Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kury chcę :))

joaniko

Recommended Posts

Dobrze, że przynajmniej zdajesz sobie z tego sprawę. 8)

A iloletnie są Twoje obserwacje i co z nich wynika?

Z moich wieloletnich obserwacji drobiu wynika , że z powodzeniem można trzymac nawet jedną kurę. Jedną nawet łatwiej oswoić czyli idąc na skróty można stwierdzić , że samotna kura jest bardziej inteligentna lub mniej głupia.

A Ty wciąż nie potrafisz wytłumaczyć dlaczego 3 są lepsze od 2. 8)

No jak to? :o

Dlatego, że 3 to ładniejsza liczba niż 2, a" Boh trojcu lubit". 8) :lol:

• Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No jak to? :o

Dlatego, że 3 to ładniejsza liczba niż 2, a" Boh trojcu lubit".

hehe, w te rejony sie nie zapedzałam,

DPS- masz na pienku z Zydami :lol:

:o Chyba mam luki w wykształceniu - dlaczego na pieńku z Żydami? :o

choc rosól z kury konsumują...gojowski

hocki

x jest glupi jak kura?

nie

x jest glupi jak gęś

:D

No coś Ty.

Jest głupi jak but! 8) :lol:

a ja mam taki dylemat...

Nie umiem sobie nawet wyobrazić, że mogłabym MOJĄ kurkę ubić i zjeść.

Oczywiście poza przyjemnością obcowania z tymi stworzonkami i obowiązkami związanymi z ową przyjemnością,

chciała bym też... trochę jajek. :oops:

I tu pojawiają się pytania;

ILE LAT ŻYJE KURA?

I ilu latach przestaje się nieść i ile lat "emerytury" przed nią?

Naiszcie, proszę, jeśli wiecie.

Kurnik spokojnej starości dla niosek?

Nie do końca o to by mi chodziło :roll:

Bosz! :o

To znaczy one tak po tych trzech latach padają z powodu zarobienia i warunków, czy ze względu na spadek wydajności w znoszeniu zostają jakoś zutylizowane? :(

Czyli żeby mieć jaja :wink: , trzeba by po trzech latach dokupić kolejne młode nioski, a po tem kolejne i kolejne... sporo się robi.

hocki

x jest glupi jak kura?

nie

x jest glupi jak gęś

:D

Nie będę się wdawał w dyskusje na temat inteligencji drobiu.

Skoro jednak w temacie drobiarskim jestes nowicjuszką to jako ciekawostkę Ci podam , że gęś może być stróżem domu niczym pies.

Tylko nie piszcie , że trzy gęsi lepiej się chowają niż dwie bo jeszcze nikt nie udowodnił tej tezy w temacie kur.

Skoro jednak w temacie drobiarskim jestes nowicjuszką to jako ciekawostkę Ci podam , że gęś może być stróżem domu niczym pies.

no proszę :D

Tylko nie piszcie , że trzy gęsi lepiej się chowają niż dwie bo jeszcze nikt nie udowodnił tej tezy w temacie kur.

hocki, podaj swoje argumenty w kwestii czemu jedna, albo czemu nie dwie itd...no i czemu 3 to gorsze niz..., kurka wodna!! jakze mam rozmawiac, skorom nowicujszka drobiarska, a Ty doswaidczony hodowca?

wiesz, to powiedz.

ja hocki kucalam przy kurkach i sie tylko wgapiałam w nie.

Tosą cuda!

podziwialam tez pacyfki, ktore zostawialy na mokrej ziemi.

Czy pojedynczego koguta latwiej oswoic czyli idac na skroty mozna stwierdzic , ze samotny kogut jest bardziej inteligentny lub mniej glupi ?

Tak sie pytam bo nie obserwowalam wieloletnio drobiu .

Swoje wieloletnie obserwacje poswięciłem kurom. Koguty nie są w moim typie.

Ale w moim sa.

Z moich pobieznych ale mimo to solidnych obserwacji drobiu wynika, ze stare koguty , to pierdoly mimo sterczacych resztek pior w ogonie, a mieso nie nadaje sie nawet na rosol.

hocki, podaj swoje argumenty w kwestii czemu jedna, albo czemu nie dwie itd...no i czemu 3 to gorsze niz..., kurka wodna!! jakze mam rozmawiac, skorom nowicujszka drobiarska, a Ty doswaidczony hodowca?

wiesz, to powiedz.

ja hocki kucalam przy kurkach i sie tylko wgapiałam w nie.

Tosą cuda!

podziwialam tez pacyfki, ktore zostawialy na mokrej ziemi.

Widzisz , między kurami nie ma szczególnie zażyłych więzi. Życie codzienne kury to głównie napełnianie wola. Normalną kurę nic więcej nie interesuje , czasem zniesie jajko , ot i taka jej jedyna rozrywka oznajmiana swiatu gdakaniem. Obserwując wiele lat drób zawsze fascynowała mnie bezgraniczna głupota kur , a im większe stado obserwowałem tym ta głupota bardziej mnie uderzała.

Jedynie kiedy kura staje się kwoką udaje się dostrzec niewielką różnicę.

Idąc na skróty i personifikując tego ptaka można powiedzieć , że staje się opiekuńczy , troskliwy i jakby nieco bardziej inteligentny lub mniej głupi.

Co ciekawe kwoka alienuje się od stada , trzyma się na uboczu , często nawet agresywnie odpędza przedstawicieli swego gatunku łacznie z ojcem swoich piskląt czyli kogutem. Dlatego uwazam , że nie ma wielkiej różnicy w chowie 2 czy 3 kur a 1 kura bedzie na pewno wdzięczniejszym obiektem obserwacji dla zupełnego amatora.