pablitoo 16.06.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam Forumowicze drodzy - mam pytanie w związku z realizacją naprawy gwarancyjnej sprzętu AGD - konkretnie piekarnika elektrycznego ARISTON . Zepsuł mi sie piekarnik - a konkretnie programator piekarnika - sprzęt nie ma jeszcze 2 lat więc podlega naprawie gwarancyjnej - zadzwoniłem więc na infolinię producenta z zamiarem zgłoszenia awarii i uzyskania naprawy gwarancyjnej - a tutaj niemiła pani pyta mnie czy w karcie gwarancyjnej jest wpis elektryka z uprawnieniami podłączającego sprzęt podczas instalacji ... - bo jeżeli wpisu elektryka nie ma to naprawa gwarancyjna nie może być zrealizowana - tzn - może byc ale odpłatnie ... Szczena mi opadła - pytam pani czy włożenie wtyczki do gniazdka musi dokonać elektryk z uprawnieniami ?? - przeciez to paranoja - a pani mi odpowiada że musi - jeżeli wpisu nie ma - nie ma gwarancji ... Oczywiście że u mnie wpisu nie ma - ale zaden problem żeby był - tak sie bowiem składa że mam uprawnienia SEPowskie , zarówno odnośnie eksploatacji jak i dozoru na wszystkie możliwe napięcia / bez ograniczeń / . Więc sobie taki wpis dokonam - moje pytanie brzmi - czy takie uprawnienia wystarczają do podłączenia piekarnika ?? - zgłupiałem już zupełnie i nie wiem czy do takiego podłączenia muszą być jakieś inne uprawnienia - np budowlane czy jakie inne , czy musi byc pieczątka czy wystarczy sam podpis i numery uprawnień, czy fakt posiadania firmy instalatorskiej jest wymagany ... Czyli rozumiem że podpisuję się w określonym miejscu karty gwarancyjnej i wpisuję numery uprawnień - tak ? - i to wystarcza ?? Normalnie paranoja do kwadratu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 pytanie czy twoje uprawnienia się siakoś automagicznie nie dezawuują i deaktywują jeżeli jesteś jednocześnie instalatorem i konsumentem owegóż piekarnika. Być może wszakże nie byłeś całkiem profesjonalnie obiektywny i podłączenie owe mogłeś być może wykonywałeś pod wpływem emocji z powodu instalacji (wciśnięcie wtyku w gniazdko el.) w swoim nowym domu tak ekscytującego sprzętu... BTW w moim piekarniku trzeba było założyć wtyczkę na sznur albo podpiąć bezpośrednio pod płytę. Jeżeli zaś tak było gwarancyja nasza nie może być przez nas honorowana o czym z niekłamanym żalem Pana zawiadamiamy i zapraszamy do ponownych zakupów oraz życzymy miłego użytkowania naszych produktów. Ze swej strony zapewniamy Pana że dokładamy wszelkich starań aby użytkowanie owo odbywało się bezawaryjnie i bezgwarancyjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.06.2009 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Pod wpływem emocji to ja teraz jestem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.06.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 (...)BTW w moim piekarniku trzeba było założyć wtyczkę na sznur albo podpiąć bezpośrednio pod płytę. - i co - robił Ci to elektryk z uprawnieniami ? - w karcie gwarancyjnej umieścił swój podpis wraz z numerem uprawnień ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.06.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 robiłem to sam - uprawnienia mam do 4,5V w razie czego jako wsparcie mam teścia z wszelakimi uprawnieniami co do projektowania i odbioru inst el. ale jeszcze nie miałem potrzeby (czytaj: wszystko działa) prosić go wymagany wpis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.06.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Uprawnienia SEP może mieć nawet i bezrobotny piekarz skierowany na kurs przez Urząd Pracy... (bez obrazy dla piekarzy, to tylko przykład).Twój wpis może zostać zakwestionowany, na karcie gwarancyjnej jest miejsce na "pieczątke firmową" elektryka.W przypadku powołania biegłego (znaczna wartość sprzętu) możesz zostać poproszony o okazanie rachunku za usługę "podłączenia do kontaktu".To taka polska szara rzeczywistość. Rolą elektryka z uprawnieniami nie jest włożenie wtyczki do kontaktu.Jego rola to sprawdzenie samego kontaktu, prawidłowości podłączeń i użytych zabezpieczeńProducent zabezpiecza swój tyłek na wypadek porażenia ludzi bądź spalenia się instalacji.Masz uprawnienia SEP więc temat powinien być Ci znany. Zrobisz jak chcesz, kartę gwarancyjną masz jedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.06.