odaro 15.06.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Jest ostateczna decyzja nie będę ocieplał poddasza powyżej stropu jętkowego. Mam wszystkie kable koncentryczne sprowadzone do jednego miejsca na poddaszu nieużytkowym gdzie w przyszłości ma być Multiswitch Mam tylko wątpliwości czy poddasze które będzie nieogrzewane i nieocieplone to dobre miejsce na Multiswitch ponieważ w lato mogą tam być temperatury do 70st a w zimie do 20st mrozu. Mam jeszcze 2 wyjścia że Multiswitch schowam w stropie jętkowych wtedy mógłbym obłożyć skrzynkę gdzie będzie Multiswitch wełną do grubości prawie 50cm co zapewni izolację cieplną ale co będzie z wentylacją takie skrzynki. Druga możliwość to taka że Multiswitch dam do pomieszczenia na poddaszu które jest takim pomieszczeniem technicznym, tylko wtedy jak połączyć koncentryki żeby nie było strat sygnału no i powstają kolejne koszty dodatkowego kabla koncentrycznego Myślicie że mogę zostawić ten Multiswitch na poddaszu nieużytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 15.06.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Na początku moja koncepcja była taka jak Twoja, ale mialem podobny dylemat i z tego powodu przenioslem calość do garderoby. Gdzieś się ktoś wypowiadał, że ma na poddaszu nieużytkowym w dobrze zabezpieczonej skrzynce i nie ma problemów. Jak bym miał poprowadzone koncentryki na strych to bym nie kombinował a już szczególnie łączenia koncentyków- co jednak cały kabel to cały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 16.06.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 jako, ze jest to urzadzenie mogace wymagac konserwacji, napraw lub rozbudowy lepiej je miec w miejscu dostepnym. a "wstrzasy" cieplno wilgotnosciowe moga byc dla niego zabojcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.06.2009 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ja swój punkt krosowania przeniosłem z poddasza do kotłowni, tam będzie miał ustabilizowaną temperaturę i latem i zimą, a do tego stałą dobrą wentylację zapobiegająca zbieraniu się wilgoci Ale musiałeś łączyć koncentryk jakąś złączką czy odpowiednio wcześnie to przewidziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 17.06.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Multiswitch najlepiej jak jest jak najblizej anteny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszul 17.06.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Nie przejmuj sie! Mam wlasnie tak ulokowany multiswitch i wszystko gra przez 3 lata bez problemu. Mam tam tez termometr bezprzewodowy i kontroluje na biezaco temperatury. Latem +54, zima najmniej to -5. Strop miedzy pietrem a dachem ocieplony welna 20 cm. Na skosie dachu ocieplenia brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 17.06.2009 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Nie przejmuj sie! Mam wlasnie tak ulokowany multiswitch i wszystko gra przez 3 lata bez problemu. Mam tam tez termometr bezprzewodowy i kontroluje na biezaco temperatury. Latem +54, zima najmniej to -5. Strop miedzy pietrem a dachem ocieplony welna 20 cm. Na skosie dachu ocieplenia brak. Zakres temperatury multiswicha chyba jest do 50 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 17.06.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Zakres temperatury multiswicha chyba jest do 50 st. Zawsze producent dla swojego bezpieczenstwa zaniza dopuszczalne wartosci o dosyc duzo, wiec pewnie spokojnie i 60 stopni zniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts