Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia od pn-wsch/południa

Recommended Posts

Witam

Czy ma ktoś może kuchnie usytuowaną od południowego-wschodu bądź południa?

Jestem na etapie wczesnego planowania, i zasadniczo wszędzie kuchnia jest projektowana, wybierana od północy, hmm a ja chciałbym aby była dobrze i ciepło doświetlona, szczególnie z rana. Obecnie mieszkam w bloku i wszystkie okna mam właśnie od pn-wsch co bardzo mi odpowiada. Latem nie jest gorąco bo słońce po południu kiedy najmocniej ogrzewa jest już lekko za ściana, a w zimie od samego rana prawie do zachodu jest bardzo jasno i ciepło od promieni.

Czy w domu jest inaczej i faktycznie latem w kuchni jest "piekarnik"?

Czy jednak kuchnia od północy jest lepszym rozwiązaniem?

Pzdr

Robert

Generalnie tak sie projektuje aby kuchnia była na północy bo niby będzie dogrzewać zimną stonę budynku. Ja długo szukałam domu z kuchnią pd/wsch a w końcu znalazłam i tak własnie robie. Kiedys mieszkałam w mieszkaniu z taką kuchnią i byłam zadowolona. Ja lubię gotować i spędzam w kuchni dużo czasu i chcę mieć ją w ładnym słonecznym miejscu z wygodnym dostępem do gorodu, na taras i do salonu. I tak właśnie mam!! Powodzenia

My mamy kuchnie od pn-wsch. Jest ona polaczona z jadalnia i z jadalni jest wyjscie na jeden z tarasow po przeciwnej stronie bydynku czyli pd-zach. Taki uklad nam odpowiada i swiadomie na to sie zdecydowalismy. Robiac poranna kawe przed praca mamy pierwsze promyki slonca,a popoludniu robiac obiad nie jest goraco.

Jeszcze nie mam ale wlasnie kombinuje zeby miec kuchnie od pd-wsch.Nie ma jak przygotowywanie sniadania przy swietle slonecznym.

Wg. mnie najbardziej pozadane polozenie to;

kuchnia/pd-wsch (sloneczko przy porannej kawie)

taras/zach (ciepy zachodzik poznym wieczorem przy piwie)

sypialnia/zach lub pn (pozadany brak slonca o poranku czyli dluzsze wylegiwanie sie po wczorajszym piwku) :D

właśnie się zorientowałem że pomyliłem skrót w temacie :) , powinno byc oczywiście pd-wsch

ja najchętniej wszystkie okna dał bym od pd-wsch, nie ma to jak słońce z rana i sobotnia/niedzielna kawa, choć taras od zachodu to bardzo dobry pomysł, muszę to przemyśleć, czasu mam jeszcze dużo

Mamy kuchnię od południa, od samego rana świeci słoneczko, gdy wracam z pracy w zasadzie już nie. Ma to swoje uroki zwłaszcza zimą, wtedy promyki słońca dają uczucie przytulności, poza tym jest to zawsze dobrze oświetlone pomieszczenie. Nam pasuje, o ile w kuchni da się latem wytrzymać (nie spędzam tam dużo czasu), to nie wyobrażam sobie np. w salonie słońca od samego ranka. To moje indywidualne odczucia.