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 jeżeli ten piekarnik faktycznie miał firmową wtyczkę na sznurze to takie wymogi gwarancji należy zgłosić do UOKIKU - przecież to jawna kpina i próba wykręcenia się sianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.06.2009 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Uprawnienia SEP może mieć nawet i bezrobotny piekarz skierowany na kurs przez Urząd Pracy... (bez obrazy dla piekarzy, to tylko przykład). Twój wpis może zostać zakwestionowany, na karcie gwarancyjnej jest miejsce na "pieczątke firmową" elektryka. W przypadku powołania biegłego (znaczna wartość sprzętu) możesz zostać poproszony o okazanie rachunku za usługę "podłączenia do kontaktu". To taka polska szara rzeczywistość. Do włożenia wtyczki do kontaktu nie potrzeba elektryka, pytanie czy ten kontakt ma prawidłowe parametry?? Chwalisz się uprawnieniami SEP więc temat powinien być Ci znany. Zrobisz jak chcesz, kartę gwarancyjną masz jedną. Oczywiście że może mieć i piekarz i kierowca furmanki - tylko że fakt odbycia egzaminu / a nie kupienia go / i zdania go , świadczy o umiejętnościach wystarczających do podłączenia wtyczki do kontaktu czy założenia jej na kabel . Sprawa poprawnie wykonanej instalacji elektrycznej to kwestia jej wykonawstwa i odbioru potwierdzonego pomiarami - a bez tego nie dokona się odbioru budynku w PINB - ja takowy odbiór posiadam - więc możesz wnioskować że wszysytko jest wykonane poprawnie . I jeszcze jedno - nie chwalę się uprawnieniami - po prostu je posiadam - a wymagane są do pracy jaką wykonuję - posiadam i pieczątkę - dla Twojej wiadomości - bo jak widać dla ciebie to jest bardzo ważne . Nie prowadzę działalności prywatnej - dlatego moje pytanie czy wpis w karcie gwarancyjnej musi dokonac osoba zajmująca się tym zawodowo w firmie instalatorskiej czy wystarczy wpis elektryka uprawnionego z potwierdzonymi uprawnieniami . I tyle - nic poza tym - masz jeszcze jakieś cenne uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 16.06.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Polecam w takim przypadku (podważanie przez producentaj jakiś marnych sprzetó aGD ) udanie sie do: 1. UOKIK - wymusznie na kliencie zatrudnienia FIRMY w przypadku gdy uzytkownik posiada umiejętności i uprawnienia stosowne do instalacji sprzętu. 2. Federacja Konsumentów - niejasne zapisy gwarancyjne i próba załatwienia na dzień dobry klienta 3. Może jakieś pisemko do SEP - że ich uprwnienia podważa firma która zajmuje sie produkcją i handlem sprzętem AGD sama nie majac uprawnień do oceniania umiejętności i fachowości wykonawców... MAły czarny marketing jeszcze klientom nie zaszkodził a w dobie kryzysu może sie to przydać w wojnie (jak by nie patrzeć) z niezbyt normalnymi zapisami gwarancyjnymi. W normalnym kraju.... dzwonisz ze padł Ci piekarnik który kupiłeś np 4 miesiace rtemu przyjeżdza pan rozkręca przeprasza i montuje nowy - ale tak to niestety jest w NORMALNYM kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 robiłem to sam - uprawnienia mam do 4,5V w razie czego jako wsparcie mam teścia z wszelakimi uprawnieniami co do projektowania i odbioru inst el. ale jeszcze nie miałem potrzeby (czytaj: wszystko działa) prosić go wymagany wpis... Jeśli masz takie uprawnienia to jednak nie możesz podłączać sprzętu samodzielnie, co nie dotyczy się włożenia wtyczki do gniazdka. Zgłoś oficjalnie reklamację i się nie przejmuj. Telewizor jest róznie groźnym sprzętem i żaden producent nie wymaga podłączenia przez uprawnionego elektryka. W przypadku kuchenki z opisu sprawa wygląda analogicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 16.06.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jeśli masz takie uprawnienia to jednak nie możesz podłączać sprzętu samodzielnie, co nie dotyczy się włożenia wtyczki do gniazdka. Zgłoś oficjalnie reklamację i się nie przejmuj. Telewizor jest róznie groźnym sprzętem i żaden producent nie wymaga podłączenia przez uprawnionego elektryka. W przypadku kuchenki z opisu sprawa wygląda analogicznie. Uprzejmie informuję, że to nieprawda. Telewizory są urządzeniami drugiej klasy ochronnej. Takie urządzenia oprócz specjalnych oznaczeń łatwo poznaqć po tym, że mają małą płaską wtyczkę, a więc nie wymagają instalacji ochronnej. Natomiast piekarnik tak jak kuchenka, są urządzeniami pierwszyej klasy ze specjalnym przewodem ochronnym i podłączający je elektryk musi rozeznać układ sieci i sprawdzić prawidłowość podłączenia przewodów w gniazdku. I sprzedawcy AGD MAJĄ PRAWO TEGO ŻĄDAĆ o czym zreszta informują w warunkach gwarancji. Uprzedzam też wszystkich, że brak wpisu elektryka, w razie pożaru pozbawia nas odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.06.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 I tyle - nic poza tym - masz jeszcze jakieś cenne uwagi ? Mam dwie uwagi. * Twoja instalacja BYŁA poprawna w chwili odbioru na co masz odpowiedni papier, ale niekoniecznie jest poprawna w tej chwili (usterka, zmiana przepisów...). * Weź pod uwagę, że sprzęt AGD nie jest montowany tylko w nowych budynkach, ale również w starych ruderach z instalacją rodem z PRL. Producent AGD zabezpiecza swoje interesy i przy okazji daje nam elektrykom trochę dodatkowej pracy Reasumując: Kupiłeś dany sprzęt AGD i zgodziłeś się na warunki podane w gwarancji. Teraz nie pozostaje nic innego jak reklamować sprzęt zgodnie z zapisami karty gwarancyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.06.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Uprzedzam też wszystkich, że brak wpisu elektryka, w razie pożaru pozbawia nas odszkodowania. A jeśli karta gwarancyjna spłonie ?? W związku z tym, że gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem woli, to każda może zawierać inne zapisy. I producent może do niej wpisać co zechce i zarządzać czego zechce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 16.06.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Producent AGD zabezpiecza swoje interesy i przy okazji daje nam elektrykom trochę dodatkowej pracy . Co rozumiesz przez zwrot "...nam elektrykom..." Czy np. mgr inż. elektromechanik (3 lata elektrycznej ZSZ, 3 lata technikum dziennego, 5 lat studiów dziennych na wydziele elektrycznym) który nie posiada własnej firmy, a posiada wiedze i umiejętności (poparte aktualnymi uprawnienia SEP (badź też nie)) nie jest wykwalifikowanym elektrykiem który podłaczy kuchenkę elektryczną?? Nie popadajmy w paranoję ... Z drugiej strony znam "elektrykó" majacych firmy uprawnienia itp .... pracujacych "gdzie trzeba ..." [czyt ZE] którzy nie znają praw kirchoffa o Ohmie nie wspomnę, a działanie kuchni indukcyjenej jest dla nich czarną magią - ale maja pieczątkę i montuja sprzet AGD ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.06.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 widzę że legaliści i praktycy zaczęli sie okładać pięściami więc ja tylko dodam że mam płytę Aristona która była uprzejma umrzeć przed końcem gwarancji. Podpisał mi to kolega i wpisał numer uprawnień SEP. I tyle. serwisant przyjechał i nprawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.06.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Mam dwie uwagi. * Twoja instalacja BYŁA poprawna w chwili odbioru na co masz odpowiedni papier, ale niekoniecznie jest poprawna w tej chwili (usterka, zmiana przepisów...). Moja instalacja była poprawna w chwili odbioru i jest poprawna również w tej chwili - niedalej jak kilka miesięcy temu robiłem pomiary , sprawdzałem całokształt instalacji przeciwporażeniowej , odgromowej etc ... - i mam na to papier - protokół - jak to nazwiesz ... * Weź pod uwagę, że sprzęt AGD nie jest montowany tylko w nowych budynkach, ale również w starych ruderach z instalacją rodem z PRL. A tutaj to akurat nie wiem o co ci chodzi - mój dom nie jest rodem z Peerelu więc nie wiem do czego to się odnosi w moim przypadku ... Producent AGD zabezpiecza swoje interesy i przy okazji daje nam elektrykom trochę dodatkowej pracy Ależ ja się z tym zgadzam i tego nie neguję - pytam tylko czy sam siebie mogę wpisać do karty gwarancyjnej jako elektryka z aktualnymi uprawnieniami - i nic więcej ... Reasumując: Kupiłeś dany sprzęt AGD i zgodziłeś się na warunki podane w gwarancji. Teraz nie pozostaje nic innego jak reklamować sprzęt zgodnie z zapisami karty gwarancyjnej. Zgadza się - zgodziłem się - choć dla mnie są baz sensu - ale moje zdanie nie ma tutaj nic do rzeczy - zadałem proste pytanie - chcę reklamować sprzęt zgodnie z warunkami gwarancji - oczywiscie po uprzednim uzupełnieniu brakującego wpisu o którym jest mowa w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.06.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jeśli masz takie uprawnienia to jednak nie możesz podłączać sprzętu samodzielnie, co nie dotyczy się włożenia wtyczki do gniazdka. Zgłoś oficjalnie reklamację i się nie przejmuj. Telewizor jest róznie groźnym sprzętem i żaden producent nie wymaga podłączenia przez uprawnionego elektryka. W przypadku kuchenki z opisu sprawa wygląda analogicznie. Uprzejmie informuję, że to nieprawda. Telewizory są urządzeniami drugiej klasy ochronnej. Takie urządzenia oprócz specjalnych oznaczeń łatwo poznaqć po tym, że mają małą płaską wtyczkę, a więc nie wymagają instalacji ochronnej. Natomiast piekarnik tak jak kuchenka, są urządzeniami pierwszyej klasy ze specjalnym przewodem ochronnym i podłączający je elektryk musi rozeznać układ sieci i sprawdzić prawidłowość podłączenia przewodów w gniazdku. I sprzedawcy AGD MAJĄ PRAWO TEGO ŻĄDAĆ o czym zreszta informują w warunkach gwarancji. Uprzedzam też wszystkich, że brak wpisu elektryka, w razie pożaru pozbawia nas odszkodowania. A to zwracam honor. Nadal jednak nie rozumiem na jakiej podstawie sprzedawca ma prawo żądać włożenia wtyczki do gniazdka przez uprawnionego elektryka, skoro instalacja została już zbadana przy jej odbiorze? Poza tym, jeśli instalacja jest nieprawidłowa to i tak w przypadku awarii gwarancja nie będzie uznana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 16.06.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Jeśli masz takie uprawnienia to jednak nie możesz podłączać sprzętu samodzielnie, co nie dotyczy się włożenia wtyczki do gniazdka. Zgłoś oficjalnie reklamację i się nie przejmuj. Telewizor jest róznie groźnym sprzętem i żaden producent nie wymaga podłączenia przez uprawnionego elektryka. W przypadku kuchenki z opisu sprawa wygląda analogicznie. Uprzejmie informuję, że to nieprawda. Telewizory są urządzeniami drugiej klasy ochronnej. Takie urządzenia oprócz specjalnych oznaczeń łatwo poznaqć po tym, że mają małą płaską wtyczkę, a więc nie wymagają instalacji ochronnej. Natomiast piekarnik tak jak kuchenka, są urządzeniami pierwszyej klasy ze specjalnym przewodem ochronnym i podłączający je elektryk musi rozeznać układ sieci i sprawdzić prawidłowość podłączenia przewodów w gniazdku. I sprzedawcy AGD MAJĄ PRAWO TEGO ŻĄDAĆ o czym zreszta informują w warunkach gwarancji. Uprzedzam też wszystkich, że brak wpisu elektryka, w razie pożaru pozbawia nas odszkodowania. hmm... to trzeba elektryka do podłączania żelazka?..Bo tam okrągłe gniazdo... i moc taka jak w piekarniku prawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.06.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Uprawnienia są uprawnieniami. Ich ważność przypisana jest do osoby i do tego co obejmują, a nie dla kogo usługa jest wykonywana – w tym zakresie nie ma wyłączeń. Biorąc to wszystko pod uwagę nie ma przeszkód aby samemu sobie podbić „świadectwo odbioru” – co jest zresztą normalną praktyką jeśli wykonawca ma uprawnienia do odbioru instalacji. Podbijaj bez skrupułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 16.06.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Nic nie podbijaj, wyrzuć gwarancję na śmietnik. Skorzystaj z 2 letniej rękojmi dla konsumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts