Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Multiswitch na poddaszu nieogrzewany ale i nieocieplonym

odaro

Recommended Posts

Jest ostateczna decyzja nie będę ocieplał poddasza powyżej stropu jętkowego.

Mam wszystkie kable koncentryczne sprowadzone do jednego miejsca na poddaszu nieużytkowym gdzie w przyszłości ma być Multiswitch

Mam tylko wątpliwości czy poddasze które będzie nieogrzewane i nieocieplone to dobre miejsce na Multiswitch ponieważ w lato mogą tam być temperatury do 70st a w zimie do 20st mrozu.

Mam jeszcze 2 wyjścia że Multiswitch schowam w stropie jętkowych wtedy mógłbym obłożyć skrzynkę gdzie będzie Multiswitch wełną do grubości prawie 50cm co zapewni izolację cieplną ale co będzie z wentylacją takie skrzynki.

Druga możliwość to taka że Multiswitch dam do pomieszczenia na poddaszu które jest takim pomieszczeniem technicznym, tylko wtedy jak połączyć koncentryki żeby nie było strat sygnału no i powstają kolejne koszty dodatkowego kabla koncentrycznego

Myślicie że mogę zostawić ten Multiswitch na poddaszu nieużytkowym.

Na początku moja koncepcja była taka jak Twoja, ale mialem podobny dylemat i z tego powodu przenioslem calość do garderoby. Gdzieś się ktoś wypowiadał, że ma na poddaszu nieużytkowym w dobrze zabezpieczonej skrzynce i nie ma problemów. Jak bym miał poprowadzone koncentryki na strych to bym nie kombinował a już szczególnie łączenia koncentyków- co jednak cały kabel to cały.

ja swój punkt krosowania przeniosłem z poddasza do kotłowni, tam będzie miał ustabilizowaną temperaturę i latem i zimą, a do tego stałą dobrą wentylację zapobiegająca zbieraniu się wilgoci

Ale musiałeś łączyć koncentryk jakąś złączką czy odpowiednio wcześnie to przewidziałeś.

Nie przejmuj sie! Mam wlasnie tak ulokowany multiswitch i wszystko gra przez 3 lata bez problemu. Mam tam tez termometr bezprzewodowy i kontroluje na biezaco temperatury. Latem +54, zima najmniej to -5. Strop miedzy pietrem a dachem ocieplony welna 20 cm. Na skosie dachu ocieplenia brak.

Zakres temperatury multiswicha chyba jest do 50 st.