ziaba 18.06.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Jakos ich kury laza pomiedzy krzakami pomidorow i jakos nie rozdziobuja ich z korzeniami ........to samo z krzakami kartofli ...... Pomidory jak i ziemniaki pochodza z jednej grupy ślicznie zwanych "psiankowate". I te psiankowate zielone łodygi nie są zjadliwe , ze względu na zawartość pewnej substancji, którą to można znaleźć w oczku ziemniaka ( które to namniętnie wydłubujemy podczas obierania ) - alkaloid tropeinowy i solaninę. Kury jak i inne zwierzątka wiedzą co jeść żeby nie dostać sraczki ( w przeciwieństwie do ludzi ) Więc do kur proszę z szacunkiem..z szacunkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 18.06.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 znalazłamw necie super kure- jedwabistą. http://pl.euroanimal.eu/images/4/41/Kura_jedwabista.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/Silky_bantam.jpg/800px-Silky_bantam.jpg wygląda jak ...az nie wiem co osobiscie wole zwyczajna, białą polską (jest wogole taka odmiana? ) dla takiego czlowieka jak ja, jest jakas odmiana wytrzymała na....nauke, moją ? chodzi mo o to, czy szukac takich kurek, co to rosną, gdy zapominam podlac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 18.06.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Żadne z fermy i żadne dziwolągi. Polecam zielononóżki. Nioska znosi srednio 160 jaj na rok.W każdym jaju jest tylko 30% cholesterolu w stosunku do zwykłego jaja kurzego. Zielononózka to typowa polska kura. Zadowoli się byle czym , kurnik nie musi być ocieplany. Czasem jest tak , że nawet woli spać na drzewie lub w krzakach niż w kurniku. Niewiele ziarna i wody jest starczy , reszte sama sobie znajdzie o ile nie jest zamknieta w zbyt małej zagrodzie. http://www.kurka.com.pl/img/kura1.jpg http://www.kurka.com.pl/kura.htm Sam miałem takie kurki niestety zjadł mi je lis.Jak znajde troche czasu wybuduje solidny kurniczek i na pewno sprawię sobie małe stadko tych kurek.Nie polecam od nieznanego hodowcy. Miałem od takiego z allegro 25 kurczaków i z tego dobrej jakosci kurek bylo kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 18.06.2009 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no dobrze, ale zielononozka ( nazwa jak z bajki) nie jest biała...hmm no i wystraszylam sie tym: 7. Zakup piskląt Pisklęta należy kupować tylko z certyfikowanej wylęgarni. Co jakiś czas powinno się dokonywać przeglądu stada, usuwając pisklęta o niezagojonych pępowinach, z objawami biegunki. Przez cały okres wychowu należy pisklęta dokładnie obserwować. z linku: http://www.undp.org.pl/files/717/EKO_broszura_.pdf jejku, skad ja wezmę certyfikowana wylęgarnię??? ale wyczytalam tez na pewnej stronce, ze zielonozki to nie byle jakie kurki, bo one to : Po odzyskaniu niepodległości, jako rasa rdzennie polska urosły do rangi "symbolu polskości" obszarów wiejskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 18.06.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Czasem jest tak , że nawet woli spać na drzewie lub w krzakach niż w kurniku. podoba mi sie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 18.06.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 no i wystraszylam sie tym: 7. Zakup piskląt Pisklęta należy kupować tylko z certyfikowanej wylęgarni. Co jakiś czas powinno się dokonywać przeglądu stada, usuwając pisklęta o niezagojonych pępowinach, z objawami biegunki. Przez cały okres wychowu należy pisklęta dokładnie obserwować. Wiesz na dobrą sprawę to nawet kwiatek w doniczce moze zaatakowac wiele chorób. Jak kupisz pisklaki i pare padnie to nic strasznego sie nie stanie. Przezyja po prostu silniejsze i będziesz mieć mniej problemów z ich chowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 18.06.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Jakos ich kury laza pomiedzy krzakami pomidorow i jakos nie rozdziobuja ich z korzeniami ........to samo z krzakami kartofli ...... Pomidory jak i ziemniaki pochodza z jednej grupy ślicznie zwanych "psiankowate". I te psiankowate zielone łodygi nie są zjadliwe , ze względu na zawartość pewnej substancji, którą to można znaleźć w oczku ziemniaka ( które to namniętnie wydłubujemy podczas obierania ) - alkaloid tropeinowy i solaninę. Kury jak i inne zwierzątka wiedzą co jeść żeby nie dostać sraczki ( w przeciwieństwie do ludzi ) Więc do kur proszę z szacunkiem..z szacunkiem... Ano . Czego wiec wrzeszczy, ze rozdziobia nas kury, wrony ......jak nie rozdzibia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 18.06.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dla równowagi, żeby nie było za fajnie.Pomiot ptasi to amoniak w czystej formie.Jajka są pochodna hodowli, ale pamietaj że strasznie szczypie po jakimś czasie w oczy w kurniku jak nie zadbasz codziennie.Konkludując.Pamiętaj o obowiazkach, bo one tez będą.Chyba że na żywioł pójdziesz.Ale tak prawidłowo to i trociny musisz załatwić do wyściółki i zadbać o kilka innych rzeczy.Pamietaj że każde stworzenie wydala.Kura akurat mało przetrawione - prawie wcale.Ale jakby co to powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 18.06.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 bobiczek, to do mnie??? dobrze prawiasz. wlasnie rozmaiwilam z kolezanka, ktora przypominala sobie obrazki z dziecintwa: kurnik babci, smród, brud, wszy itd... ta, taaak, posprzątki trzeba robic, naucze sie ( mam nadzieje) moja tesciowa np. gdy przechowywalismy u niej kanarki- co drugi dzien je myła szamponem Bambino. Płukała pod prysznicem i osuszala. A wszystko we wlasciwym porządku, godnie i dostojnie. Ptaszkom nic sie nie stało. Dobra szkoła, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 18.06.2009 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Kury niestety maja wszy, które pasożytuja tez na ludziach. Skacza na nogi ubrane w krótkie spodenki od razu - i żrą aż miło. Ja tam na jajka proponuje Tetry albo Red White. Szczególnie te drugie - wyglądają bidnie - ale niosą naprawdę super. Pamiętaj o odkażaniu częstym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 19.06.2009 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 bobiczku, dzieki za rady .. jej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.06.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Aha. Jeszcze o jednym pamiętaj. Ktoś musi ich doglądać jak byś chciała wyjechać na weekend albo na wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 19.06.2009 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Aha. Jeszcze o jednym pamiętaj. Ktoś musi ich doglądać jak byś chciała wyjechać na weekend albo na wakacje. tak, tak, rozumie sie. czym sie odkaza kurniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 19.06.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Wapnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 19.06.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 aparat na plecach znam. Jak do sadu. I jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 19.06.2009 23:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 aparat na plecach znam. Jak do sadu. I jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! aha znaczy, przejsc sie do sklepu "Wszystko dla kur" , najlepiej do jakiegos supermarketu , bo mozna samemu wybrac kolor, i zakupic Aparat na plecy do dezynfekcji kurnika , z drobnym szczegolikiem : ma byc jak do sadu fajnie bobiczku , jasno, klarownie...nic dodac ni ując. nie gniewaj sie, ze ironizuje, w koncu czego nie wiem, doczytam w madrych ksiazkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 20.06.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 nie,nie, to nie jest taki jak opryskiwacz. Ten jest specjalistyczny, dmucha jak gasnica halonowa i jedno wiem na 100% - obejdziesz się bez niego. PS: to jest taki który słuzy na kurnikach ogromnych, u Ciebie obejdzie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 20.06.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Mam zielononóżki młodziutkie, kupowane jako 4-tygodniowe kurczaki. Łażą, gdzie chcą (po siatkowanym wybiegu), dostają ziarno ześrutowane (Joaniko - takie trochę przemielone, na grubo), te dorosłe, na innej części wybiegu, wszystkie resztki zielone z kuchni (wszelkie natki, głąby, liście wierzchnie z kapust i kalafiorów) posiekane, ew. ziemniaczane obierki ugotowane, ziarno całe i ześrutowane. Kurzeniec - doskonały nawóz, bardzo silny, warto składac na pryzmę i potem mocno rozcieńczać i polewać pod roślinki. Czasem odrobina "na żywca" pod szczególnie żarłoczne gatunki warzywek, np. dynia, ogórek, pomidor też bardzo lubi. Ino ostrożnie, żeby nie przedobrzyć i nie spalić rośliny. Jajka - co tu dożo gadać, świetne są. Ale miej ich chociaż ze 3, bo we dwie to mogą czasem i zgłupieć, to ptaki stadne są. Jak nie będziesz miała koguta, to jedna z kur może z czasem przejąć jego "funkcję". Powodzenia życzę w hodowli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaniko 20.06.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 bobiczku, a ja myslalam, zes powaznie..., tylko malo pracyzyjnie , serio no widzisz jaka ignorantka ze mnie w sprawie kurek. DPS- dziekuje, to cenne to napisales. O parce to wiem, ze za mało. Zaczne od 3-4. Jak sie naucze, moze pójde w więcej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hocki_klocki 21.06.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ale miej ich chociaż ze 3, bo we dwie to mogą czasem i zgłupieć Po pierwsze to kury i tak są głupie a po drugie jak to sprawdziłas , że we dwie im zle a w trójkę już dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts