jesteśmy na etapie wykończeniówki i właświe codzienniie jesteśmy z dziećmi na działce, gdzie mają plac zabaw, bujaki i stosy zabawek...wiec u nas drastyczna metoda odpada.....

proszę mądre głowy o pomoc...albo chociaż czasowo ile trzeba odczekać żeby bezpiecznie wejść na teren.?????

we wrześniu planuję urządzenie przedogródka i dlatego szykuję się do przygotowania podłoża 8)

pamietam że jak chciałam uzyć randaup to mnie tu zlinczowali a teraz widzę że dużo forumowiczów stosuje tylko mało się przyznaje, wsczyscy tacy ekologiczni :o

bardzo proszę o pomoc, przy okazji o potwierdzenie informacji: szczaw jest rośliną wskaźnikową dla gleb kwaśnych??? więc może bym tak powapnowała to by się przeprowadził????ale nie sądzę dobrze mu u mnie......

Zwapnować po całości. Po 2 tyg obarot. Sądzę, że 4 takie serie dadzą efekt. Koszt niewielki ( może to być kreda ogrodnicza) . Wystarczy zmienić ph i szlag trafi szczaw.

Kiedyś walcząc ze szczawiem zauważyłam, że lepsza jest kreda sypka od granulatu. Posypać, podlać obficie i dziwować się.

ps. uwaga na kierunek wiatru w momencie sypania :wink:

Sypnąć po Bożemu. Ma być biało jak w Boże Narodzenie :wink:

Jeśli masz na działce choinki, ogranicz wapnowanie do minimum ( zwapnuj jedynie sam szczaw punktowo )

I podlewać, podlewać, aż białe błotko zniknie ( upierdliwa robota niestety )

lub czekać na deszcz, co teraz nie jest trudne.

W sklepach ogrodniczych są ph-metry w różnych wersjach.

Najłatwiejszy ( i najbliższy prawdy ) jest test miseczkowy - w dany pojemniczek wkładasz ciut ziemi ( ok 1/2 łyżeczki ) wlewasz odczynnik, mieszasz patyczkiem, odcedzasz- i w tą breję wtykasz pasek testowy. Odczyt z kolorowej tabelki porównawczej.

Kliknij w allegro "kwasomierz glebowy, płyn Helliga"

- można nabyć już za ok 30 pln do wielokrotnego użytku.

pozdrawiam

Jeżeli środki chemiczne, to u mnie lepiej sprawdził się Starane + Chwastox turbo.

Taka mieszanka jest zalecana jako szczególnie skuteczna na uporczywe głębokokorzeniące się chwasty, szczególnie szczawie. Po całej roślinie ani śladu.

Roundup powodował jedynie więdnięcie części liści, cała roślina przeżywała.