Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Szeherezada

Recommended Posts

A teraz coś o działce i szukaniu projektu.

Działka ma 860 m2 z wjazdem od południowego-zachodu. Zakupiliśmy ją z warunkami zabudowy (na poprzedniego właściciela, po przepisaniu warunków już mamy drogę otwartą). W tym momencie czekamy na projekt i myślę że w następnym tygodniu wystąpimy o warunki przyłącza wod-kan, warunki podłączenia do sieci energ. już mamy.

A teraz projekt:

Sheherezada z jednym garażem, odbicie lustrzane.

A dlaczego Szeherezada? Postawiliśmy kilka warunków przed wyborem projektu:

- na parterze salon + sypialnia+gabinet (z możliwością zmiany przeznaczenia na sypialnię

- salon od strony południowej

- duża kuchnia z jadalnią

- domek z dachem kopertowym z poddaszem użytkowym (gdyby działka była większa może pokusilibyśmy się o parterowy a tak to trochę z powierzchnią parteru nie można było poszaleć)

- jeden garaż z kotłownią z tyłu od strony północnej

- duże okno tarasowe w salonie i wyjście na niewysoki taras (jak najbliżej ziemi)

- powierzchnia około 120-130 m2

Z dostępnych (znalezionych) projektów jeszcze Miła Chwila spełniała nasze oczekiwania jednak wybór padł na Sheherezadę. Żonka jest zachwycona. Co prawda jest trochę większy ale wygląd i funkcjonalność przeważyły

cdn.

• 2 months później...

Mam POZWOLENIE NA BUDOWĘ

Teraz tylko odbiór dziennika i można zacząć kopać.

Nie powinno być też problemów ze znalezieniem ekipy, wszak kryzys mamy.

Tak naprawdę to szukam ekipy już trzeci tydzień :( Nie wiem gdzie szukać tych chętnych do pracy dotkniętych kryzysem.

A oprócz tego jeszcze zamówić zbrojenie, beton, zdjąć humus, umówić geodetę i można zaczynać (oczywiście jak ekipa się znajdzie)

• 5 months później...

No trochę się nie odzywałem, czas to nadrobić, tylko jak się wkleja zdjęcia?

Tak więc znalazłem ekipę, wykopałem pod ławy (trochę za głęboko chyba), ekipa wylała ławę i przystąpiła do murowania ścian z bloczków.

Wyszło ponad 2000 szt. - przeżyłem lekki szok na początek

potem było malowanie izolacjąścian zewnętrznych po czym obłożyliśmy z ojcem i teściem ściany fundamentowe płytami styropianowymi XDS i zasypaliśmy ziemią.

W sumie rozpoczęliśmy pod koniec września i gdyby nie deszcze w październiku byłoby po wszystkim za 2 tygodnie a tak to zeszło do listopada.

A jeszcze kilkanaście ciężarówek z piaskiem do wypełnienia fundamentów bo niestety grunt rodzimy to glina w sam raz do cegielni.

Zdjęcia zamieszcze w wolnej chwili (oczywiście jak się naucze wklejać)[/url]