Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie będzie tu przemarzać ? - okna połaciowe

Recommended Posts

Cześć

Wymyśliłem sobie wspólnie z architektem zabudowę ścianki kolankowej przy oknach pionowo bez żadnych parapetów. Tak jak na rysunku.

Tak mi się podobało - uważam że jest estetyczniej , powietrze lepiej krąży znad grzejników, nie osadza się kurz na parapetach i można lepiej wyjrzeć przez okno - to przesłanki :-)

http://img35.imageshack.us/img35/4253/hex129.jpg

Ale dziś zauważyłem kiedy ekipa montowała stelaże, że jest pomiędzy płytą a dolną krawędzią okna bardzo mało miejsca na wypełnienie wełną.

O tu pytanie czy tam mi nie będzie przemarzać ? Czym tam ocieplić, może lepiej wypiankować ten styk a niżej wypełnić welną - co ma lepszą izolacyjność ?

Co myślicie - dach deskowany.

michalsiak

Upchać ile się da wełny mineralnej , potem jeszcze trochę i będzie dobrze - nic nie będzie przemarzać .

Ja mam tak ocieplone / i pewnie znakomita większość tych którzy wybudowali domy / i nikomu nie przemarza .

Poniżej termofota mojego - takiego właśnie wykończenia/ocieplenia glifu okna połaciowego :

http://lh5.ggpht.com/_bGKXksIKvGY/SaGSg5wEOYI/AAAAAAAAAXY/YTHubKn2GpI/IR000209.jpg

nic nie będzie przemarzać

to mnie pocieszyłeś ale coś fotki nie widzę

tak wykonanie glifu z przedluzeniem ramy jest bez sensu, jakies takie niepotrzebne kanty powstaja i to zaburzanie cyrkulacji powietrza straszne .

nie wiem czy żartujesz ale mi się tak właśnie wydawało kiedy pytał jak ma to zaprojektować - takie było jego zdanie i moje też.

Pomijając cyrkulacje powietrza to wygląda znacznie nowocześniej i nie zaburza tak bardzo płaszczyzny ścianki kolankowej a u mnie będą 2 okna obok siebie a pod oknami kaloryfer i pewnie jakieś biurko dla dzieci.

michalsiak

nic nie będzie przemarzać

to mnie pocieszyłeś ale coś fotki nie widzę

tak wykonanie glifu z przedluzeniem ramy jest bez sensu, jakies takie niepotrzebne kanty powstaja i to zaburzanie cyrkulacji powietrza straszne .

nie wiem czy żartujesz ale mi się tak właśnie wydawało kiedy pytał jak ma to zaprojektować - takie było jego zdanie i moje też.

Pomijając cyrkulacje powietrza to wygląda znacznie nowocześniej i nie zaburza tak bardzo płaszczyzny ścianki kolankowej a u mnie będą 2 okna obok siebie a pod oknami kaloryfer i pewnie jakieś biurko dla dzieci.

michalsiak

Zmierz po prostu jaka wychodzi grubość tej izolacji i będziesz mieć odpowiedź.

Czy tak jest estetyczniej? rzecz gustu.

Czy powietrze lepiej krąży? - lepiej, ale po co?

Czy osadza się kurz na parapetach? U nikogo nie widziałem tam parapetów, ale może lepiej zrobić podłogę w pionie bo i tam się osadzi. 8)

Pianka ma lepsze własności izolacyjne od wełny.

Podsumowując - Jeśli płyta od okna będzie szła pionowo to oznacza, że w tym miejscu izolować będzie praktycznie sama rama okna. Na pewno okno będzie w tym miejscu zimniejsze, ale i w pozostałych miejscach ramy sytuacja wygląda podobnie, czyli można z tym żyć. Ja bym próg na te 5cm zrobił.

mam 4 okna dachowe , 2 i 2 nad nimi - być może zmniejszy to prawdopodobieństwo wykraplania się pary na szybach

Czy osadza się kurz na parapetach? U nikogo nie widziałem tam parapetów

parapetów dosłownie nie ale jak powstanie uskok to kurz się osadza bezpośrednio na płycie co prowadzi właściwie do odkurzania ściany - ale to pewnie pierdoła

Pianka ma lepsze własności izolacyjne od wełny.

czyli wypiankuje porządnie miejsce łączenia płyty z ramą okna a dalej dam wełnę

dzięki za opinie

michalsiak

(...)

Jak to po co - podstawowym warunkiem prawidłowej cyrkulacji powietrza w obrębie okna połaciowego jest po pierwsze kaloryfer pod nim .

Po drugie tak obrobiony glif żeby nie zasłaniał części szyby i umożliwiał swobodne i bez przeszkód owiewanie ogrzanym powietrzem całej szyby okna .

Powietrze nagrzane przez kaloryfer konwekcyjnie unosi sie do góry i owiewa całą szybę okna nie dopuszczając do roszenia czy wykraplania wilgoci podczas mroźnych zim kiedy to na zewnatrz panują duże mrozy ,a wewnatrz pomieszczenia dwudziestostopniowa temperatura .

W przypadku tak zaprezentowanej obróbki okna - jak kolega michalsiak - powietrze ogrzane swobodnie owiewa okna i nie dopuszcza do roszenia wilgoci na ramach czy też samej szybie .

Jak napisałem uprzednio - mam wykończenia glifów wykonane identycznie - pod oknami kaloryfery - podczas zeszłej zimy nawet gdy na zewnątrz panował temp -24 stopnie okna i ramy były suchutkie bez grama wilgoci .

Ocieplenie dolnej cześci glifu / u mnie samą wełną upchaną dokładnie / spokojnie wystarcza aby w tych miejscach nie było żadnych mostków termicznych - sam osobiście to sprawdzałem i robiłem pomiary kamerą termowizyjną .

(...)

Jak to po co - podstawowym warunkiem prawidłowej cyrkulacji powietrza w obrębie okna połaciowego jest po pierwsze kaloryfer pod nim .

Po drugie tak obrobiony glif żeby nie zasłaniał części szyby i umożliwiał swobodne i bez przeszkód owiewanie ogrzanym powietrzem całej szyby okna .

Powietrze nagrzane przez kaloryfer konwekcyjnie unosi sie do góry i owiewa całą szybę okna nie dopuszczając do roszenia czy wykraplania wilgoci podczas mroźnych zim kiedy to na zewnatrz panują duże mrozy ,a wewnatrz pomieszczenia dwudziestostopniowa temperatura .

W przypadku tak zaprezentowanej obróbki okna - jak kolega michalsiak - powietrze ogrzane swobodnie owiewa okna i nie dopuszcza do roszenia wilgoci na ramach czy też samej szybie .

Jak napisałem uprzednio - mam wykończenia glifów wykonane identycznie - pod oknami kaloryfery - podczas zeszłej zimy nawet gdy na zewnątrz panował temp -24 stopnie okna i ramy były suchutkie bez grama wilgoci .

Ocieplenie dolnej cześci glifu / u mnie samą wełną upchaną dokładnie / spokojnie wystarcza aby w tych miejscach nie było żadnych mostków termicznych - sam osobiście to sprawdzałem i robiłem pomiary kamerą termowizyjną .

OK, ale to nie dogmat. Pomijając fakt, że całej szyby nigdy to powietrze nie owiewa (przecież jest w ramie) to nie zawsze kaloryfer musi być pod oknem (choć tak jest lepiej) i nie zawsze musi się wykraplać na nim wilgoć. Pisałem, że nie musi powietrze lepiej krążyć, co nie oznacza, że krążyć nie musi. Jak jest sprawna wentylacja to i tak krąży.

Mam grzejniki pod oknami, mam "parapety" pod nimi i wilgoci też nigdy nie uświadczyłem na szybach.

Większym zagrożeniem jest niedbale wykonana izolacja wokół okien i utrzymywanie niskiej temperatury w pomieszczeniu.