lump praski 23.06.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 No.....to na wiekszosc forumowiczow dziala jak plachta na byka ( nie jestes wyjatkiem )....i cisnienie im skacze Ale ja znajac doskonale swoich rodakow, ich k o m p le k s y i fobie specjalnie go umiescialam - zeby ich troche podraznic.......bo nikt i nic ich tak nie denerwuje jak ktos kto chodzi do teatru Fiharmonia i Opera to w ogole uderzenie ponizej pasa ......lol ...co to za inteligenckie rozrywki na forum budowlanym ....lol ....bardzo mnie bawi jak sie obruszaja.......iiiihhhaaaa . Poza tym ja rzeczywiscie sobie chadzam tu i tam i dla przyjemnosci i zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 24.06.2009 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie wiem czemu ale uparcie kojarzysz mi się z kurą. Niezła z Ciebie jajcara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 24.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Kojarzysz na wlasna odpowiedzialnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 24.06.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Widzisz , między kurami nie ma szczególnie zażyłych więzi. Życie codzienne kury to głównie napełnianie wola. Normalną kurę nic więcej nie interesuje , czasem zniesie jajko , ot i taka jej jedyna rozrywka oznajmiana swiatu gdakaniem. Obserwując wiele lat drób zawsze fascynowała mnie bezgraniczna głupota kur , a im większe stado obserwowałem tym ta głupota bardziej mnie uderzała. Jedynie kiedy kura staje się kwoką udaje się dostrzec niewielką różnicę. Idąc na skróty i personifikując tego ptaka można powiedzieć , że staje się opiekuńczy , troskliwy i jakby nieco bardziej inteligentny lub mniej głupi. Co ciekawe kwoka alienuje się od stada , trzyma się na uboczu , często nawet agresywnie odpędza przedstawicieli swego gatunku łacznie z ojcem swoich piskląt czyli kogutem. Dlatego uwazam , że nie ma wielkiej różnicy w chowie 2 czy 3 kur a 1 kura bedzie na pewno wdzięczniejszym obiektem obserwacji dla zupełnego amatora. dzieki, juz uzupelniam wiedzę. a Ty przekorny jestes, nie personifikujemy, a jednak , moze...ociupinke ja sie nagapilam juz, teraz pragne troszczyc sie, podkradac jajeczka, pogadac, no wiesz, jak to z kurami. Chlop zywemu nie przepusci! Normalną kurę nic więcej nie interesuje ..... nie wierzę, a ta głebia spojrzenia? Cudo, metafizyka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 24.06.2009 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie będę się wdawał w dyskusje na temat inteligencji drobiu. Skoro jednak w temacie drobiarskim jestes nowicjuszką to jako ciekawostkę Ci podam , że gęś może być stróżem domu niczym pies. ges to wlasnie z bezdennej glupoty robi, no proszę hocki, nie mozesz podwazac autorytetu mojej mamy- goralki, ktora rzecze, iz w " tym cos jest, ze ludziska tak powiadają". znaczy: głupi jak gęs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 25.06.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Nie będę się wdawał w dyskusje na temat inteligencji drobiu. Skoro jednak w temacie drobiarskim jestes nowicjuszką to jako ciekawostkę Ci podam , że gęś może być stróżem domu niczym pies. ges to wlasnie z bezdennej glupoty robi, no proszę hocki, nie mozesz podwazac autorytetu mojej mamy- goralki, ktora rzecze, iz w " tym cos jest, ze ludziska tak powiadają". znaczy: głupi jak gęs Uważam , że kura jest głupsza od gęsi. Gęś jest ptakiem wędrownym. Kura jest tak głupia , że nawet nie nadaje się na małą wycieczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 25.06.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Normalną kurę nic więcej nie interesuje ..... nie wierzę, a ta głebia spojrzenia? Cudo, metafizyka! To bezdenna głupota jest , pustka ... ale masz rację jest w tym coś fascynującego. Dlatego tak długo obserwowałem kury. Fajne zajęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 12.12.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Wychowałem się na wsi a tam z kurami dużo do czynienia i sobie podpatrzyłem jak babcia się nimi zajmowała. Czy są głupie ? Zależy od punktu widzenia, z ludzkiego punktu widzenia może i tak, za to z ich punktu widzenia to my jesteśmy głupkami bo się uganiamy za pieniędzmi i innymi rzeczami bez znaczenia po śmierci. Kura to przynajmniej jajek naznosi... a jak się trafi kwoka to i małe wychowa elegancko coby geny przekazać... normalna kolej rzeczy w naturze. Zapytać trzeba inaczej ; Czy ślimaki są głupie ? Albo trawnik ? Zdefiniowanie głupoty można wykonać tylko u człowieka moim zdaniem, kura nie podchodzi pod to pojęcie nijak. Za to czy kury są mądre ? niektóre reakcje maja zdecydowanie "proste" ale to nie oznacza głupoty. Człowiek powinien sie uczyć niektórych rzeczy od innych zwierząt, np dlaczego kury nie jedzą niektórych roślin ? Ziemia tam gdzie są trzymane objedzona do goła a to co trujące albo niesmaczne zostawią. Kto je tego uczy ? Moze się komuś przyda - wychowanie małych kurcząt nie jest trudne, trzeba zapewnić im sztuczną kwokę - u babci to była lampa kwarcowa zawieszona w ich wybiegu dająca ciepło przez całą dobę, papu - kaszka kukurydziana, otręby , piasek ( muszą mieć w żołądkach bo inaczej nie trawią dobrze ) woda i tyle. Dojadały wszelkimi muchami, pająkami, robaczkami które się nawinęły. Jak tylko wyrosną pióra na skrzydłach babcia podcinała lotki ( spokojnie - tylko pióra) potem takie kury już jak dorosną nie ciągnie do latania. Jak sie to odpuści to zawsze uciekną tam gdzie ich nie potrzebujemy - np w grządki z delikatnymi zasiewami. Polecam kury zielononóżki - można kupić pisklęta np w akademiach rolniczych, te akurat pewne że trzymają w miarę cechy. Kury są drobne ale niosą się świetnie i prawie cały rok, babcia zawsze powtarzała że najlepsze nioski to kury z dużym tyłkiem i dużą warstą pierza od strony kupra. Kogut - ... uwaga - kogut potrafi zrobić człowiekowi krzywde, wystarczy się odwrócić... mają bardzo długie i ostre pazury. Jak się trafi agresywny kogut to trzeba ubić bo dzieciom może zrobić poważną krzywdę. babcia miała z nimi zawsze "na pieńku" dosłownie.... to i się mściły... rany na łydkach straszne i bardzo trudno się goją. Ja u siebie zamierzam wbrew protestom żonki trzymać kury - w sadzie zrobię mały kurnik i będą odgrodzone od części ogrodowo - warzywnej. Własne jaja - nieocenione. I polecam przepiórki, można kupić gatunki azjatyckie za grosze, mało wymagające, jajka pyszne i oryginalne jak kto w gości przyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 14.12.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Zapytać trzeba inaczej ; Czy ślimaki są głupie ? Albo trawnik ? Slimaki , idąc na skróty , są głupsze niż kury , a ich obserwacja jest niezmiernie nudna i męcząca. Trawnik natomiast jest jedną z głupszych rzeczy wymyslonych przez człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 15.12.2009 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Trawnik - zielony beton Jesli jeszcze polewany chemikaliami ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 18.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Trawnik - myślę że można go zakwalifikować jako głupotę ale czy ON jest głupi ? obserwacja ślimaków faktycznie zapewne jest nudna bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.12.2009 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 - Nie mogę się absolutnie niestety zgodzić z przedmówcą- Obserwacja ślimalków zawsze zajmowała mi jakąś częóź wakacji - i była absorbującym i niezwykle pasjonującym zajęciem . Co do głupoty trawnika - rzeczywiście charakterologicznie jest raczej obojętny ......... Można też zauważyć , że ci którzy decydują się na kury i odzyskują od nich jajca - są szalenie p o s t ę p o w i i nowocześni bo ekologiczni I to tyle by było o postępie ........ nic nie zastąpi omletu ze świeżych jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 11.01.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zajrzałem do tego watku bo też mam zamiar wybudować mały kurnik. Myślałem, że tam będzie coś na temat hodowli kur, ale chyba tylko jacekh ma w tym wątku coś do powiedzenia na temat. Ludzie, jak macie pisać bzdury typu: "kura jest głupsza od gęsi", "kura jedwabista jest zarąbista", wejdźcie na wątek, który was interesuje (zawsze znajdzie się taki) i piszcie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.01.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hi... wypowiedział sie mądrością swoją. Poszukaj forum o kurach. A my będziemy dalej bzdury pisać, a co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 11.01.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zajrzałem do tego watku bo też mam zamiar wybudować mały kurnik. Myślałem, że tam będzie coś na temat hodowli kur, ale chyba tylko jacekh ma w tym wątku coś do powiedzenia na temat. Ludzie, jak macie pisać bzdury typu: "kura jest głupsza od gęsi", "kura jedwabista jest zarąbista", wejdźcie na wątek, który was interesuje (zawsze znajdzie się taki) i piszcie tam. Ten watek wlasnie nas interesuje . Koguty sa glupie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.01.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 No, no... nie wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 11.01.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zajrzałem do tego watku bo też mam zamiar wybudować mały kurnik. Myślałem, że tam będzie coś na temat hodowli kur, ale chyba tylko jacekh ma w tym wątku coś do powiedzenia na temat. ej a ja? gips? gleba? powtarzam........ Red White - i Tetra. Będziesz mieć jaja jak ta lala - w ciepłe dni Dzisiaj tylko chłodnicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 12.01.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Mirku- dziękuję za inspirację! wczoraj cały wieczór na forum o kurach siedziałam, jak coś wygdakam to Wam napiszę zielononóżki mi się marzą tak 1,3 pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 13.01.2010 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 No, no... nie wszystkie Wszystkie jak leci . Zaswiec przykladem i napisz cos madrego o kurach , prosze bardzo . Ja np wiem, ze kury znosza pyszne jajka z ktorych j a , lump praski wyrabiam pyszne zupelnie i kompletnie odlotowe - omlety . To sa konkrety, prosze ciebie, a nie jakies tam tirli tirli . PS I co zrobiles z psem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.01.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 O kurach się nic mądrego nie da napisać Fakt znoszenia jajków ma się nijak do mądrości... no są, powiedzmy, pożyteczne. Pies ma właściciela, budę i garnek napełniany systematycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts