chemikowiec 15.06.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Czy ktoś może mnie oświecić skąd biorą się dziurki po powietrzu przy produkcji kostki brukowej? Próbuję zrobić trochę dla własnego użytku. za wskazówki będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 16.06.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 kostka brukowa produkowana przez specjalistyczne firmy jest robiona w specjalny sposób, którego domowymi narzędziami nie da się odtworzyć:- beton ma specjalne parametry- jest wprowadzany do formy pod dużym ciśnieniem- odpowiednie stoły wibracyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.06.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czy ktoś może mnie oświecić skąd biorą się dziurki po powietrzu przy produkcji kostki brukowej? Próbuję zrobić trochę dla własnego użytku. za wskazówki będę wdzięczny za duże napowietrzenie betonu? (spowodowane np. mieszaniem wiertarką a nie mieszadłem wolnoobrotowym, zastosowanie dodatków uplastyczniających a przy tym napowietrzających, brak zawibrowania betonu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 17.06.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Czy ktoś może mnie oświecić skąd biorą się dziurki po powietrzu przy produkcji kostki brukowej? Próbuję zrobić trochę dla własnego użytku. za wskazówki będę wdzięczny Sam robisz kostkę--szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 To nie są dziurki po powietrzu. To są pęcherzyki powietrza Profesjonalnie kostkę robi się pod ciśnieniem i wibrując. Robiąc ją ręcznie może być tak, że w załomach między żwirem ukryje się woda, która później odparuje i zostaje zatąpiona powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemikowiec 17.06.2009 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Dzięki wszystkim za porady i wyjaśnienia. Beton mieszam w standartowej betoniarce (kręci raczej wolno) z dodatkiem plastyfikatora. Wibrator zrobiłem sam. Jest jeszcze jedna wątpliwość co do siły wibrowania. Oryginalnie był na 1200 kg, trochę przerobiłem przeciwwagi żeby go osłabić. Czy zatem może mieć wpływ na podany wyżej problem jego moc? Omijając oczywiście kwestię, że beton nie jest podawany do formy pod ciśnieniem i to, że beton nie jest z węzła w dużej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomciooo 19.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 3 wskazówki:- spróbuj dłużej wibrować - beton lepiej się zagęści pomimo zmniejszonemu ciśnieniu- zastosuj różnorodną frakcje nie tylko piach, ale również nieduże kamyczki żwir i gruby piasek- po zrobieniu kostki przetnij ją na pół kątówką umyj wodą i wtedy sprawdź jak wiele i jak dużych pęcherzyków powietrza zostaje w środku-bardzo mozliwe, że pęcherze zbierają się tylko na ściankach np. przy zły oliwieniu formy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts