michalsiak 15.06.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Cześć Wymyśliłem sobie wspólnie z architektem zabudowę ścianki kolankowej przy oknach pionowo bez żadnych parapetów. Tak jak na rysunku. Tak mi się podobało - uważam że jest estetyczniej , powietrze lepiej krąży znad grzejników, nie osadza się kurz na parapetach i można lepiej wyjrzeć przez okno - to przesłanki http://img35.imageshack.us/img35/4253/hex129.jpg Ale dziś zauważyłem kiedy ekipa montowała stelaże, że jest pomiędzy płytą a dolną krawędzią okna bardzo mało miejsca na wypełnienie wełną. O tu pytanie czy tam mi nie będzie przemarzać ? Czym tam ocieplić, może lepiej wypiankować ten styk a niżej wypełnić welną - co ma lepszą izolacyjność ? Co myślicie - dach deskowany. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Upchać ile się da wełny mineralnej , potem jeszcze trochę i będzie dobrze - nic nie będzie przemarzać .Ja mam tak ocieplone / i pewnie znakomita większość tych którzy wybudowali domy / i nikomu nie przemarza . Poniżej termofota mojego - takiego właśnie wykończenia/ocieplenia glifu okna połaciowego : http://lh5.ggpht.com/_bGKXksIKvGY/SaGSg5wEOYI/AAAAAAAAAXY/YTHubKn2GpI/IR000209.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.06.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 zapytaj architekta tak wykonanie glifu z przedluzeniem ramy jest bez sensu, jakies takie niepotrzebne kanty powstaja i to zaburzanie cyrkulacji powietrza straszne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 15.06.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 nic nie będzie przemarzać to mnie pocieszyłeś ale coś fotki nie widzę tak wykonanie glifu z przedluzeniem ramy jest bez sensu, jakies takie niepotrzebne kanty powstaja i to zaburzanie cyrkulacji powietrza straszne . nie wiem czy żartujesz ale mi się tak właśnie wydawało kiedy pytał jak ma to zaprojektować - takie było jego zdanie i moje też. Pomijając cyrkulacje powietrza to wygląda znacznie nowocześniej i nie zaburza tak bardzo płaszczyzny ścianki kolankowej a u mnie będą 2 okna obok siebie a pod oknami kaloryfer i pewnie jakieś biurko dla dzieci. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.06.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 nic nie będzie przemarzać to mnie pocieszyłeś ale coś fotki nie widzę tak wykonanie glifu z przedluzeniem ramy jest bez sensu, jakies takie niepotrzebne kanty powstaja i to zaburzanie cyrkulacji powietrza straszne . nie wiem czy żartujesz ale mi się tak właśnie wydawało kiedy pytał jak ma to zaprojektować - takie było jego zdanie i moje też. Pomijając cyrkulacje powietrza to wygląda znacznie nowocześniej i nie zaburza tak bardzo płaszczyzny ścianki kolankowej a u mnie będą 2 okna obok siebie a pod oknami kaloryfer i pewnie jakieś biurko dla dzieci. michalsiak Zmierz po prostu jaka wychodzi grubość tej izolacji i będziesz mieć odpowiedź. Czy tak jest estetyczniej? rzecz gustu. Czy powietrze lepiej krąży? - lepiej, ale po co? Czy osadza się kurz na parapetach? U nikogo nie widziałem tam parapetów, ale może lepiej zrobić podłogę w pionie bo i tam się osadzi. Pianka ma lepsze własności izolacyjne od wełny. Podsumowując - Jeśli płyta od okna będzie szła pionowo to oznacza, że w tym miejscu izolować będzie praktycznie sama rama okna. Na pewno okno będzie w tym miejscu zimniejsze, ale i w pozostałych miejscach ramy sytuacja wygląda podobnie, czyli można z tym żyć. Ja bym próg na te 5cm zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 16.06.2009 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czy powietrze lepiej krąży? - lepiej, ale po co? mam 4 okna dachowe , 2 i 2 nad nimi - być może zmniejszy to prawdopodobieństwo wykraplania się pary na szybach Czy osadza się kurz na parapetach? U nikogo nie widziałem tam parapetów parapetów dosłownie nie ale jak powstanie uskok to kurz się osadza bezpośrednio na płycie co prowadzi właściwie do odkurzania ściany - ale to pewnie pierdoła Pianka ma lepsze własności izolacyjne od wełny. czyli wypiankuje porządnie miejsce łączenia płyty z ramą okna a dalej dam wełnę dzięki za opinie michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.06.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 (...) Czy powietrze lepiej krąży? - lepiej, ale po co? Jak to po co - podstawowym warunkiem prawidłowej cyrkulacji powietrza w obrębie okna połaciowego jest po pierwsze kaloryfer pod nim . Po drugie tak obrobiony glif żeby nie zasłaniał części szyby i umożliwiał swobodne i bez przeszkód owiewanie ogrzanym powietrzem całej szyby okna . Powietrze nagrzane przez kaloryfer konwekcyjnie unosi sie do góry i owiewa całą szybę okna nie dopuszczając do roszenia czy wykraplania wilgoci podczas mroźnych zim kiedy to na zewnatrz panują duże mrozy ,a wewnatrz pomieszczenia dwudziestostopniowa temperatura . W przypadku tak zaprezentowanej obróbki okna - jak kolega michalsiak - powietrze ogrzane swobodnie owiewa okna i nie dopuszcza do roszenia wilgoci na ramach czy też samej szybie . Jak napisałem uprzednio - mam wykończenia glifów wykonane identycznie - pod oknami kaloryfery - podczas zeszłej zimy nawet gdy na zewnątrz panował temp -24 stopnie okna i ramy były suchutkie bez grama wilgoci . Ocieplenie dolnej cześci glifu / u mnie samą wełną upchaną dokładnie / spokojnie wystarcza aby w tych miejscach nie było żadnych mostków termicznych - sam osobiście to sprawdzałem i robiłem pomiary kamerą termowizyjną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.06.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 (...) Czy powietrze lepiej krąży? - lepiej, ale po co? Jak to po co - podstawowym warunkiem prawidłowej cyrkulacji powietrza w obrębie okna połaciowego jest po pierwsze kaloryfer pod nim . Po drugie tak obrobiony glif żeby nie zasłaniał części szyby i umożliwiał swobodne i bez przeszkód owiewanie ogrzanym powietrzem całej szyby okna . Powietrze nagrzane przez kaloryfer konwekcyjnie unosi sie do góry i owiewa całą szybę okna nie dopuszczając do roszenia czy wykraplania wilgoci podczas mroźnych zim kiedy to na zewnatrz panują duże mrozy ,a wewnatrz pomieszczenia dwudziestostopniowa temperatura . W przypadku tak zaprezentowanej obróbki okna - jak kolega michalsiak - powietrze ogrzane swobodnie owiewa okna i nie dopuszcza do roszenia wilgoci na ramach czy też samej szybie . Jak napisałem uprzednio - mam wykończenia glifów wykonane identycznie - pod oknami kaloryfery - podczas zeszłej zimy nawet gdy na zewnątrz panował temp -24 stopnie okna i ramy były suchutkie bez grama wilgoci . Ocieplenie dolnej cześci glifu / u mnie samą wełną upchaną dokładnie / spokojnie wystarcza aby w tych miejscach nie było żadnych mostków termicznych - sam osobiście to sprawdzałem i robiłem pomiary kamerą termowizyjną . OK, ale to nie dogmat. Pomijając fakt, że całej szyby nigdy to powietrze nie owiewa (przecież jest w ramie) to nie zawsze kaloryfer musi być pod oknem (choć tak jest lepiej) i nie zawsze musi się wykraplać na nim wilgoć. Pisałem, że nie musi powietrze lepiej krążyć, co nie oznacza, że krążyć nie musi. Jak jest sprawna wentylacja to i tak krąży. Mam grzejniki pod oknami, mam "parapety" pod nimi i wilgoci też nigdy nie uświadczyłem na szybach. Większym zagrożeniem jest niedbale wykonana izolacja wokół okien i utrzymywanie niskiej temperatury w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 16.06.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Tak zrobione okna są na okładce katalogu FAKRO 2009 więc tak się robi i wygląda to rewelacyjnie. Też chcę tak wykonać okna, a zamiast wełny w trudnodostępnych miejscach wstrzyknę piankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 16.06.2009 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 tak się robi i wygląda to rewelacyjnie tez mi się to podoba byłem na budowie, ekipa opiankowała już okna a konkretnie miejsca trudno dostępne, w pozostałe wciśnie się kilka cm. wełny chyba nie będzie tragedii michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts