Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokosc scianki kolankowej

jaka macie wysokosc scianki kolankowej  

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka macie wysokosc scianki kolankowej

Recommended Posts

Też się nad tym zastanawiałem i wydawało mi się że wysoka jest lepsza bo więcej miejsca jest itp ale jak zobaczyłem zamontowane w ściance o wysokości 1m okna połaciowe (może trochę powyżej 1m) to zmieniłem zadnie, bo po dodaniu ramy wychodzi okno na wys. ok 130cm a przez takie zamknięte okno kiepsko się wygląda a dodam że mam prawie 190cm wzrostu, to moja żona (160cm) widziała by chyba tylko drzewa, nie mówiąc już o dzieciach. Ja dałbym ściankę na 70cm i okno 140cm dł, no chyba że nie masz okien połaciowych,

a co do bryły to wizualnie można zawsze jakoś to rozwiązać np wysunąć dach trochę dalej za bryłę, wówczas będzie niżej, lub może odpowiednim malowaniem ścian.

Moja ma 140 i jestem bardzo zadowolona, mam też okna połaciowe w każdym pokoju, ale dodatkowo drzwi balkonowe lub proste okno więc jest przez co wyglądać:) Mój dom zyskał po podniesieniu ścianki kolankowej, ponieważ jest szeroki i wcześniej wyglądał jak "przydeptany grzyb" :wink: . Dzięki takiej ściance swobodnie można poruszać się po pokoju jest większa przestrzeń.

czy podnosiliscie swoja scianke kolankowa? czy dom duzo traci z wygladu? ja mam w projekcie scianke o wysokosci 74 i wydaje mi sie to troche malo ale nie iwem czy podniesienie do 110 nie zepsuje bryly?

Ja podniosłem do 100 i zamontowaliśmy takie okna dachowe co częściowo

wchodzą w skład ścianki kolankowej wygląda extra :lol:

• 2 weeks później...

Mam 155, nachylenie dachu 45*.

ZALETY: praktycznie cała przestrzeń podłogi wykorzystana. Jedynie problem z szafami - brakuje na nie ścian

WADY: żeby otworzyć okno dachowe żona staje na palcach, ale u Nas są tylko do rozświetlenia. W każdym pokoju mamy duże okno w ścianie. Przy wentylacji mechanicznej chyba nie będę musiał uchylać okien.

Koszty postawienia wysokiej ścianki kolankowej są niewielkie a powierzchni użytkowe przybywa znacznie.

Ja uwielbiam poddasza (będziemy mieli widoczne jętki). Na elewacji planuje poziome pasy aby ją rozciągnąć optycznie, dach ma szerokie okapy (80cm) aby obniżyć jego krawędź. No i podłogę na parterze mam ok 20cm nad gruntem, więc dom nie będzie sprawiać wrażenia za wysokiego