Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kury chcę :))

joaniko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze to kury i tak są głupie a po drugie jak to sprawdziłas , że we dwie im zle a w trójkę już dobrze?

kury nie sa głupie, to raczej glupi jest stereotyp, powiadający jw.

to inteligentne ptaki zdolne do reagowania na imiona, stadne- wg mnie liczba dwa nie stanowi stada, ustalające swoja wewnetrzną hierarchię, kwoki maja pieknie rozwiniety instynkt bronienia swoich maluchów nawet przed duzymi psami, itd ....skad to wiem? patrze sobie na swiat ponad 40 lat :D

hocki, gdy juz bede miala kurki, napisze wiecej, i bedzie to wiedza wiarygodniejsza, obiecuję :)

Po pierwsze to kury i tak są głupie a po drugie jak to sprawdziłas , że we dwie im zle a w trójkę już dobrze?

to inteligentne ptaki zdolne do reagowania na imiona, stadne- wg mnie liczba dwa nie stanowi stada, ustalające swoja wewnetrzną hierarchię, kwoki maja pieknie rozwiniety instynkt bronienia swoich maluchów nawet przed duzymi psami, itd ....skad to wiem? patrze sobie na swiat ponad 40 lat :D

hocki, gdy juz bede miala kurki, napisze wiecej, i bedzie to wiedza wiarygodniejsza, obiecuję :)

Nie jestem zwolennikiem personifikowania zwierząt.

Przymiotniki "głupi" ,"inteligentny" nie opisują własciwie kur.

Pozwolłem sobie jedynie na skrót myslowy pisząc o kurach , że są głupie.

A propos hierarchii w stadzie , dodam że to wyjątkowo okrutne ptaki.

Wciąż nie rozumiem dlaczego dwie kury mają się gorzej niż kury trzy.

Co jeszcze wynika z Twoich ponad czterdziestoletnich obserwacji?

miales stado kurek czy dwie?, te, ktore zjadl Ci lis?

co wynika?

ze nie jasne sa mi Twoje intencje :roll:

jakiej odpowiedzi oczekujesz? hocki, widze ze kury znasz, bo pisales :

Sam miałem takie kurki niestety zjadł mi je lis.

Jak znajde troche czasu wybuduje solidny kurniczek i na pewno sprawię sobie małe stadko tych kurek.

pozwól i mnie je poznac...

Obydwoje mamy zawody artystyczne

tak sobie mysle, ze dla zawodow artystycznych kury musza byc nietuzinkowe ... nie jakies tam piejace szaraki z jajami w jedynie slusznym kolorze :lol:

I te insekty skaczace z grzedy na ludzkie lydki tez mi nijak do artyzmu nie przystoja ... wiem o czym pisze, bo mimo iz w moim zawodzie artyzmu jakby mniej i jedynie staram sie pretendowac 8) , to wybralabym cos, na co inni zapieja z zachwytu :lol:

Powodzenia w hodowli chociaz ... chociaz nie prosciej isc do sklepu i kupic 10 jaj z indeksem "O" od szczesliwie biegajacej po zadbanej lace zielononozki? 8)

Nie jestem zwolennikiem personifikowania zwierząt.

Przymiotniki "głupi" ,"inteligentny" nie opisują własciwie kur.

Pozwolłem sobie jedynie na skrót myslowy pisząc o kurach , że są głupie.

A propos hierarchii w stadzie , dodam że to wyjątkowo okrutne ptaki.

Co jeszcze wynika z Twoich ponad czterdziestoletnich obserwacji?

Dobrze, że przynajmniej zdajesz sobie z tego sprawę. 8)

A iloletnie są Twoje obserwacje i co z nich wynika?

Joanika, Amber to kochana dziewczyna, ona to sama zyczliwość jest! :D

Ambercia, bo ścierką zaraz dostaniesz, nie straszyć mi tu młodocianej stażem hodowczyni! :lol:

no dobrze, przykro cosik mi sie zrobilo... :oops:

a juz bez urazy, dobrze?

Amber- estetyka jest dla mnie wazna, ze gdybym miala wybierac np psa ze schroniska to jego wyglad bylby istotny, czy to skaza? nie wiem....ja ogromnym szacunkiem darzę osoby, które wybieraja b. brzydkie pieski, ale slabiutkie, chore i wymeczone przez los, nie wiem czy bym potrafila, choc gdy jesienia otworzą sie nam takie mozliwosci przestrzenne, ( domek ogrod) jakich do tej pory nie mielismy, to ktoz wie...dotąd kazde chore zwierze, jakie przynosilam do naszego malego m2 wyplakiwalam u meza, bo on sie nie zgadzal...., od jesieni bedzie mial mniej kontrargumentow

I te insekty skaczace z grzedy na ludzkie lydki tez mi nijak do artyzmu nie przystoja ... wiem o czym pisze, bo mimo iz w moim zawodzie artyzmu jakby mniej i jedynie staram sie pretendowac , to wybralabym cos, na co inni zapieja z zachwytu

- mniej, wiecej- toz to wszystko relatywne

- no widizsz, a ja nie...

artysci tez maja czujnik "praktycznosc" i czasem cenią wartosci niewidzialne dla innych 8) :lol:

Powodzenia w hodowli chociaz ... chociaz nie prosciej isc do sklepu i kupic 10 jaj z indeksem "O" od szczesliwie biegajacej po zadbanej lace zielononozki?

-nie prosciej, malo tego, chleb tez zamierzam wypiekac sama

:)

-wielkie klopoty z kupnem takich jajek

Tez cos. Przejmujesz sie tym co ktos tu napisal........

Zazdroszcza ci i juz.

Zreszta ktos kto sie wychowywal z kurami i odbieral to jako upokorzenie bedzie chcial za wszelka cene o tym zapomniec :D i hodowac egzotyczne rasy psow np.

Podejscie zmienia sie jednak z reguly w drugim pokoleniu. :D

Tak poza tym to koguty sa glupie - nie kury .

Na pewno szybko się tutaj nauczysz, że trzeba miec duży dystans do siebie i innych oraz sporo luzu - wtedy człowiek nie przejmuje się tym, że ktoś napisał coś, co może wydawać się nie takie, jakbyśmy chcieli. :wink:

Jak kury, chleb i takie tam - to zajrzyj do mnie na bloga, link w stopce masz. Jest i przepis na chlebek i takie różne... :wink:

Z moich wieloletnich obserwacji drobiu wynika , że z powodzeniem można trzymac nawet jedną kurę. Jedną nawet łatwiej oswoić czyli idąc na skróty można stwierdzić , że samotna kura jest bardziej inteligentna lub mniej głupia.

A Ty wciąż nie potrafisz wytłumaczyć dlaczego 3 są lepsze od 2. 8)

Na pewno szybko się tutaj nauczysz, że trzeba miec duży dystans do siebie i innych oraz sporo luzu - wtedy człowiek nie przejmuje się tym, że ktoś napisał coś, co może wydawać się nie takie, jakbyśmy chcieli. :wink:

Jak kury, chleb i takie tam - to zajrzyj do mnie na bloga, link w stopce masz. Jest i przepis na chlebek i takie różne... :wink:

oczywiscie masz rację, wiesz, w realu tez sie tego uczę, cale zycie.....i mysle, ze nie jestem odosobnionym przypadkiem, i dobrze - jakie bogactwo natur ludzkich :)

moze skonczmy z moją psychoanalizą :wink: , a wrocmy do tematu.

znalazlam swietnie forum o kurkach min.

http://www.forum.woliera.com/

dzieki za namiar na bloga, z przyjemnoscią tam zaglądnełam

Z moich wieloletnich obserwacji drobiu wynika , że z powodzeniem można trzymac nawet jedną kurę. Jedną nawet łatwiej oswoić czyli idąc na skróty można stwierdzić , że samotna kura jest bardziej inteligentna lub mniej głupia.

A Ty wciąż nie potrafisz wytłumaczyć dlaczego 3 są lepsze od 2.

jedna jest zwyczajnie samotna

dwie - ogrzewają jedną, tę w srodku, i sie potem wymieniają

poza tym wierszyk, czy poisenka o kurkach mowi: były sobie kurki trzy.

moze byc? :D

A Ty wciąż nie potrafisz wytłumaczyć dlaczego 3 są lepsze od 2. 8)

Czy pojedynczego koguta latwiej oswoic czyli idac na skroty mozna stwierdzic , ze samotny kogut jest bardziej inteligentny lub mniej glupi ?

Tak sie pytam bo nie obserwowalam wieloletnio drobiu .